Κρίσιμο ραντεβού ενδιάμεσου για τις Προεδρικές Εκλογές

Τα λένε σήμερα για πρώτη φορά σε κοινή συνάντηση οι ηγέτες των κομμάτων του κέντρου
Στο τραπέζι για την ώρα βρίσκονται τρεις υποψηφιότητες και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, μη αποκλειομένου και του κατακερματισμού του χώρου

Ενώπιοι ενωπίοις θα βρεθούν σήμερα το μεσημέρι οι πέντε ηγέτες του ενδιάμεσου χώρου. Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ), Μαρίνος Σιζόπουλος (ΕΔΕΚ), Γιώργος Λιλλήκας (Συμμαχία Πολιτών), Ελένη Θεοχάρους (Κίνημα Αλληλεγγύη) και Γιώργος Περδίκης (Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών) θα καθίσουν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι και θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο καθόδου

με έναν και κοινό υποψήφιο στις επικείμενες Προεδρικές.

Βέβαια το χρίσμα για την ώρα διεκδικούν τρεις, οι Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας και Ελένη Θεόχαρους, και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ενδιάμεσος να διασπαστεί και να κατέλθει στις εκλογές με δύο ή και ακόμα και τρεις υποψηφίους.

Κάτι τέτοιο, όμως, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αυτοκαταστροφικό, αφού έτσι δίνουν ένα μικρό αβαντάζ στον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, το οποίο αρχίζει κι αυτό αυτή τη βδομάδα τις ζυμώσεις ενόψει Προεδρικών, να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Ένα γύρο που αν βρεθούν αντίπαλοι Νίκος Αναστασιάδης και υποψήφιος του ΑΚΕΛ, θα είναι δύσκολο για τα κόμματα του κέντρου να αποφασίσουν ποιον θα στηρίξουν, αφού κοινή τους θέση είναι ότι ο τόπος πρέπει οπωσδήποτε να απαλλαγεί από τα δύο κόμματα, και για τον λόγο αυτόν άλλωστε έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συζήτησης ενδεχόμενης συνεργασίας τόσο με την Πινδάρου όσο και με την Εζεκία Παπαϊωάννου.

Πρώτα η βάση, μετά το όνομα
Στη βάση των πιο πάνω, τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου σήμερα αναμένεται να θέσουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα διερευνηθεί η μεταξύ τους συνεργασία και θα αφήσουν για αργότερα το όνομα του υποψηφίου, χωρίς να σημαίνει ότι σήμερα αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνει και μία τέτοια συζήτηση.

Αν κατά τις συζητήσεις για ετοιμασία των κοινών προγραμματικών τους θέσεων διαφανεί ότι υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο ειλικρινούς και αληθινής συνεργασίας, τότε δεν αποκλείεται κάποιος από τους διεκδικητές του χρίσματος να κάνει πίσω, καθαρά και μόνο για χάρη της συνεργασίας.

Αν και για την ώρα κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο, μίας και ήδη η Συμμαχία Πολιτών έχει προκρίνει τον Πρόεδρό της για υποψήφιο στις επερχόμενες εκλογές, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος προκρίνεται κι αυτός ο καταλληλότερος από το κόμμα του, εντούτοις, υπάρχει περιθώριο, έστω και την υστάτη, τα πέντε κόμματα να καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο, φτάνει βέβαια πρώτα να συμφωνήσουν στο κείμενο που θα δεσμεύει τη μεταξύ τους συνεργασία.

Εάν δεν δέσει το γλυκό
Εάν παρ' ελπίδα, όμως, τα κόμματα δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε ένα όνομα, τότε το ενδεχόμενο ο ενδιάμεσος χώρος να κατέλθει με τρεις υποψηφίους δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Αυτό είναι κάτι βέβαια που φάνηκε και από την τελευταία συνέντευξη της Προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους, η οποία δήλωσε ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση γίνει αιτία να χάσει ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος την Προεδρία, αφήνοντας, όμως, ανοικτό το ενδεχόμενο καθόδου της στις εκλογές, εάν τα κόμματα δεν καταλήξουν σε έναν υποψήφιο.

«Εάν μέσα από διαδικασίες προκριθεί ένας, θα τον στηρίξω και θα αποσύρω τη δική μου υποψηφιότητα. Δεν πρόκειται να κατεβώ ως αντίπαλος απέναντι σε κάποιον που έχει επιλεχθεί από τον πατριωτικό χώρο», τόνισε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως υπέρ της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου αυτή τη στιγμή είναι τόσο η ΕΔΕΚ όσο και το Κίνημα Αλληλεγγύη, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας είναι μόνος με τη Συμμαχία Πολιτών.

Την ίδια ώρα, το Κίνημα Οικολόγων, αν και τονίζει πως θα ήταν καλύτερο ο κοινός υποψήφιος να μην είναι Πρόεδρος κόμματος, εντούτοις, φαίνεται πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, αν δεν δέσει το γλυκό, ο Γιώργος Λιλλήκας δεν αποκλείεται να εξαγγείλει τελικά την υποψηφιότητά του, ελπίζοντας πως αυτή θα υποστηριχτεί από το ΑΚΕΛ, το οποίο γλυκοκοιτάζει το τελευταίο διάστημα και φροντίζει να δίνει το παρών του σε σημαντικές εκδηλώσεις του κόμματος, όπως ήταν η εκδήλωση μνήμης και τιμής των Μισιαούλη και Καβάζογλου.

Θα περάσει η πρόταση Λιλλήκα;
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, όπως είναι γνωστό, έχει θέσει δύο κριτήρια για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ενδιάμεσου χώρου στις Προεδρικές:

1.Το κριτήριο της καταλληλόλητας, που είναι εύκολο να εξεταστεί με αντικειμενικότητα βάσει του βιογραφικού του κάθε υποψηφίου.

2.Το κριτήριο της εκλεξιμότητας, που θεωρεί ότι παρότι υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα, εντούτοις υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το ποια υποψηφιότητα διαθέτει την αναγκαία πολυσυλλεκτικότητα, η οποία διασφαλίζει όχι απλά την επιτυχία στον πρώτο γύρο, αλλά κυρίως (γιατί αυτό είναι το κρίσιμο) την επιτυχία στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ωστόσο η στάση Λιλλήκα, σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών της Συμμαχίας Πολιτών, θα κριθεί εάν γίνει αποδεκτή ή όχι η πρόταση να υπάρξουν προκριματικές εκλογές, με τη συμμετοχή όσων θέλουν να είναι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη πρόταση χαρακτηρίζεται ως μία μεγάλη «υποχώρηση» του κ. Λιλλήκα.

Οι Οικολόγοι δεν την έχουν απορρίψει, την ώρα που στην ΕΔΕΚ έχουν ενστάσεις με αυτήν τη διαδικασία, ενώ θυμίζουμε ότι και η Γραμματεία του ΔΗΚΟ έχει απορρίψει την ιδέα Λιλλήκα να στηθούν κάλπες.

Αρχίζει τις ζυμώσεις το ΑΚΕΛ
Όπως και να ΄χουν τα πράγματα, τα κόμματα του κέντρου θέλουν το σκηνικό γύρω από την ενδεχόμενη συνεργασία να αποσαφηνιστεί πριν από το τέλος Μαΐου για να προλάβουν τις αποφάσεις του ΑΚΕΛ, το οποίο κι αυτό από αυτή τη βδομάδα θα αρχίσει τις συζητήσεις για κατάληξη στον εκλεκτό που θα στηρίξει.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τόνισε πως «εκείνο που μας καθοδηγεί είναι το πώς δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού και οι Προεδρικές έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα θέσουμε σε δεύτερη μοίρα το Κυπριακό.

Για μας προέχει η λύση του Κυπριακού. Έχουμε αποδείξει ότι παρότι είμαστε το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, έχουμε τη δυνατότητα να διαχωρίζουμε το εθνικό συμφέρον που επιβάλλει τη λύση του Κυπριακού από τον ρόλο μας ως το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης και με δεδομένες βέβαια τις τεράστιες διαφωνίες και διαφορές που έχουμε με την Κυβέρνηση στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, αλλά και γενικότερα σε όλα τα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, και θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να προετοιμαζόμαστε για τις Προεδρικές διατηρώντας ταυτόχρονα στην πρώτη επιλογή μας τη βούληση για λύση στο Κυπριακό», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, πρώτη συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, την Πέμπτη θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο και θα κάνει μία πρώτη πολύ γενική συζήτηση. Ως προς τα κριτήρια για την επιλογή υποψηφίου, είπε πως το πρόσωπο που θα οδηγήσει το κόμμα στις Προεδρικές θα πρέπει:

1.Να εξασφαλίζει πρώτα και κύρια, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό μέχρι τότε, ότι θα ακολουθηθεί πολιτική τέτοια η οποία θα αφήνει ανοιχτή την προοπτική επίτευξης λύσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης

2.Να εξασφαλίζει ότι θα ακολουθηθεί μία φιλολαϊκή πολιτική, μία πολιτική που θα είναι σε διάσταση με την πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό πρέπει να πω από τον Ν. Παπαδόπουλο τα προηγούμενα χρόνια

3.Να εξασφαλίζει, ταυτόχρονα, ότι θα υπάρξει μία αντιπαράθεση και βούληση για πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, που έχει απλώσει βαθιά τα πλοκάμια της στην κυπριακή κοινωνία

4.Να εξασφαλίζει ότι θα υπάρξει αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.

Πάντως, βάσει πληροφοριών, το κόμμα μελετά διάφορες επιλογές, μεταξύ αυτών η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, καθώς και ο πρώην Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, με τον οποίο κατήλθε και το 2013 το κόμμα στις εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα