ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΝΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2013

07:30 2/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων φορολογικών μέτρων το 2013 αφήνει ανοιχτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταικούρας με εγκύκλιο προς τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε χθες στη κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων για το έτος 2013 καθώς και των επομένων ετών μέχρι το 2016 θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη «και όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις εσόδων θεσπισθούν μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων οικ. έτους 2013». Επίσης, τονίζεται ότι η

ελληνική οικονομία πρέπει να κινηθεί με στόχο τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και τη διαμόρφωση του ύψους του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον ακριβή προσδιορισμό τόσο του ύψους όσο και των πηγών των δημοσίων εσόδων σε αναλυτικό επίπεδο, ιδιαίτερα των ετών 2012 και 2013, ώστε να διασφαλισθεί η επίτευξη των γενικότερων στόχων του προϋπολογισμού.

Η κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων για το έτος 2013 καθώς και η διενέργεια προβλέψεων των δημοσίων εσόδων των ετών 2014-2016, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα κατωτέρω:

α. Τις πλέον επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβλέψεις για την περίοδο 2012-2016 (ρυθμός ανάπτυξης, ανεργία, πληθωρισμός, κλπ), όσον αφορά τα στοιχεία των εσόδων που εξαρτώνται από την εξέλιξη των μακροοικονομικών προβλέψεων για την ελληνική οικονομία.

β. Τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις αποδόσεις των παρεμβάσεων (μέτρων) εσόδων που ήδη έχουν νομοθετηθεί ή εφαρμοστεί και θα επηρεάσουν τα αντίστοιχα μεγέθη των εσόδων. Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις είναι αυτές που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, έχουν θεσπισθεί ή εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και περιλαμβάνονται σε όλους τους εφαρμοστικούς νόμους που έχουν ψηφισθεί από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι σήμερα καθώς και όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις εσόδων θεσπισθούν μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων οικ. έτους 2013.

Υπάρχει, πάντως, και το «καλό» σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι όποιες παρεμβάσεις στο «μέτωπο» των εσόδων  δεν αποκλείεται να αφορούν σε τυχόν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την καταβολή των φόρων που προκύπτουν από τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, σε πολλές και μικρές μηνιαίες δόσεις οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά έσοδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα