Η ζαριά Βενιζέλου

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Τα ρέστα του παίζει ο Βαγγέλης Βενιζέλος που επέλεξε να μπει στην κυβέρνηση με πλήρη πολιτική ευθύνη στη θέση του αντιπροέδρου και του υπουργού Eξωτερικών. Εριξε ζαριά, περιμένοντας… εξάρες, που αν του «κάτσουν» έχει καλώς. Διαφορετικά, με την επιλογή του, που θα κριθεί ιστορικά και πολιτικά, θα αναλάβει μεγάλο πολιτικό κόστος.
Στο ΠΑΣΟΚ δεν είδαν με θετικό μάτι την απόφαση να μπουν στην κυβέρνηση με τόσους πολλούς

υπουργούς και υφυπουργούς (ένδεκα συνολικά), από τη στιγμή μάλιστα που αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ. Φοβούνται στην Ιπποκράτους, που μετακομίζει αυτές τις μέρες στη Χαριλάου Τρικούπη, ότι αυτό θα τους βγει αρνητικά τους επόμενους μήνες.
Δεν μπορούσαν όμως να κάνουν διαφορετικά, καθώς αν ο κ. Βενιζέλος έλεγε «όχι» στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, τότε σίγουρα η χώρα θα πήγαινε στον γκρεμό και είναι πολύ πιθανό οι εκλογές να επέτειναν την κρίση. Δεν τις ήθελαν και δεν τις θέλουν οι δανειστές μας, οι Γερμανοί και οι ντόπιοι παράγοντες!
Ωστόσο, το ερώτημα μετά τη συγκατοίκηση των δύο παραμένει: Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει ή χάνει μελλοντικά; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ. Αναδεικνύεται δημοσκοπικά τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή και ενισχυμένος ελαφρώς ο Σαμαράς. Χώρος άλλος δεν υπάρχει. Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να τεθεί εκτός πολιτικής συζήτησης και όλα αυτά φαίνεται πως μέτρησαν για την απόφαση Βενιζέλου. Ηταν μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αν δεν έμπαινε στην κυβέρνηση, διαλυόταν η χώρα, αφού θα κατέρρεε η κυβέρνηση Σαμαρά και θα προκηρύσσονταν εκλογές, τώρα που μπήκε όμως τι γίνεται; Διαλύεται το ΠΑΣΟΚ, ή μελλοντικά συγχωνεύεται με τη ΝΔ σε ένα νέο ευρωπαϊκό κόμμα; Ερωτήματα ανοιχτά, που απασχολούν πολλά στελέχη, τα οποία ανησυχούν για τις εξελίξεις.

Η ανάκαμψη
Ο μόνος που δεν φαίνεται να ενοχλείται είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που δείχνει ότι γνωρίζει τι κάνει. Εχει την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανακάμψει, όταν ανακάμψει η χώρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παράλληλα πιστεύει ότι οι «πράσινοι» υπουργοί θα έχουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα ως προς το κυβερνητικό έργο από τους «γαλάζιους», αφού τους έχει πει ρητά ότι χρειάζεται συντονισμός και αυτόν πρέπει να προσέξουν για να μην έχουν την ίδια τύχη με τους υπουργούς του κ. Σαμαρά.
Ολα αυτά έχουν βάλει τον κ. Βενιζέλο σε μια διελκυστίνδα που ανοίγει το ερώτημα: Και με το ΠΑΣΟΚ τι θα γίνει; Θα το αφήσει και δεν θα ασχοληθεί ξανά;

Τίποτα στην τύχη
Ρώτησαν τον κ. Βενιζέλο οι συνεργάτες του πώς ακριβώς σκέφτεται να πράξει για το κόμμα, αφού είναι πλήρους απασχόλησης στην κυβέρνηση. Τους απάντησε ότι δεν πρέπει να έχουν καμία ανησυχία και πως τίποτα δεν θα αφεθεί στην τύχη του: «Εχουμε τομείς, έχουμε όργανα πια, στελέχη, το κόμμα μπορεί να δουλέψει, θέλοντας να δείξει ότι δεν είναι μόνο θέμα προσώπων».
Βέβαια, η τοποθέτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στη θέση «κλειδί» του εκπροσώπου Τύπου, καθώς και του γραμματέα του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη ως «νούμερο δύο», δείχνουν και την πρόθεση Βενιζέλου εν ευθέτω χρόνω να παραχωρήσει έδαφος στους νέους. Το έχει πει, άλλωστε: «Το κόμμα χρειάζεται ανανέωση στους σημερινούς 35αρηδες»…
Μην εκπλαγείτε, εάν κάποια στιγμή ο κ. Βενιζέλος δώσει το δαχτυλίδι του κόμματος στη νέα γενιά, καθώς -όπως έχει τονίσει πολλές φορές- αυτό χρειάζεται για να πάει μπροστά το ΠΑΣΟΚ.
Η πρόθεση Βενιζέλου να παραχωρήσει ζωτικό χώρο στη νέα γενιά κάνει άλλα στελέχη να ανησυχούν, αφού βλέπουν ότι ενδεχομένως θα χάσουν το τρένο και δεν θα έρθει ποτέ η δική τους σειρά. Οι αντιδράσεις υπάρχουν, καθώς κανείς με σιγουριά δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η μοίρα του ΠΑΣΟΚ. Θα παραμείνει ως έχει; Θα βγει αρραγές, θα διαλυθεί ή θα διασπαστεί;

Η ΔΗΜΑΡ
Ολα αυτά τα παρατηρεί η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ που βρίσκεται ένα βήμα πίσω από το ΠΑΣΟΚ με αντίστοιχα, ίσως και μεγαλύτερα, προβλήματα, αφού οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν στο όριο του 3%. Ο κ. Κουβέλης σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματός του αναμένεται να περιγράψει τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από την κυβέρνηση και να καλέσει τα στελέχη που διαφωνούν να λάβουν τις αποφάσεις τους. Εκείνος, όπως λέει, τις έχει λάβει.

*** Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πολιορκούνται από τη ΝΔ και από τη ΔΗΜΑΡ. Πιέσεις από Σαμαρά να μπουν στην κυβέρνηση και από Κουβέλη να «μετακομίσουν» στο κόμμα του. Από το ΠΑΣΟΚ φεύγουν. Τελικά, πού θα καθίσει η μπίλια, κανείς δεν ξέρει. Μοναδικός κερδισμένος ο Βενιζέλος: Τα πήρε όλα και έφυγε. Αφησε τους δεξιούς να φωνάζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα