Εμμανουέλ εναντίον Μαρίν στον β' γύρο

Η ακροδεξιά και ο κεντρώος υποψήφιος θα τα πούνε εκ νέου στις 7 Μαΐου
Το σκηνικό του 2002, όταν το Εθνικό Μέτωπο υπό τον τότε ηγέτη του Ζαν Μαρί Λεπέν έμπαινε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών, επαναλαμβάνεται στη Γαλλία το 2017

Στη σκιά του τρομοκρατικού κτυπήματος της περασμένης Πέμπτης, εκατομμύρια Γάλλοι προσήλθαν χθες στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις εξόδου κάλπης, γνωστές ως exit polls,

όλες οι δημοσκοπήσεις έπεσαν μέσα, αφού στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου πέρασαν ο κεντρώος υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ενώ για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα θα αναγκαστούν να στηρίξουν κάποιον υποψήφιο εκτός του κόμματός τους. Βάσει των ευρημάτων των exit polls, ο Μακρόν λαμβάνει ποσοστό έως και 23,8% και η Λεπέν 22%, ενώ δημοσκόπηση του KANTAR SOFRES έδωσε ισοπαλία μεταξύ των δύο υποψηφίων με 23%.

Πάντως, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων εξόδου κάλπης, ένας-ένας οι υπόλοιποι υποψήφιοι που έλαβαν μέρος στις εκλογές έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξη τους στον πρώην Υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, αφού κανείς δεν θέλει να δει στην ηγεσία της χώρας την ακροδεξιά Λεπέν, η οποία προεκλογικά μίλησε ακόμα και για Frexit. Βάσει, μάλιστα, των πρώτων δημοσκοπήσεων, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα επικρατήσει με άνεση έναντι της Μαρίν Λεπέν, συγκεντρώνοντας ποσοστό 62-64%.

Κίνημα κατά της Λεπέν
Ειδικότερα ο Φρανσουά Φιγιόν, που πριν από το σκάνδαλο που ξέσπασε εις βάρος του εθεωρείτο ότι αυτός θα περνούσε στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων ευρημάτων έσπευσε να στηρίξει τον Εμμανουέλ Μακρόν, εξαπολύοντας δριμύ «κατηγορώ» κατά της Μαρίν Λεπέν. Ψήφο στον Μακρόν έδωσε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και ανώτατο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών Αλέν Ζιπέ, όπως επίσης κι ο σοσιαλιστής Υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό. Μακρόν στηρίζει, ακόμη, ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, όπως επίσης κι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ.

Από το εκλογικό του κέντρο στο Παρίσι, ο Μπενουά Αμόν αναγνώρισε την ήττα του και κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν Μακρόν, «παρότι δεν ανήκει στην αριστερά και δεν μπορεί να την εκπροσωπήσει αύριο». Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν δεν υποστηρίζει κανέναν υποψήφιο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Δεν έχω λάβει τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους μου», είπε. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρεί για τη θέση του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών
«Σήμερα γυρίζουμε μία σελίδα στη γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). «Οι Γάλλοι εξέφρασαν την επιθυμία για ανανέωση. Η λογική μας βρίσκεται πλέον στη συσπείρωση που θα συνεχίσουμε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, 39 ετών, που παραιτήθηκε τον Αύγουστο από την κυβέρνηση για να ιδρύσει το δικό του πολιτικό κίνημα.

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι το κεντρικό θέμα αυτών των εκλογών είναι η «άγρια παγκοσμιοποίηση» και κάλεσε όλους τους πατριώτες να την υποστηρίξουν. «Ήρθε η ώρα να απελευθερωθεί ο γαλλικός λαός από τις αλαζονικές ελίτ», πρόσθεσε και χαρακτήρισε δημοψήφισμα για την παγκοσμιοποίηση τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, ανιψιά της υποψήφιας προέδρου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, έκανε λόγο για «ιστορική νίκη για τους εθνικιστές και τους υποστηρικτές της εθνικής κυριαρχίας».

Χαλαροί και με χαμόγελο
Κατά την ενάσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο απερχόμενος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι το καλύτερο μήνυμα γι’ αυτές τις εκλογές είναι οι Γάλλοι με την ψήφο τους «να δείξουν ότι η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από καθετί άλλο», ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα ασφαλείας «εγγύηση στον γαλλικό λαό του θεμελιώδους δικαιώματός τους να επιλέξουν το μέλλον τους».

Ο κεντρώος υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν πήγε να ψηφίσει στις 11 το πρωί στην παραθαλάσσια πόλη Λε Τουκέ της βόρειας Γαλλίας, όπου διαθέτει εξοχική κατοικία, στο πλευρό της συζύγου του Μπριζίτ, με την οποία κρατιούνταν χέρι-χέρι. Ο Μακρόν έδειχνε χαλαρός και πόζαρε δίπλα σε ψηφοφόρους που έβγαζαν με το κινητό τους selfies. Χαμογελαστή η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν ψήφισε στο Ενίν-Μπομόν, ένα προπύργιο του Εθνικού Μετώπου στα βόρεια της χώρας.

Τη Λεπέν «υποδέχτηκαν» έξω από το εκλογικό τμήμα γυμνόστηθες ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen, που διαδήλωσαν εναντίον της. Περίπου έξι από αυτές συνελήφθησαν όταν βγήκαν από μια λιμουζίνα φορώντας μάσκες της Λεπέν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η αστυνομία τις οδήγησε στα περιπολικά και κατέσχε τις μάσκες και πλακάτ που κρατούσαν.

Εκκένωση εκλογικού κέντρου
Η χθεσινή διαδικασία δεν κύλησε εντελώς ομαλά, αφού ένα εκλογικό τμήμα στην πόλη Μπεσανσόν της ανατολικής Γαλλίας εκκενώθηκε, μετά τον εντοπισμό ενός κλεμμένου οχήματος που είχε εγκαταλειφθεί με αναμμένη τη μηχανή την ώρα που διεξαγόταν η ψηφοφορία για τον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Το ύποπτο όχημα έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και έγινε γνωστό ότι είχε κλαπεί, δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου στο Reuters και πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η εκκένωση του εκλογικού τμήματος, ενώ κλήθηκαν επιτόπου πυροτεχνουργοί για να εξετάσουν το αυτοκίνητο. Σημειώνεται ότι επί του θέματος δεν υπήρξε οποιαδήποτε νεότερη ενημέρωση.

Μεγάλες ουρές σε κέντρα του εξωτερικού
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ουρές σε εκλογικά τμήματα του Μόντρεαλ, του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Δουβλίνου, της Μαδρίτης σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές από ψηφοφόρους. Το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διεξαγωγή των εκλογών στο εξωτερικό, ανακοίνωσε ότι «σε κάποιες πόλεις, κυρίως στο Μόντρεαλ του Καναδά, η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκλογές, ώστε έξω από τα εκλογικά τμήματα να σχηματίζονται τεράστιες ουρές.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι στο Μόντρεαλ ανέρχονται σε 57.762». Μεγάλη αναμονή είχαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι στο Λονδίνο και στο Βερολίνο. Στις ΗΠΑ, όπου είναι εγγεγραμμένοι 119.773 Γάλλοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 11.242 στην Ουάσιγκτον, περίπου 30% περισσότεροι είναι εκείνοι που ψήφισαν σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής πρεσβείας.

Η ψηφοφορία διεξήχθη σε 69 εκλογικά τμήματα της χώρας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσήλθαν σε 54 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 42 στο Λονδίνο, όπου εγγεγραμμένοι είναι 72.000. Ουρές σχηματίζονταν μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία στο Βερολίνο. Στην πόλη εγγεγραμμένοι είναι 12.000 Γάλλοι ψηφοφόροι.

Πρωτοβουλίες σε όλη τη Γαλλία
Σε μία άλλη εξέλιξη, σύμφωνα με την κεντροδεξιά εφημερίδα «Le Figaro», κατά τη χθεσινή μέρα της ψηφοφορίας ελήφθησαν μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων. Στη Βρετάνη, για παράδειγμα, πολλές εταιρείες ταξί προσέφεραν δωρεάν μεταφορά προς τα εκλογικά τμήματα σε όσους ψηφοφόρους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και κυρίως σε ηλικιωμένους.

Στο χωριό Πλουγκέλ, επίσης στη Βρετάνη, ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ, του La Chope, προσέφερε ένα ποτό δωρεάν σε όλους όσοι ψήφισαν και η προσφορά θα ισχύει και για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών στις 7 Μαΐου. Στο Στρασβούργο, ένα πολιτιστικό κέντρο στο φτωχικό προάστιο Νέχοφ, διεξήγαγε εθνικό διαγωνισμό στοχεύοντας σε αστικές περιοχές με χαμηλή συνήθως προσέλευση στις κάλπες και προσφέροντας χρηματικό έπαθλο και υπαίθριο πάρτι για την περιοχή εκείνη που θα είχε τη μαζικότερη συμμετοχή.

Συγκρούσεις από «αντιφασίστες»
ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ξέσπασαν ψες στο Παρίσι ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές που δηλώνουν «αντιφασίστες» και την αστυνομία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν κατά των διαδηλωτών, που είχαν λάβει θέση στο κέντρο της Πλατείας της Βαστίλης και εκείνοι απάντησαν ρίχνοντας κροτίδες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών.

Οι 300 περίπου διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργανώσεων που δηλώνουν «αντιφασιστικές» σε μία «νύκτα οδοφραγμάτων» στο Παρίσι. Ένας από τους οργανωτές δήλωσε στο μικρόφωνο ότι καλεί όλον τον κόσμο να διαδηλώσει «κατά της Μαρίν και κατά του Μακρόν». «Ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε για τη μασκαράτα που είναι αυτές οι εκλογές».

Keywords
exit polls, γαλλια, exit, δημοσκοπηση, μαΐου, εκλογες, afp, δημοψηφισμα 2015, ηπα, ψηφοφορία, reuters, συμμετοχή, figaro, ταξι, προσφορες, διαδηλωσεις, κροτίδες, μυστικες δημοσκοπησεις, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, εφημεριδα δημοκρατια, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, exit poll, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, exit polls 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κομματα, εκλογικα τμηματα, αστυνομια, αυτοκινητο, βερολινο, δημοκρατια, δωρεαν, ηγεσια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ηττα, θεμα, λονδινο, ωρα, reuters, ανιψια, βορεια, βρισκεται, δευτερο, δηλωσεις, εγινε, ειπε, ενημερωση, εξελιξη, εξι, επιθυμια, εσωτερικων, ετων, εφημεριδα, ισχυει, κυβερνηση, κινητο, λογο, μαΐου, νικη, ουασιγκτον, οχημα, παρισι, πρωι, σειρα, συμμετοχή, τμημα, υπουργειο εξωτερικων, φορα, χερι, ψηφοφορία, ανηκει, εθνικο, exit, χωρα, υπουργειο, κροτίδες, μπροστα, ποτο
Τυχαία Θέματα