Διχάζει ο πόλεμος κατά της ανεργίας

Του Αλέξη Λυγδιανού

Οι δείκτες ανεργίας στην Ελλάδα έχουν «χτυπήσει ταβάνι» και ο άμεσος στόχος, μετά τον ανασχηματισμό της δικομματικής πλέον κυβέρνησης, είναι να «αναχαιτιστούν» τα ποσοστά. Η παραμονή των δύο υπουργών σε δύο από τα σημαντικότερα υπουργεία, του Γιάννη Βούρτση στο Εργασίας και του Κωστή Χατζιδάκη στο Ανάπτυξης, σηματοδοτεί τη χωρίς χρονοτριβή υλοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης σε συνδυασμό πάντα με το ΕΣΠΑ και τις δράσεις του ΟΑΕΔ.
Νέα

προγράμματα θα τεθούν σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουν να «τρέχουν» και τα παλαιότερα. Οπως δήλωσε πρόσφατα ο προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης Εργατικού Δυναμικού του ΟΑΕΔ, Δημήτρης Μπουγιακλής, εντός του καλοκαιριού θα ανακοινωθεί το νέο «πολύ μεγάλο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη ανέργων από οικογένειες χωρίς εργαζόμενο».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δώσει ανάσα ανακούφισης σε ζευγάρια, όπου κανείς από τους δύο δεν έχει εργασία, ενώ θα υπάρχει ειδική μέριμνα μοριοδότησης, όταν στην οικογένεια υπάρχουν και προστατευόμενα μέλη. Το πρόγραμμα έχει πάρει την έγκριση της τρόικας για τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων από προγράμματα του ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει και βρίσκονται στο σημείο του καθορισμού της χρονικής διάρκειας των εν λόγω προγραμμάτων.
Η ελληνική πλευρά θέλει να επεκτείνει όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρονική διάρκεια των προγραμμάτων, ώστε να μοιάζουν με μόνιμη λύση του προβλήματος και όχι ένα πρόσκαιρο «μπάλωμα» για να μειωθούν συγκυριακά τα ποσοστά της ανεργίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα προτιμά λύσεις με μικρότερο χρονικό ορίζοντα που, όμως, δίνουν ευκαιρίες σε μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Για παράδειγμα, προτείνει να δοθούν κίνητρα για το άνοιγμα μίας μεγάλης, ομολογουμένως, λίστας κλειστών επαγγελμάτων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα βοηθήσουν σημαντικά και τους δείκτες ανάπτυξης. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν εξαγγελίες από την κυβέρνηση ακριβώς μετά το άνοιγμα της Βουλής, μετά την καλοκαιρινή περίοδο.

Θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ
Ο ΟΑΕΔ αναρτά καθημερινά τις θέσεις εργασίας που καταχωρούνται στις κατά τόπους Υπηρεσίες Απασχόλησης ( ΚΠΑ2) του Οργανισμού. Οι θέσεις εργασίας του ΟΑΕΔ αφορούν όλες τις καταχωρίσεις από εργοδότες για αναζήτηση προσωπικού και ανανεώνεται καθημερινά.
Ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί στα κατά τόπους ΚΠΑ του ΟΑΕΔ ώστε να ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη θέση που τον ενδιαφέρει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο κωδικός της θέσης ώστε να ενημερωθεί ο υπάλληλος του ΟΑΕΔ. Το αρχείο είναι από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ και οι θέσεις εργασίας ανανεώνονται και καλύπτονται συνεχώς.

Ποια είναι τα ενεργά προγράμματα
Πολλά είναι και τα αναπτυξιακά-επιδοτούμενα προγράμματα που «τρέχουν» και μπορούν να βοηθήσουν πολλούς πολίτες να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση σε μια εποχή που και το τελευταίο ευρώ στην επιχειρηματικότητα μετράει.
* Επενδυτικός Νόμος 4146/2013
* Πρόγραμμα «Επιχειρηματική επανεκκίνηση» για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από το ΕΤΕΑΝ (50%) και τις τράπεζες (50%)
* Εγγυήσεις ΕΤΕΑΝ – Εκδοση Εγγυητικών Επιστολών (έως τις 31/12/2013 μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού)
* Digi Mobile «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών σε “έξυπνες” συσκευές κινητών επικοινωνιών και υπολογιστές-ταμπλέτες (tablet-pc)»
* Μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε Β.Ε.ΠΕ και Επιχειρηματικά Πάρκα (Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου)
* ΤΕΠΙΧ – Νησιωτική επιχειρηματικότητα (ΤΑΝΕ)
Ταυτόχρονα, αρκετά είναι και τα προγράμματα που θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων μηνών όπως αυτό της επιχορήγησης 2.200 νέων ελευθέρων επαγγελματιών ηλικίας 22-64 ετών από τον ΟΑΕΔ. Αλλα αναμενόμενα προγράμματα είναι τα εξής:
* Πρόγραμμα επιχορήγησης 7.000 ανέργων έως 35 ετών «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία»
* «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ΙΙ (2012)»
*«Νέα δράση κατάρτισης ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα»
Τέλος, ζητήματα σχετικά με την προώθηση προγραμμάτων ανάσχεσης της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων συζήτησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ, Λάζλο Αντορ, σε συνάντηση που είχαν την εβδομάδα που πέρασε. Σύμφωνα με ανακοίνωση από την πλευρά του κ. Βενιζέλου, κύριο σημείο της συνομιλίας τους ήταν η ανάγκη μεταφοράς πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Επιπλέον, η συζήτηση επεκτάθηκε σε νέες πρωτοβουλίες που μπορούν να αναπτυχθούν, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και σε πρωτοβουλίες στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, που μπορεί να αναδείξει σημαντικά κοιτάσματα απασχόλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα