Ευγένιος Βλαχάκης: «Νικητής στις επιχειρήσεις και στη ζωή»

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Το ελληνικό εμπορικό δαιμόνιο έχει αναγκάσει κατά καιρούς τους πάντες να υποκλιθούν μπροστά του. Ετσι συνέβη και στην περίπτωση του Ευγένιου Βλαχάκη (Van Vlahakis) που η ζωή του έγινε ταινία.
Η ταινία «A Green Story» είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Van Vlahakis, ο οποίος έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ελλάδα με μόνο 22 δολάρια στην τσέπη για ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και την οικογένειά του. Τελικά, τα

κατάφερε… και όχι μόνο έζησε το αμερικάνικο όνειρο, αλλά δημιούργησε την πολυεθνική Earth Friendly Products, με φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα καθαρισμού. Η ιστορία επικεντρώνεται στο σήμερα και παρακολουθεί τον γνωστό πια ως Βαν Βλαχάκη (Ed O’Ross), που έχει διαγνωστεί με καρκίνο και οι γιατροί προβλέπουν ότι του απομένουν μερικοί μήνες ζωής.
Ο Ευγένιος Βλαχάκης έφυγε από την Ελλάδα για να γίνει γιατρός, βρέθηκε να δουλεύει ως σερβιτόρος και, τελικά, έγινε ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες στο Σικάγο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Το 1953, και σε ηλικία 18 ετών, αποφάσισε να πάει στην Αμερική προκειμένου να σπουδάσει ιατρική. Τελικά, όμως, βρέθηκε να σπουδάζει χημεία, ενώ παράλληλα δούλευε ως σερβιτόρος για να καλύπτει τα έξοδά του.

Αυτοδημιούργητος
Για δέκα χρόνια εργαζόταν ως χημικός στον τομέα της έρευνας. Το 1967 απολύθηκε και αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση κοντά στην πόλη του Σικάγο. Στην αρχή παρήγαγε καλλυντικά, λοσιόν και σαμπουάν και στη συνέχεια καθαριστικά προϊόντα, τα οποία είχαν μεγάλη απήχηση.
Σήμερα, διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες οικολογικών καθαριστικών, την «Earth Friendly», με πέντε εργοστάσια σε ΗΠΑ και Καναδά και με περισσότερους από 300 εργαζομένους, ενώ τα έσοδά του ξεπερνούν τα 500 εκατ. δολάρια ετησίως. Τα προϊόντα του διατίθενται αποκλειστικά σε «πράσινα» μαγαζιά και εξάγονται σε Καναδά, Αμερική, Αγγλία, Ελλάδα, Τουρκία, Ταϊβάν και Ιαπωνία.
Το «A Green Story» έδωσε και επίσημα το εναρκτήριο λάκτισμα στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2012 στο Λος Αντζελες. Πρόκειται για ένα βιογραφικό έργο, βασισμένο στη ζωή του Van Vlahakis, του Ελληνα μετανάστη που ταξίδεψε μέχρι τις ΗΠΑ με μόνο λίγα δολάρια στην τσέπη και κατέληξε να δημιουργήσει ένα από τα πιο επιτυχημένα «πράσινα» προϊόντα της αγοράς, τα Earth Friendly Products.

Οι πρωταγωνιστές
Στο έργο, που σκηνοθετήθηκε από τον Nick Agiashvilli, πρωταγωνιστεί ο βετεράνος του Hollywood Ed O’Ross ως Van Vlahakis, η ηθοποιός Shannon Elizabeth, γνωστή από τη συμμετοχή της στο «American Pie», ως η κόρη του Kelly, o Billy Zane, ο οποίος υποδύεται έναν ανελέητο επιχειρηματία που προσπαθεί να κλείσει συμφωνία με την Earth Friendly Products και η Annabella Sciorra ως ο ερωτικός πόθος του Van. Το cast της ταινίας συμπληρώνουν ο Ελληνας Αλέξης Γεωργούλης, ο Malcolm McDowell και ο Ελληνο-Αυστραλός ηθοποιός Louis Mandylor.
Ο Agiashvilli καταφέρνει να αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας με το «A Green Story», αφού ο θεατής παρακολουθεί όλη τη ζωή του Van, από τoν θάνατο του πατέρα του μέχρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως νέος άντρας όταν προσπαθεί να ορθοποδήσει στην Αμερική. O Vlahakis αποκτά τη δική του οικογένεια, αλλά μια ασθένεια ταλανίζει και πάλι την καθημερινότητά τους. Η ταινία πραγματεύεται, φυσικά, την αποφασιστικότητα του Ελληνα μετανάστη να δημιουργήσει ένα καθαριστικό προϊόν, το οποίο να μην περιέχει επικίνδυνα χημικά, που, όμως, η αγορά δεν ήταν έτοιμη για την εμφάνιση κάτι τέτοιου σε εκείνη την εποχή.

Η επιμονή οδηγεί στην επιτυχία
Σήμερα βρίσκει κανείς πολλά «πράσινα» προϊόντα στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, άρα θα μπορούσε να συμπεράνει ότι μια τέτοια επιχείρηση ήταν ανέκαθεν εύκολο να «πιάσει» στην αγορά. Η ταινία, όμως, αποδεικνύει ότι η επιμονή είναι ο κύριος παράγοντας για να οδηγηθεί κανείς στην επιτυχία. Η πίστη του Vlahaki στο προϊόν κατάφερε να μετατρέψει τη μικρή του επιχείρηση σε κερδοφόρα, προσφέροντάς του πολλά εκατομμύρια δολάρια. Ο Κρητικός Vlahakis, λοιπόν, δεν το έβαλε κάτω και αρνήθηκε να εγκαταλείψει το όνειρό του, που ήταν να κάνει τον κόσμο λίγο περισσότερο «green». Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες της Νέας Υόρκης πέρυσι, ενώ στην Ελλάδα ξεκίνησε να προβάλλεται πριν από μερικές ημέρες. Τα γυρίσματά της πραγματοποιήθηκαν σε Λος Αντζελες, Σικάγο και Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα