ΚΟΥΡΕΜΑ 40% ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

08:15 2/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης μετά την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη να προχωρήσει στη μείωση κατά 40% της τακτικής επιχορήγησης τους για το μήνα Αύγουστο. Από τα 135 εκατ. ευρώ που έλαβαν τον Ιούλιο θα λάβουν τον Αύγουστο 96 εκατ. ευρώ.

Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών επιχειρεί να δικαιολογήσει τη σχετική απόφαση υποστηρίζοντας ότι με δεδομένο το μεγάλο περιορισμό των κρατικών πόρων, το υπουργείο έπρεπε να επιλέξει αν θα προτάξει τη συνέχιση της μηνιαίας χρηματοδότησης των ΟΤΑ

με 135 εκ. ευρώ για τις λειτουργικές τους δαπάνες ή την άμεση και πλήρη εξόφληση των προνοιακών επιδομάτων του Μαΐου-Ιουνίου. Τελικώς προκρίθηκε η εξόφληση των επιδομάτων για «προφανείς ηθικούς και κοινωνικούς λόγους». Ο υπουργός διευκρινίζει ότι «δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση των απαιτούμενων κονδυλίων προκειμένου να προστατευθεί η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα των ΟΤΑ», ωστόσο επισημαίνει η εξεύρεσή τους θα πρέπει να γίνει μέσω του εκσυγχρονισμού και της αποτελεσματικότητας των δήμων.

Μετά από τις σχετικές εξελίξεις οι δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αναστολής βασικών λειτουργιών τους ή ακόμη και το ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών. Την τελευταία τριετία οι δήμοι έχουν υποστεί μειώσεις στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που ξεπερνούν 60%. Η ΚΕΔΕ ήδη έχει δηλώσει κατά τις τελευταίες συναντήσεις της με τους πολιτικούς αρχηγούς ότι νέες περικοπές σημαίνει στάση πληρωμών για τους δήμους. Μέχρι αργά χθες το βράδυ επεδίωκαν παρασκηνιακή συνάντηση με το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διατυπώσουν την διαφωνία τους και τη δυσαρέσκεια τους στις σχετικές εξελίξεις. Η συνάντηση αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας, ενώ σκληρή αναμένεται να είναι και η σημερινή ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα