«Καίνε» οι τιμές σε γάλα, τυρί, αβγά

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι ακριβότερες χώρες στην ΕΕ σε γάλα, τυρί και αβγά, ενώ αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαμορφώνονται οι τιμές στο ψωμί και στα δημητριακά, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για τον δείκτη τιμών καταναλωτή το 2012, που δόθηκαν την Παρασκευή 21 Ιουνίου στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με

τη Eurostat, στην Ελλάδα, το 2012, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών διαμορφώθηκαν λίγο πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο 104%. Ειδικότερα, οι τιμές σε γάλα, τυρί και αβγά στην Ελλάδα έφτασαν το 132% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, οι τιμές στο ψωμί και στα δημητριακά το 115% και στα αλκοολούχα ποτά το 131%. Χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαμορφώθηκε η τιμή του κρέατος (91%) και του καπνού (74%).
Οι υψηλότερες τιμές σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά στην ΕΕ διαμορφώθηκαν στη Δανία (143%), στη Σουηδία (124%), στην Αυστρία (120%), στη Φινλανδία (119%), στην Ιρλανδία (118%) και στο Λουξεμβούργο (116%). Οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν στην Πολωνία (61%), στη Ρουμανία (67%), στη Βουλγαρία (68%) και στη Λιθουανία (77%). Οι ακριβότερες τιμές της ΕΕ στο γάλα, το τυρί και τα αβγά σημειώθηκαν στην Κύπρο (141%), στην Ελλάδα (132%) και στην Ιταλία (126%).

Το ψωμί
Στο ψωμί και στα δημητριακά, οι υψηλότερες τιμές στην ΕΕ σημειώθηκαν στη Δανία (159%), στη Σουηδία (135%), στην Αυστρία (134%), στη Φινλανδία (130%), στην Κύπρο (121%), στο Λουξεμβούργο (118%) και στην Ελλάδα (115%). Στο κρέας, οι υψηλότερες τιμές στην ΕΕ σημειώθηκαν στην Αυστρία και στη Δανία (132%), στο Λουξεμβούργο (129%), στη Γερμανία (128%), στη Σουηδία (126%) και στη Γαλλία (123%).
Στον καπνό, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (199%), στη Μ. Βρετανία (194%), στη Σουηδία (132%) και στη Γαλλία (129%) και οι χαμηλότερες στην Ουγγαρία (52%), στη Λιθουανία (55%), στη Βουλγαρία (56%) και στην Πολωνία (58%). Τέλος, στα αλκοολούχα ποτά, οι τιμές της ΕΕ διαμορφώθηκαν από 67% του μέσου κοινοτικού όρου στη Βουλγαρία έως 175% στη Φινλανδία και 162% στην Ιρλανδία.

Δωρεάν φάρμακα χωρίς επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ
Οι 500.000 διαβητικοί θα παίρνουν τις ταινίες μέτρησης σακχάρου εντελώς δωρεάν και για 100.000 ασθενείς, που πάσχουν από ρευματοειδή νοσήματα, η συμμετοχή τους στα φάρμακα μειώνεται από 25% σε 10%. Επιπρόσθετα, πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θα έχουν άμεσα 50.000 φτωχοί ασφαλισμένοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Η λίστα με τα ονόματα των δικαιούχων προέκυψε από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών και αφορά πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν τηλεφωνικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, ενώ η προμήθεια των φαρμάκων θα γίνεται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και από κάποια ιδιωτικά φαρμακεία στην περιφέρεια σε συνεργασία με τους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους.
Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις -φέρουν την υπογραφή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Μ. Σαλμά- δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οπως εξήγησε ο κ. Σαλμάς, οι αποφάσεις αυτές δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ, καθώς έχει εξασφαλιστεί η σχετική έκπτωση από τη φαρμακοβιομηχανία (για την περίπτωση των διαβητικών), ενώ με την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων (για ρευματοειδή νοσήματα) δεν θα συνταγογραφούνται τα ακριβά σκευάσματα. Για το πρόγραμμα των 50.000 ασφαλισμένων, η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας έχει αναλάβει να διαθέτει δωρεάν τα φάρμακα.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για εξαγωγές
Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου ΟΠΕ Α.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού των ΜΜΕ σε θέματα εξωστρέφειας», που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), συνεχίζει την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης διάρκειας 40 ωρών έκαστο, για εργαζομένους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα κατάρτισης, που περιλαμβάνει 20 ώρες εβδομαδιαίως, έχει ως αντικείμενο το διεθνές εμπόριο και τις εξαγωγές στην πράξη, με εισηγητές καταξιωμένους και έμπειρους εκπαιδευτές από τον χώρο του διεθνούς εμπορίου, του μάρκετινγκ, της προώθησης των εξαγωγών, της συσκευασίας και της διοργάνωσης διεθνών εκθέσεων. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν ως αμοιβή για τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το ποσό των 5 ευρώ μεικτά την ώρα και μετά το πέρας του προγράμματος τους παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης. Μέχρι σήμερα, έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία δέκα σεμινάρια με τη φροντίδα του ΟΠΕ και έχουν καταρτιστεί περίπου 250 συμμετέχοντες από επιχειρήσεις όλων των κλάδων σε Αθήνα και Περιφέρεια. Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου, στοχεύοντας στην ουσιαστική επιμόρφωση των στελεχών των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων, προσκαλεί τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τα εν λόγω σεμινάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα