Στη σκιά των προκλήσεων συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο

Δημοψήφισμα στην Τουρκία, εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και βόλτες «Μπαρμπαρός» στο μενού
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς απέστειλε καταγγελτική επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχεται ότι έκανε υποχωρήσεις στο Κυπριακό

Στη σκιά των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας, με το «Μπαρμπαρός» να βολτάρει στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις NAVTEX, το άδειασμα του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα

του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αλλά και την παραδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι έχει κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό, συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο.

Οι ηγέτες των οκτώ κοινοβουλευτικών κομμάτων ανεβαίνουν σήμερα τον προεδρικό λόφο, προκειμένου να πάρουν απαντήσεις για τη στάση που θα τηρήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις διαπραγματεύσεις, αλλά και για το πού βρίσκεται η όλη διαδικασία, η οποία «πάγωσε» για σχεδόν δύο μήνες.

Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται μία βδομάδα μετά την πύρρειο νίκη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο αμφιλεγόμενο συνταγματικό δημοψήφισμα, και στην επέτειο του ιστορικού «Όχι» του κυπριακού λαού στο Σχέδιο Ανάν. Το στίγμα για το πώς θα κινηθεί σήμερα η συζήτηση έδωσαν χθες τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και τα κόμματα.

«Ναι, αποδέχθηκα συμβιβασμούς»
Σε ψεσινό του χαιρετισμό κατά την τελετή εγκαινίων του Σωματείου Κέδρος Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας, στον Κοτσιάτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο Κυπριακό, προχώρησε στην παραδοχή ότι έχει κάνει υποχωρήσεις.

«Κατηγορούμαι πολλές φορές ότι έχω κάνει υποχωρήσεις. Έχω, ναι, αποδεχθεί συμβιβασμούς, όχι εις βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά για να συναντήσω τις έγνοιες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μου, για να αποδείξω ότι εννοώ αυτό το οποίο είπα και λέω. Επιθυμία μου είναι μια, όραμά μου είναι ένα: να δω την πατρίδα μας να επανενώνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχουν θέματα αρχής, υπάρχουν οι περιορισμοί τους οποίους δεν μπορείς να υπερβείς.

Για ένα θέλω να σας βεβαιώσω, ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με ένα και μόνο όραμα: να δω αυτή την πατρίδα να είναι απαλλαγμένη από κατοχικούς στρατούς, να δω πως αυτή η πατρίδα δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών, πως κανένας των πολιτών μας δεν υστερεί των όποιων δικαιωμάτων έχουν οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών», σημείωσε περαιτέρω.

Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες
Αναφορικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, είπε πως «αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, ξεπεράσαμε προβλήματα. Παρά ταύτα υπάρχουν ακόμα δυσκολίες. Υπάρχουν προβλήματα και είναι με βαθιά λύπη πραγματικά που ακούω κάποιους και πιο συγκεκριμένα τον φίλο και συμπατριώτη μου Μουσταφά Ακιντζί να με καλεί να κατανοήσω τι είναι ομοσπονδία.

Η απάντησή μου είναι μια: μακάρι και ο ίδιος να έχει την ορθή αντίληψη της ομοσπονδίας. Μακάρι και ο ίδιος εις όσα προβάλλει να μου βρει ένα παράδειγμα ομοσπονδίας όπου γίνονται αποδεκτά τα όσα αξιώνει για την κοινότητά του. Και αν υπάρχει έστω και ένα κράτος, ομόσπονδο κράτος, που να προνοεί ανάλογες αξιώσεις, είμαι έτοιμος να αποδεχθώ την όποια λύση, τη λύση εκείνη.

Αναφέρθηκα σε δυσκολίες, δυσκολίες που γίνονται ακόμα μεγαλύτερες γιατί, δυστυχώς, την ώρα που συζητούμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την ώρα που ο ίδιος ο φίλος μου - και δεν φοβούμαι να το λέω- εγκαταλείπει τις συνομιλίες, έστω από ένα σφάλμα για μια ιστορική αναφορά που είναι ένα ιστορικό γεγονός, τι θα πρέπει να πράξω εγώ, όταν αυτοί που θέλουν να είναι οι εγγυητές μας είναι εκείνοι που σήμερα παραβιάζουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η ατζέντα
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κι ερωτηθείς τι θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι «η συνεδρία γίνεται με αφορμή την επανέναρξη των συνομιλιών, μετά την επιστροφή του κ. Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σίγουρα θα συζητηθεί και το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, η διαμορφωθείσα κατάσταση πραγμάτων, καθώς επίσης και οι ενέργειες της Τουρκίας, όπως τις βιώνουμε τις τελευταίες μέρες. Δεν είναι μέσα από δηλώσεις, από ανακοινώσεις, από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες που από πλευράς της Κυβέρνησης, της εκτελεστικής εξουσίας έχουν ήδη δρομολογηθεί», πρόσθεσε.

Δεν θα συγκατανεύσουμε σε επιδιαιτησία
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «το περιεχόμενο της επιστολής του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας είναι αυτό που και ο ίδιος δημόσια έχει αναφέρει πρόσφατα κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Υπάρχουν συμπεριφορές και ενέργειες από τον κ. Έιντε που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, που δεν μας ικανοποιούν. Το τι έχει σημασία, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι είναι και ο 27ος Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ και ποτέ δεν υπήρξε Ειδικός Σύμβουλος που ικανοποιούσε απόλυτα είτε τη μια είτε την άλλη πλευρά, είναι να θέτεις πολύ ξεκάθαρα το πλαίσιο λειτουργίας του και όποτε ξεφεύγει αυτού του πλαισίου να γίνονται τα αναγκαία διαβήματα.

Απ' εκεί και πέρα είναι σημαντικό να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, όπως το 2004 που με δική μας συγκατάθεση δόθηκε στον Ειδικό Σύμβουλο ένας ενισχυμένος ρόλος. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επαναληφθεί», εξήγησε.

Δεν μιλά για αδιέξοδο η Κυβέρνηση
Ερωτηθείς αν θα επηρεαστούν οι συνομιλίες από τη στάση του κ. Έιντε και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι συνομιλίες βαίνουν σε αδιέξοδο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα μιλήσω για αδιέξοδα. Είμαστε σε μια διαδικασία, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Κανείς δεν επιθυμεί περισσότερο από εμάς αυτή η διαδικασία να φέρει αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή, όντως υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες που προκύπτουν μέσα από στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικότερα μετά τη Γενεύη με την προώθηση θέσεων που ξεφεύγουν του καθορισμένου πλαισίου, θέσεων που αναιρούν και συναντιλήψεις και συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί. Επαναλαμβάνω ότι από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Σήμερα απόφαση για Ενωτικό
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα εφημερίδων, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να υπογράψει την τροποποίηση του Νόμου για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ως ορίζει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος, η Κυβέρνηση βρίσκονται σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα που είναι ο Νομικός Σύμβουλος της Κυβέρνησης, και θα ληφθούν αποφάσεις εντός του καθορισμένου πλαισίου των 15 ημερών. Μόλις ληφθούν οι αποφάσεις θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις», προσθέτοντας ότι αυτές οι ανακοινώσεις πιθανόν να γίνουν σήμερα.

Τι αναμένει το ΑΚΕΛ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε χθεσινές του δηλώσεις και κληθείς να αναφέρει τι αναμένει κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε πως «αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας ενημερώσει πρώτα και κύρια για το τι έχει διαμειφθεί μέχρι στιγμής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και περισσότερο από όλα να μας αναλύσει τις θέσεις του για το πώς σκέφτεται να προχωρήσει αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα με το «Μπαρμπαρός», θα επαναλάβω τη θέση του ΑΚΕΛ, ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες όχι μόνο δεν συμβάλλουν στο να υπάρξει κλίμα τέτοιο που θα επιτρέψει την πρόοδο στο Κυπριακό με στόχο με την εξεύρεση λύσης, αλλά αντιθέτως στέλλουν και ένα μήνυμα τουρκικής επιθετικότητας, που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Θα επαναλάβω, όμως, αυτό που κατά κόρον έχουμε τονίσει, για να μην καταφέρει η Τουρκία να πετύχει τις επιδιώξεις της, τους εκβιασμούς της, τις προκλήσεις της, απαιτείται η δική μας πλευρά να επαναβεβαιώνει καθημερινά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πολιτική της βούληση για λύση στο Κυπριακό. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε τη διεθνή κοινότητα με το μέρος μας και θα καταφέρουμε να ακυρώσουμε τις όποιες προσδοκίες έχει η Τουρκία», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

ΔΗΚΟ: Ενδεδειγμένη και δικαιολογημένη η ενέργεια Κοτζιά
Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του και σχολιάζοντας την επιστολή του ΥΠΕΞ της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρει ότι είναι ενδεδειγμένη και απόλυτα δικαιολογημένη η ενέργεια του Νίκου Κοτζιά.

«Η ενέργεια του κ. Κοτζιά επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έχει παραβιάσει σε πολλές περιπτώσεις τους όρους εντολής του και έχει λειτουργήσει ως κομιστής και υποστηριχτής των τουρκικών θέσεων, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και αλλού.

Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί του θέματος και να στηρίξει την ενέργεια του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Ελπίζουμε ο κ. Αναστασιάδης να μην τηρήσει και πάλι στάση ανοχής έναντι του κ. Έιντε, όπως έπραξε ακόμα και πρόσφατα», καταλήγει το ΔΗΚΟ.

Αδράνεια και ανοχή της Λευκωσίας, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη
«Τα δείγματα γραφής της φιλοτουρκικής στάσης του Έσπεν Μπαρθ Έιντε είναι ήδη αρκετά για να ζητηθεί επίσημα η αντικατάστασή του.

Η επιστολή - καταγγελία του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αποδεικνύει πως η Αθήνα αντιδρά στις φιλοτουρκικές κινήσεις του Νορβηγού διπλωμάτη, και καταδεικνύει την αδράνεια και ανοχή της Λευκωσίας προς το πρόσωπο του Ειδικού Απεσταλμένου».

Αυτά σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύη και προσθέτει: «Ο Έλληνας ΥΠΕΞ καλεί τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να τοποθετηθεί, εάν ο κ. Έιντε λειτουργεί κατόπιν εντολών του για συγκεκριμένες ενέργειες:

1.Παροχή συμβουλών στην τουρκική πλευρά για το πώς μπορεί να προωθήσει τα αιτήματά της στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2.Προώθηση από τον ίδιο αυτού του παράλογου τουρκικού αιτήματος σε συνομιλίες του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
3.Παραπλάνηση του διεθνούς παράγοντα για το ίδιο θέμα, διαδίδοντας ότι για τις 4 ελευθερίες υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

»Καλέσαμε αρκετές φορές τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητήσει την αντικατάσταση του κυρίου Έιντε. Συντάκτης αυτής της επιστολής έπρεπε να είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντ' αυτού», σημειώνει η Αλληλεγγύη, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν απέρριψε καν το ενδεχόμενο μελλοντικά να κατατεθούν ‘γεφυρωτικές’ προτάσεις από τον κ. Έιντε, στην περίπτωση που το ζητήσουν και οι δύο πλευρές. Ποιες άλλες αποδείξεις χρειάζεται άραγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να αντιληφθεί τον ρόλο του κυρίου Έιντε, και να ζητήσει την αντικατάστασή του;» διερωτάται καταληκτικά το Κίνημα.

Οικολόγοι: Εκτεθειμένος ο Πρόεδρος
Η επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ αφήνει εκτεθειμένο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, σημειώνοντας ότι «έχουμε καταγγείλει πολλές φορές τον κ. Έιντε για τον μονόπλευρο ρόλο του και έχουμε ζητήσει την αντικατάστασή του».

«Ο κ. Αναστασιάδης όχι μόνο τον ανεχόταν, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις έδειχνε να τον στηρίζει. Πρόσφατα ήρθε να αναβαθμίσει τον κ. Έιντε σε ‘γεφυροποιό’, αφού συμφώνησε με τον κ. Ακιντζί να του δοθεί η δυνατότητα να καταθέτει και γεφυροποιές προτάσεις», καταγγέλλει, υποδεικνύοντας ότι την επιστολή που απέστειλε ο κ. Κοτζιάς έπρεπε να είχε σταλεί εδώ και καιρό από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντήσει, γιατί ανέχεται τον κ. Έιντε και εάν συμφωνεί με την επιστολή Κοτζιά», καταλήγει το Κίνημα Οικολόγων.

Συγχαρητήρια Αδούλωτης Κερύνειας
Το Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια» σε ανακοίνωσή της, αφού συγχαίρει την κίνηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος να καταγγείλει τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό στον Αντόνιο Γκουτέρες, καλεί τον κ. Κοτζιά να συνεχίσει να επαγρυπνεί και να συνεχίσει να παρεμβαίνει επί της ουσίας του Κυπριακού.

«Οι εκτροπές που έχουν μέχρι τώρα σημειωθεί στο Κυπριακό είναι πολύ σοβαρές και πρέπει, από τη μια, να αποτραπούν άλλες και, από την άλλη, να συγκεντρωθούμε όλοι, Κυπριακή και Ελληνική Δημοκρατία, στην ανάγκη επεξεργασίας μιας νέας εθνικής στρατηγικής, η οποία να μην έχει στόχο όπως συμβαίνει μέχρι τώρα τη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων, αλλα την απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και αναχαίτιση του τουρκικού επεκτατισμού που επιβουλεύεται και άλλες ελληνικές περιοχές», προσθέτει, καλώντας την ίδια ώρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική ηγεσία να ανασυνταχθούν και να συνδράμουν όλοι την εξασφάλιση της πιο πάνω εθνικής στρατηγικής.

Συνεχίζει τις… βόλτες το «Μπαρμπαρός»
Σε σχέση το «Μπαρμπαρός», αξίζει να σημειωθεί πως εν μέσω σφοδρών ανέμων που έπνεαν με ταχύτητες μέχρι και 75 μιλίων, χθες, τις πρωινές ώρες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνεχίζει να «κόβει» βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ. Από την Παρασκευή που απέπλευσε από το τουρκικό λιμάνι της Σελεύκειας, το σεισμογραφικό σκάφος πηγαινοέρχεται, παράλληλα, των ακτών της χερσονήσου της Καρπασίας.

Αργά χθες το απόγευμα το «Μπαρμπαρός» μαζί με το βοηθητικό «Bravo Supporter» βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Καρπασίας, με δυτική κατεύθυνση. Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, το «Μπαρμπαρός» θα συνεχίσει τις έρευνές του στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 31 Μαΐου. «Το σκάφος, που αγοράστηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2012 στην τιμή των 130 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει τη δυνατότητα για δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες, έκανε το πρώτο βήμα ‘της επιθετικής διαδικασίας για έρευνες και γεωτρήσεις’, που εξήγγειλε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ», αναφέρει.

Ο Υπουργός Ενέργειας είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ότι θα ενταθούν οι δραστηριότητες έρευνας στη θάλασσα και επιπρόσθετα ανέφερε πως στις εργασίες θα συμμετέχει και το επίσης ερευνητικό σκάφος «Ορούτζ Ρέις». Στο μεταξύ, η Άγκυρα εξέδωσε τρεις νέες NAVTEX σε δύο περιοχές εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για διεξαγωγή ασκήσεων στις 27 και 28 Απριλίου, με πραγματικά πυρά. Η μία περιοχή εμπίπτει στην άλλη και εκτείνονται εντός των οικοπέδων της Δημοκρατίας 1, 5, 6, 7, 8, 10, 11 και 12.

Η Τουρκία αρνείται να πάρει τις αποφάσεις που επιβάλλονται
ΔΥΣΤΥΧΩΣ η μέχρι τώρα διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς και αυτό γιατί η Τουρκία αρνείται να πάρει τις αποφάσεις που επιβάλλονται, ώστε να διευκολύνει την προσπάθεια και να οδηγηθούν τα πράγματα σε μια λύση συμβιβασμού μεν, αλλά λειτουργική και βιώσιμη, με πλήρη σεβασμό στα αναγνωρισμένα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του κάθε ατόμου, καθώς και στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όπως και στις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε χθες ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του, στην κηδεία των λειψάνων του πεσόντος το 1974 Βασίλειου Κκολιά του Γιάννη, στο Μαρώνι, ο κ. Φωτίου είπε πως η Τουρκία όχι μόνο αρνείται να πάρει τις αποφάσεις που επιβάλλονται, αλλά συντηρεί ένα κλίμα επιθετικότητας και απειλών με τις κινήσεις της στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κύπρου, και ότι πρόσθεσε στις απαράδεκτες αξιώσεις της και άλλες, μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση στους Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εμείς επιμένουμε σε μια λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των οποιωνδήποτε τρίτων, μια λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα τερματίζει την κατοχή. Θέλουμε μια ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα πατρίδα, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα οράματα ιδιαίτερα των νέων μας, μια πατρίδα που να διασφαλίζει και να εγγυάται το μέλλον τους χωρίς ξένες παρεμβάσεις και επιδιώξεις. Γι’ αυτή την πατρίδα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, με στόχο να δικαιώσουμε και τις θυσίες των ηρώων και μαρτύρων μας», σημείωσε ο κ. Φωτίου.

Έκκληση για αγνοουμένους
Για το θέμα των αγνοουμένων, είπε πως ο κατάλογος με τα ονόματά τους εξακολουθεί να είναι μακρύς, αφού περίπου χίλιοι Ε/κ παραμένουν αγνοούμενοι, σημειώνοντας πως οι ευθύνες της Τουρκίας για την εκκρεμότητα του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος είναι τεράστιες.

«Από το 1974 μέχρι και σήμερα προβάλλει συνεχώς προσκόμματα και αναλώνει τον χρόνο υποσκάπτοντας ουσιαστικά την προσπάθεια για επίτευξη ουσιαστικής προόδου. Η κατοχική δύναμη έχει ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη και υποχρέωση να συνεργαστεί επιτέλους με ειλικρινή διάθεση, ώστε να δοθούν στις οικογένειες των αγνοουμένων οι πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις που δικαιούνται για την τύχη των δικών τους», τόνισε, καταγγέλλοντας πως «για 43 χρόνια αποκρύβονται πληροφορίες και συγκαλύπτονται ευθύνες».

Κάλεσε ταυτόχρονα την Τουρκία, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να επιτρέψει χωρίς περιορισμούς τις εκταφές στις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές των κατεχομένων και να επιτρέψει, επίσης, την πρόσβαση των ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν πληροφορίες για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων.

Keywords
εθνικο, νίκος αναστασιάδης, δημοψηφισμα 2015, οηε, αοζ, προβάλλει, λύση, ρικ, ελλαδα, κυπρος, συνταγμα, ακελ, δηκο, αθηνα, αντ, αποδειξεις, μαΐου, κηδεία, εκκρεμότητα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, Τελετή Έναρξης, αλλαγη ωρας 2012, θεμος αναστασιαδης, σχεδιο αθηνα, κομματα, μιλα, το θεμα, βημα, δημοκρατια, ηγεσια, ηθικη, θαλασσα, θεμα, κυπρου, οηε, ονοματα, πλαισιο, ρικ, σημερινη, τηλεοραση, τυχη, ωρα, αγκυρα, αδρανεια, ακελ, αξιζει, αλληλεγγυη, αφορμη, βδομαδα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δηκο, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωσεις, δικη, δοθει, δυτικη, δοθηκε, ειπε, υπαρχει, εκκρεμότητα, ενεργεια, επρεπε, επιθυμια, ερντογαν, ερευνες, ευθυνη, κηδεία, ιδια, ιδιο, η δικη, ομιλια, ιστορικο, κεδρος, κυβερνηση, κινηση, κυρια, κλιμα, λαθη, λυπη, λύση, μαΐου, μηνες, μπορεις, νικη, νομικη, προβάλλει, οκτω, οραμα, οραματα, ουσιαστικα, προβληματα, ρολο, συγκεκριμενα, συζητηση, στιγμα, σχεδιο, σχεδιο αναν, σωματειο, τιμη, τι ειναι, τουρκια, ωρες, δικαιωματα, ενωση, ηγετες, ιδιαιτερα, πληροφοριες, θελω να, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα