Ο «ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΟΣ» ΚΟΥΒΕΛΗΣ

08:15 2/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου επιχείρησε χθες, κατά τη δραματική σύσκεψη των αρχηγών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, πιέζοντας αμφότερους τους αρχηγούς να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το κλίμα στη χθεσινή

σύσκεψη ήταν βαρύ από την αρχή, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο μεν Αντώνης Σαμαράς δεν έκρυβε την ενόχλησή του για τις διαφοροποιήσεις Βενιζέλου, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν φανερά εκνευρισμένος –εξ ου και είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Ο μεν πρωθυπουργός, συνεπικουρούμενος από τον Γ. Στουρνάρα έλεγε ότι πρέπει τώρα να πάρει η κυβέρνηση όλα τα μέτρα για λόγους ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαινόταν να επιμένει ότι τα 6 από τα 11,5 δισ. ευρώ που αφορούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων πρέπει να παραπεμφθούν για το 2015, εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να πάρει την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής ως το 2016.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του matix24.gr, στην αρχή της σύσκεψης κορυφής δεν ήταν και πολύ σαφές ότι οι τρεις αρχηγοί θα κατάφερναν να βρουν κάποια λύση, κάτι που θα σήμαινε ενδεχομένως και πτώση της κυβέρνησης.

Τότε, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κράτησε στάση «γεφυροποιού» και, εμμέσως πλην σαφώς, κάλεσε τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βάλουν νερό στο κρασί τους. Παρότι ο Φώτης Κουβέλης βρισκόταν κοντύτερα στις απόψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι τα μέτρα που έχει προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας «θα δημιουργήσουν πλατείες Ταχρίρ σε όλη τη χώρα», τελικά έκλινε προς την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά. Πηγές της ΔΗΜΑΡ εξηγούν τη στάση του προέδρου του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι «εμείς από την πρώτη στιγμή θεωρούμε ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι υπαρκτός και κάτι τέτοιο θα ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή». Σύμφωνα με το σκεπτικό των συγκεκριμένων στελεχών, «αν όντως ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι τυχόν αναβολές στην εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσουν στην ασύντακτη χρεοκοπία, τότε η ΔΗΜΑΡ για λόγους ευθύνης δε θα μπορούσε να επιμείνει».

«Άλλωστε, ο Σαμαράς ανέλαβε την ευθύνη των χειρισμών, εμείς απλώς τον εξουσιοδοτήσαμε», προσθέτουν με νόημα υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αντιδράσει ο Φώτης Κουβέλης, αν δει ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους δανειστές δεν πάνε καλά.

Απομόνωση Βενιζέλου

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η στάση που τήρησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ οδήγησε σε πολιτική απομόνωση τον Ευάγγελο Βενιζέλο και κάπως έτσι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνθηκολόγησε, δηλώνοντας μετά τη συνάντηση κορυφής «αναγκασμένος να δεχθεί την εκτίμηση του πρωθυπουργού». Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα ο Φώτης Κουβέλης είχε προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την ένταση στη συνάντηση, προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «αν η κυβέρνηση ρηγματωθεί, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και θα μας οδηγήσουν στη δραχμή».

Keywords
Τυχαία Θέματα