Με πλούσια ατζέντα ξαναρχίζει η Βουλή

Μετά τις διακοπές του Πάσχα, σήμερα η πρεμιέρα με συνεδριάσεις Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Συζητείται την Πέμπτη η Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τίτλο «Έλλειψη ανταγωνισμού στους διαγωνισμούς προμήθειας φαρμάκων και το σύστημα τιμολόγησης φαρμακευτικών προϊόντων που ισχύει στην Κύπρο και σύγκριση/αξιολόγηση των τιμών που προκύπτουν με τις αντίστοιχες τιμές άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Μετά από ανάπαυλα δύο εβδομάδων για τις διακοπές του

Πάσχα, ξαναρχίζει σήμερα τις εργασίες της η Βουλή με συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Πρεμιέρα κάνει η Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, η ατζέντα της οποίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής θέματα:

*Ο περί των Προϋποθέσεων Διαφάνειας (Κινητές Αξίες προς Διαπραγμάτευση σε Ρυθμιζόμενη Αγορά) τροποποιητικός νόμος του 2016. Πρόκειται για εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την πληροφόρηση σχετικά με εκδότες των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά.

*Ο περί της Συγκρισιμότητας των Τελών, της Αλλαγής Λογαριασμού Πληρωμών και της Πρόσβασης σε Λογαριασμούς Πληρωμών νόμος του 2017. Πρόκειται επισης για νομοθεσία προς εναρμόνιση με οδηγία της ΕΕ, με στόχο την παροχή της δυνατότητας στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν και να επιλέγουν τραπεζικές υπηρεσίες στη βάση ορθής πληροφόρησης και διαφάνειας, καθώς και η θέσπιση κανόνων για τη συγκρισιμότητα των τελών που χρεώνονται στους καταναλωτές, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών εντός της Δημοκρατίας και τη διευκόλυνση του διασυνοριακού ανοίγματος λογαριασμού πληρωμών).

Η λεωφόρος Τσερίου και ο ΚΟΔΑΠ
Στο κεφάλαιο «Αποδεσμεύσεις κονδυλίων» η Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει το θέμα των δαπανών για τη βελτίωση της λεωφόρου Τσερίου στον Στρόβολο και το Τσέρι.

Επίσης η Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει θέμα που αφορά τις δαπάνες για δικαιώματα εμπειρογνωμόνων για ετοιμασία μελετών στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ένα θέμα το οποίο ενδέχεται να συζητηθεί εν εκτάσει είναι ο προϋπολογισμός του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών, ο οποίος όπως έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα μας είναι ελλειμματικός.

Τα δάνεια
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση του θέματος της παροχής δυνατότητας στους Δανειστικούς Επιτρόπους, για ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με στόχο την αποπληρωμή των καθυστερημένων οφειλών, στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων των οφειλετών και/ή εγγυητών.

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών Κύπρου, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής και της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (United Nations High Commissioner for Refugees) (UNHCR), ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ), και ο Έφορος Φορολογίας.

Οι απαγωγές παιδιών
Σήμερα θα συνεδριάσει επίσης η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών για ένα πολύ ενδιαφέρον κοινωνικό θέμα:

Οι συχνές απαγωγές παιδιών γονέων νυμφευμένων με υπηκόους τρίτων χωρών και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Πρόκειται για αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών Σκεύης Κούτρα Κουκουμά, Ευανθίας Σάββα και Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Αρχηγείου Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως της Αστυνομίας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εσωτερικών, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της Οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking, του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Hope for Children».

Η βιομηχανία και τα προβλήματα
Αύριο Τρίτη συνέρχεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με θέματα προς συζήτηση τη βιομηχανία στην Κύπρο, τα προβλήματα και τις προοπτικές. Πρόκειται επίσης για αυτεπάγγελτη εξέταση με απόφαση της ίδιας της Επιτροπής.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν:
*Τις διαδικασίες αλλαγής χρήσεων εντός των βιομηχανικών περιοχών.
*Την πολιτική διαχείρισης / μεταβίβασης συμβάσεων μισθώσεων στις κυβερνητικές βιομηχανικές περιοχές.
*Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη χώρων στάθμευσης.

Η Υπηρεσία Μέριμνας
Αύριο Τρίτη επίσης συνεδριάζει και η Επιτροπή Προσφύγων - Εγκλωβισμένων - Αγνοουμένων - Παθόντων, με θέματα μεταξύ άλλων την υποστελέχωση της Υπηρεσίας Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων και τα προβλήματα που δημιουργούνται, ενώ θα γίνει και ενημέρωση για την πορεία μηχανογράφησης των εργασιών στην Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων.

Άλλο ένα ενδιαφέρον θέμα που θα συζητηθεί είναι αυτό της «αναγκαιότητας επέκτασης της χρονικής διάρκειας των εγκρίσεων των προσφυγικών χορηγιών από την Υπηρεσία Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων».

Αφαλάτωση
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων θα συνεδριάσει επίσης αύριο, για να συζητήσει το θέμα της ανάγκης κατασκευής μονάδας αφαλάτωσης για κάλυψη των αναγκών της Πάφου σε περιόδους ανομβρίας.

Με Ευρωπαίους αξιωματούχους
Σημειώνεται ότι αύριο οι Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Υγείας θα πραγματοποιήσουν από κοινού συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Eric Paquet και τη Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, κα Barbara Kauffmann. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11.45 το πρωί.

Οι διορισμοί καθηγητών
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού θα συνεδριάσει την Τετάρτη, 26 το πρωί, για να συζητήσει τον περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας τροποποιητικό νόμο του 2017, τους περί γραπτών εξετάσεων για εγγραφή και κατάταξη στους Πίνακες Διορισμών Κανονισμούς του 2017, τον προϋπολογισμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου και τον προϋπολογισμό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο ανταγωνισμός στα φάρμακα
Την Πέμπτη 27 Απριλίου θα συνέλθει η Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών για να συζητήσει την Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, με τίτλο «Έλλειψη ανταγωνισμού στους διαγωνισμούς προμήθειας φαρμάκων και το σύστημα τιμολόγησης φαρμακευτικών προϊόντων που ισχύει στην Κύπρο και σύγκριση/αξιολόγηση των τιμών που προκύπτουν με τις αντίστοιχες τιμές άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Keywords
Τυχαία Θέματα