Ετοιμάζεται το «μανιφέστο» του Brexit

Πάει για ένα σκληρό διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση η Μεγάλη Βρετανία
Θα επικεντρώνεται σε δύο μεγάλα ζητήματα, το ένα αφορά τις διαδικασίες εξόδου από την ΕΕ και το άλλο τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας

Το προεκλογικό μανιφέστο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία θα επικεντρωθεί στο Brexit και σε εσωτερικά ζητήματα όπως η ενίσχυση της οικονομίας και η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας, δήλωσε χθες ο Ντέμιαν Γκριν, ο Υπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος για Εργασιακά και Συντάξεις.

«Το μανιφέστο θα αφορά δύο μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει

η χώρα, το ένα είναι προφανώς οι διαδικασίες του Brexit, αλλά το άλλο, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό, είναι η ατζέντα των εσωτερικών ζητημάτων», δήλωσε ο Υπουργός στην εκπομπή του ITV Peston on Sunday.

«Θα υπάρχει μεγάλη αναφορά σχετικά με την ενεργειακή πολιτική στο μανιφέστο... νομίζω ότι οι πολίτες αισθάνονται ότι ορισμένες από τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες τους έχουν εκμεταλλευθεί με τους φόρους», συμπλήρωσε.

Τα γεγονότα
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φαίνεται αποφασισμένη για ένα σκληρό διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Αυτό επιβεβαιώνεται από δύο γεγονότα. Πρώτον, την Τρίτη αιφνιδίασε τους πάντες καταθέτοντας αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ένα αίτημα που έγινε αποδεκτό με συντριπτική πλειοψηφία την Τετάρτη από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Δεύτερον, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», το οποίο επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές του Συντηρητικού Κόμματος, η Μέι θα δεσμευτεί επισήμως ενόψει των πρόωρων εκλογών της 8ης Ιουνίου, ότι θα σταματήσει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς τη Βρετανία.

Βάσει του δημοσιεύματος, στο μανιφέστο της για τις εκλογές η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα δεσμευτεί επίσης ότι η χώρα της θα αποσυρθεί από την ενιαία αγορά της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Ενισχύεται συνεχώς
Κι ενώ η χώρα για την ώρα οδεύει προς τις πρόωρες εκλογές, το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι διατηρεί προβάδισμα 19 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Opinium, ενισχυμένη από την πτώση τόσο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και του ευρωφοβικού UKIP, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με on line δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Απριλίου, το 45% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα των Τόρις, που ενισχύεται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Opinium (11-13 Απριλίου, πριν από την πρόταση της Τερέζα Μέι για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών). Το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 26%, (-3), ενώ το UKIP εξασφαλίζει το 9% (-5). Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανήλθαν στο 11% (+4).

Σαρωτική νίκη για Συντηρητικό Κόμμα Σκοτίας
Την ίδια ώρα, όμως, το Συντηρητικό Κόμμα της Σκοτίας απέκτησε προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Εργατικού Κόμματος Σκοτίας, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την εταιρεία δημοσκοπήσεων Survation, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν το 28% ενώ πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων παραμένει το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας με 43%.

«Η τελευταία δημοσκόπηση της Survation για τη Σκοτία, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Sunday Post», εμφανίζει τους Συντηρητικούς της Σκοτίας στο υψηλότερο επίπεδό τους σε πρόθεση ψήφου μέχρι σήμερα είτε στο Γουέστμινστερ (το κοινοβούλιο του Λονδίνου), είτε στο Χόλιρουντ (το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο της Σκοτίας)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Όπως είπε η εταιρεία, στη δημοσκόπηση ρωτήθηκαν 1.018 Σκοτσέζοι το διάστημα 18-21 Απριλίου.

Τίποτα δεδομένο, λέει η Μέι
Από πλευράς της, ωστόσο, η Τερέζα Μέι δηλώνει ότι δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο ενόψει των πρόωρων εκλογών του Ιουνίου κι ενώ οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν τη σαρωτική νίκη του κόμματος των Συντηρητικών στην εκλογική αναμέτρηση. «Η προεκλογική εκστρατεία μόλις ξεκίνησε.

Δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο. Το αποτέλεσμα δεν είναι βέβαιο», τόνισε σε μια ομιλία που εκφώνησε στο εργοστάσιο της GlaxoSmithKline στην εκλογική της περιφέρεια στο Μέιντενχεντ. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η δέσμευση των Συντηρητικών για δαπάνες της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ σε βοήθεια προς το εξωτερικό θα τηρηθεί, μετά τη φημολογία ότι δεν θα περιληφθεί στο μανιφέστο του κόμματος ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, το 0,7% παραμένει και θα παραμείνει. Αυτό που πρέπει ωστόσο να κάνουμε είναι να εξετάσουμε πώς τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν και να διαβεβαιώσουμε ότι θα μπορούμε να ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο», επεσήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα