Μεξικό: Τέλος εποχής για στέλεχος συμμορίας ναρκωτικών

ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
ΜΕΞΙΚΑΝΟΙ πεζοναύτες σκότωσαν ηγετικό μέλος μιας από τις ισχυρότερες συμμορίες ναρκωτικών στο Μεξικό, σε ανταλλαγή πυρών που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου στην πόλη Ρεϊνόσα και προκάλεσε την πυρπόληση δεκάδων οχημάτων, ανέφερε η κυβέρνηση. Η πόλη στα σύνορα με τις ΗΠΑ, νότια του Τέξας, βρίσκεται στην Πολιτεία Ταμαουλίπας, η οποία αποτελεί κύριο σημείο διέλευσης διακινητών ναρκωτικών

προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η Ρεϊνόσα αποτελεί πεδίο μάχης για επιρροή ανάμεσα στα καρτέλ του Κόλπου, μια από τις παλαιότερες και ισχυρότερες συμμορίες στο Μεξικό και των Λος Σέτας, οι οποίες μάχονται για τον έλεγχο των οδών μεταφοράς των ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ.

Οι πεζοναύτες επίσης σκότωσαν ένα άλλο μέλος του καρτέλ των Λος Σέτας σε μια ξεχωριστή ανταλλαγή πυρών στην πρωτεύουσα της Πολιτείας Σιουδάδ Βικτόρια, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας, που μίλησε στα μέσα ενημέρωσης, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Στη μάχη στην Ρεϊνόσα, οι πεζοναύτες σκότωσαν τον Χουάν Μανουέλ Λόσα, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ελ Τόρο», τόνισε ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με τις Αρχές, ήταν ο αρχηγός του καρτέλ του Κόλπου στην πόλη.

Τα πλάνα
Εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν λεωφορεία παραδομένα στις φλόγες και τροχόσπιτα και αρκετά κτήρια, που φέρονται να πυρπολήθηκαν από μέλη των συμμοριών, για να εμποδίσουν την επιχείρηση των πεζοναυτών. Ο τηλεοπτικός σταθμός Milenio ανέφερε ότι τουλάχιστον 70 πυρκαγιές κατέστρεψαν τουλάχιστον τέσσερα κτήρια. Οι κάτοικοι, σύμφωνα με τις αναφορές, άκουγαν σειρά εκρήξεων κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών.

Στη Σιουδάδ Βικτόρια, οι πεζοναύτες σκότωσαν τον Φραντσίσκο Καρεόν, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ελ Πάντσο Καρεόν». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο ασφαλείας, αποτελούσε μέλος στα χαμηλότερα κλιμάκια ιεραρχίας των Λος Σέτας, οι οποίοι αυτονομήθηκαν στις αρχές του 2010 από το καρτέλ του Κόλπου.

Άλλα κτυπήματα
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας Τομάς Γιάριγκτον συνελήφθη στην Ιταλία, καταζητούμενος από τις αμερικανικές Αρχές. Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας τού έχει απαγγείλει κατηγορίες για δωροληψίες εκατομμυρίων δολαρίων από το καρτέλ του Κόλπου και από άλλους διακινητές ναρκωτικών.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί σε ενέργειες που αποδίδονται στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα