Τζιμ Ράτκλιφ: Πώς εξαφανίστηκαν $4,4 δισ. από την περιουσία του Βρετανού δισεκατομμυριούχου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τους προηγούμενους μήνες οι φίλαθλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έζησαν ένα θρίλερ για την εξαγορά της ομάδας, με τον φανατικό οπαδό και μεγιστάνα του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι ένας από τους επικρατέστερους μνηστήρες και τελικά να πετυχαίνει την αγορά του 28% της αγαπημένης του ομάδας έναντι 1,5 δισ. δολαρίων.

Ο Τζιμ Ράτκλιφ, λάτρης των σπορ, έχει εξαγοράσει στο παρελθόν κι άλλες μικρότερες ομάδες, εκτός του ποδοσφαίρου. Έκανε μια περιουσία και μπήκε στην λίστα των δισεκατομμυριούχων όμως, χάρη στη εταιρεία

χημικών που ίδρυσε το 1988, της Ineos.

Μία κακή χρονιά

Το 2024 δεν είναι μια καλή χρονιά για τον 71χρονο επιχειρηματία, ο οποίος είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται, να πέφτει στην κατάταξη των δισεκατομμυριούχων και την εταιρεία του να καταγράφει ζημιές ύψους 190 εκατ. ευρώ.

Η περιουσία του Ρατκλιφ μειώθηκε κατά 11% μέσα στο έτος σε περίπου 17 δισ. δολάρια από 21,7 δισ. δολάρια στις αρχές του χρόνου. Είναι πλέον ο 118ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, 19 θέσεις χαμηλότερα από ό,τι στις αρχές του έτους.

Η εταιρεία του Ineos Group ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ζημίες πρώτου τριμήνου ύψους περίπου 190 εκατ. ευρώ (205 εκατ. δολάρια) εν μέσω μιας αύξησης 361% στο κόστος χρηματοδότησης σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Ineos Group Holdings, η μεγαλύτερη χημική μονάδα του ομίλου με έδρα το Λονδίνο, αντιμετώπισε πέρσι ισχυρές προκλήσεις, εξαιτίας της μείωσης στη ζήτηση των προϊόντων της αλλά και της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Η Fitch Ratings υποβάθμισε τις προοπτικές της εταιρείας τον Ιανουάριο.

Η εξαγορά

Ο Τζιμ Ρατκλιφ τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του όταν εξέφρασε την πρόθεσή του να συζητήσει με την οικογένεια την Γκλέιζερς, στους οποίους ανήκει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για μία πιθανή εξαγορά. Ύστερα από πολλά πισωγυρίσματα από την οικογένεια, ο Ράτκλιφ τελικά αγόρασε το 28%, αλλά έχει τον έλεγχο των ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων της ομάδας.

Η είσοδος του στην ομάδα προϋποθέτει μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην Μάντσεστερ, οι μετοχές της οποίας έχουν υποχωρήσει κατά 21% φέτος.

Ο Ράτκλιφ έχει ήδη δεσμευτεί να διαθέσει τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους για την υποστήριξη των εγκαταστάσεων του συλλόγου, με τα βρετανικά μέσα να αναφέρουν ότι έχει ήδη αρχίσει την «οικονομία», κόβοντας από άλλα έξοδα.

Μέχρι στιγμής η καθοδική πορεία της περιουσίας του Ρατκλιφ δεν φαίνεται να επηρεάζει τη Μάντσεστερ, όμως αν συνεχιστεί, ίσως προκαλέσει προβλήματα στον όμιλο.

Το πάθος για τον αθλητισμό

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος τα προηγούμενα χρόνια έκανε ένα μπαράζ εξαγορών στον αθλητισμό, εν μέρει με στόχο να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα της εταιρείας του.

Το 2017 αγόρασε την ελβετική ποδοσφαιρική ομάδα της Λωζάνης για ένα άγνωστο ποσό, την ίδια χρονιά που η Ineos απέκτησε τη βρετανική μάρκα ρούχων Belstaff και ανακοίνωσε τα σχέδια της για την κατασκευή ενός οχήματος εκτός δρόμου που θα ανταγωνιζόταν το Land Rover της Tata Motors Ltd. Έκτοτε, η Ineos έκλεισε συμφωνίες για συνεργασία με τον πέντε φορές Ολυμπιονίκη Ben Ainslie για τη δημιουργία μιας βρετανικής ομάδας ιστιοπλοΐας για το America’s Cup, ενώ απέκτησε επίσης τη γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα Ligue 1 OGC Nice, καθώς και την πρώην νικήτρια του Tour de France, Team Sky.

Η Ineos ιδρύθηκε το 1998 με τον Ράτκλιφ να αποκτάει την φήμη του επιχειρηματία, ο οποίος είχε την ικανότητα να εντοπίζει υποτιμημένα περιουσιακά στοιχεία και να τα αξιοποιεί.

Διαβάστε επίσης:

On AG: Αύξηση πωλήσεων και άλμα της μετοχής της εταιρείας sneakers που στηρίζει ο Roger Federer

Burberry: Η Κίνα ροκανίζει τις πωλήσεις του βρετανικού οίκου ειδών πολυτελείας

Currys: Νέα αύξηση των προβλέψεων για τα κέρδη – Εκτίναξη της μετοχής

Keywords
Αναζητήσεις
tzim-ratklif-pos-exafanistikan-44-dis-apo-tin-periousia-tou-vretanou-disekatommyriouchou-tis-mantsester-giounaitent.htm
Τυχαία Θέματα