ΝΕΟ ΠΑΖΑΡΙ, Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΜΕΤΡΑ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

07:15 2/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Όλα ανοιχτά και.. πάμε από την αρχή: Η διαπραγμάτευση επί της ουσίας τώρα ξεκινάει με την τρόικα.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το «καλάθι» με τα μέτρα λιτότητας των 11,5 δισ. είναι «γεμάτο», αλλά πρέπει να αξιολογηθεί και μπει πάνω σε αυτό η «σφραγίδα» των πιστωτών μας με την φράση «αξιόπιστο». Μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τα πάντα μοιάζουν να έχουν γυρίσει πάλι πίσω στην αφετηρία. Πόσο μάλλον, όταν το «ράβε-ξήλωνε» έχει ήδη ξεκινήσει με την τρόικα

να έχει απορρίψει εκτιμήσεις για έσοδα 2 δισ. ευρώ «από πάταξη της φοροδιαφυγής», ελέω της πικρής εμπειρίας ανάλογων προβλέψεων των ελληνικών κυβερνήσεων στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κάους Μαζούχ, θα βρεθούν σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, για να τους ανακοινώσει πως… τα 11,5 δισ. ευρώ βρέθηκαν και πλέον μένει οι ελεγκτές να τα δεχτούν «ως έχουν» ή να ζητήσουν κάποια από αυτά να αλλάξουν.

Μετά από ένα μήνα «παζάρι» στο εσωτερικό της κυβέρνησης το «πακέτο» όχι μόνο δεν «κλείδωσε», αλλά υπάρχουν ακόμα «σκιές» και διαφωνίες για τη σκοπιμότητα ή και τον βαθμό απόδοσης αρκετών μέτρων, ώστε να φτάσουν στο σύνολο των περικοπών που επιδιώκεται.

Κοινή θέση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, όπως την περιέγραψε μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιάννης Στουρνάρας είναι «να μην υπάρξουν μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω την κοινωνία». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται από την περικοπή των κρατικών δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ».

«Τώρα θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αναμένουμε το πακέτο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι «η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων». «Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο πακέτο» πρόσθεσε.

Μεγάλη σημασία έχουν όμως και όσα …δεν είπε ο κ. Στουρνάρας στις δημόσιες δηλώσεις του: δεν δεσμεύτηκε αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα που ξεκινάει σήμερα, στόχος της κυβέρνησης είναι να «κλειδώσει» το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατό, αν και ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να κρατήσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Στην πράξη, άλλα μέτρα θα «βγάζει» η τρόικα, άλλα θα «βάζει» στη συζήτηση με το υπουργείο και αυτά θα μεταφέρονται στο παράλληλο «παζάρι» στο παρασκήνιο με τα πολιτικά κόμματα της συγκυβέρνησης, της οποίας η αντοχή θα δοκιμαστεί σκληρά πλέον.

Τα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων αφορούν:

• Μείωση εφάπαξ στο δημόσιο κατά 22,6%. Αντίστοιχη μείωση των εφάπαξ (10% – 45%) των 23 Τομέων Πρόνοιας, που οι αναλογιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι παρουσιάζουν έλλειμμα.

• Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Στο εξής η επικουρικές συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 20% της κύριας σύνταξης. Εναλλακτικά έχει προταθεί οι επικουρικές συντάξε

Keywords
Τυχαία Θέματα