Έπαιξε με τη φωτιά και… δεν κάηκε

Για κάμποσο διάστημα χθες στο ΓΣΠ, ο ΑΠΟΕΛ ήταν μέτριος και κυνηγούσε το σκορ, αλλά στο τέλος πήρε τον βαθμό από την αξιόμαχη Ανόρθωση

ΑΠΟΕΛ 1 Γιαμπερέ 87΄
ΑΝΟΡΘΩΣΗ 1 Καλδερόν 36΄

Η «αιώνια» ερώτηση, σε παρόμοιες περιπτώσεις: Ο ΑΠΟΕΛ χθες έχασε δύο βαθμούς ή κέρδισε ένα; Αν η ερώτηση υποβαλλόταν πριν από το παιχνίδι, σαφώς και η απάντηση θα ήταν ότι, με ισοπαλία απέναντι στην Ανόρθωση

και μάλιστα στο ΓΣΠ, έχασε δύο βαθμούς. Όποιος παρακολούθησε όμως τον αγώνα, θα πει στα σίγουρα ότι, οι Λευκωσιάτες κέρδισαν ένα βαθμό.

Όχι μόνο επειδή απέφυγαν την ήττα στο 87΄ ή παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Κέρδισαν βαθμό διότι βρισκόμαστε ήδη στην τελική ευθεία και ο κάθε βαθμός μετρά ακριβά. Συνεπώς, το τέρμα που πέτυχε ο Γιαμπερέ στο 87΄ και στέρησε από την Ανόρθωση τη νίκη, ίσως αποδειχθεί καθοριστικό στη γενική σούμα που θα γίνει, στη λήξη της 36ης αγωνιστικής. Σε τέσσερεις, δηλαδή, αγώνες.

Για να πούμε την αλήθεια, χθες η Ανόρθωση δεν «έκλεψε» την ισοπαλία. Έπαιξε με δύναμη, αποφασιστικότητα και έξυπνα, φέρνοντας τον ΑΠΟΕΛ σε δύσκολη θέση. Και παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι, ναι μεν βαθμολογικά είναι αδιάφορη, αλλά μόνο τέτοια δεν θα είναι στο γήπεδο.

Άλλωστε, πριν από δύο αγωνιστικές είχε κερδίσει τον Απόλλωνα στη Λάρνακα. Όσο για τον ΑΠΟΕΛ, μάλλον πιάστηκε στον ύπνο, προφανώς γιατί δεν περίμενε να «στήσει πόδι» η Ανόρθωση. Αυτή η χαλάρωση και η υποτίμηση, όμως, του κόστισαν ακριβά. Άργησε πάρα πολύ μέχρι να βρει τα πατήματά του και αναγκάστηκε να τρέξει με τον χρόνο, προκειμένου να διατηρήσει το φετινό αήττητό του στη Λευκωσία.

Είναι αλήθεια ότι ο Τόμας Κρίστιανσεν δεν είχε στη διάθεσή του τους τιμωρημένους Μοράις και Ιωάννου, ούτε φυσικά τον τραυματία Εφραίμ. Ένα, δηλαδή, παίκτη σε κάθε γραμμή. Η απουσία και των τριών λειτούργησε αρνητικά στην αγωνιστική ισορροπία του ΑΠΟΕΛ, καθώς: Στην αμυντική γραμμή υπήρχαν σχετικά κενά, στη μεσαία γραμμή έλειψε η προσωπικότητα του Πορτογάλου και από τα άκρα δεν υπήρχαν ταχύτητα και κίνηση.

Σ’ αυτά, προσθέστε και τον τραυματισμό του Γιαννιώτα, που αντικαταστάθηκε από τον Μπαράλ (24΄) και καταλαβαίνετε ότι οι γαλαζοκίτρινοι είχαν πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο ΑΠΟΕΛ, με σχηματισμό 4-5-1, άρχισε και τελείωσε το πρώτο ημίχρονο αρκετά νωθρά, αφήνοντας περισσότερο τη φανέλα να «μιλήσει».

Κι ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι κίνδυνοι για την εστία του Κόπριβετς (που δεν ήταν και πολλοί) δημιουργήθηκαν από στατικές φάσεις παρά από συνδυασμούς. Σε μία από αυτές, ο Κάνιας λίγο έλειψε να ανοίξει το σκορ, όταν η κεφαλιά του ήταν άστοχη σε κόρνερ του Βάντερ (35΄). Ήταν η πρώτη και μοναδική αξιόλογη φάση που έφτιαξαν οι γηπεδούχοι σ’ αυτό το διάστημα!

Κι απέναντι, η Ανόρθωση (με κλασικό 4-4-2), που δεν «καιγόταν» για βαθμούς κι ίσως αυτό να την ωφέλησε παρά πολύ, με την έννοια ότι οι παίκτες της αγωνίστηκαν ελεύθερα, χωρίς το παραμικρό άγχος. Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι αυτοί έφτασαν κοντά στο γκολ πρώτοι και μάλιστα δις:

Στο 8΄ ο Λάγιος πρόλαβε την μπάλα προ του Ολιβέιρα και στο 28΄ αν το σουτ του Καλό ήταν… καλύτερο, θα άνοιγε το σκορ. Το οποίο σκορ όμως άνοιξε τελικά στο 36΄, με τον Καλδερόν να σκοράριε με κεφαλιά. Δίκαιο το προβάδισμα για την Ανόρθωση; Ασφαλώς, αφού αυτή ήταν που γυρόφερνε πιο επικίνδυνα στην αντίπαλη περιοχή και ήταν σε γενικές γραμμές πιο ζωντανή».

Κάτι έπρεπε να αλλάξει στον ΑΠΟΕΛ, προκειμένου να διεκδικήσει κατ' αρχήν την ισοφάριση και στη συνέχεια την ολική ανατροπή του σκορ. Αυτό το «κάτι» λεγόταν Εμπεσίλιο, που μπήκε στη θέση του Αρτυματά. Η ομάδα του Κρίστιανσεν άργησε, ωστόσο, να επιβάλει τον ρυθμό της και για ένα 20λεπτο τα πράγματα δεν είχαν αλλάξει δραματικά, σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο.

Ωστόσο, όσο περνούσαν τα λεπτά, από τη μια η Ανόρθωση έδινε χώρο κι από την άλλη ο ΑΠΟΕΛ πίεζε περισσότερο. Ειδικά στο τελευταίο 20λεπτο, ο αγώνας έμοιαζε με… οικογενειακό δίτερμα στην περιοχή της Ανόρθωσης, με τον ΑΠΟΕΛ να ψάχνει εναγωνίως τουλάχιστον την ισοφάριση. Ευκαιρίες; Βρήκε ορισμένες καλές η ομάδα του Κρίστιανσεν (Μιλάνοφ 52΄, 84΄, Σωτηρίου 69΄, Βάντερ 73΄), αλλά αυτός που έμελλε να σώσει την παρτίδα ήταν ο Γιαμπερέ.

Ο μεσοαμυντικός του ΑΠΟΕΛ άκουσε αρκετά το τελευταίο διάστημα για τις μέτριες εμφανίσεις του, αλλά πέτυχε με κεφαλιά ένα τέρμα που ίσως μετρήσει διπλά στον τελικό απολογισμό της χρονιάς. Στο 87΄, λοιπόν, στο κόρνερ του Βάντερ, πάτησε καλά, πήδηξε και με δυνατή κεφαλιά ξετίναξε τα δίκτυα του Κόπριβετς, λυτρώνοντας συμπαίκτες και κόσμο στην κερκίδα.

Στα εναπομείναντα λεπτά, όλος ο κόσμος βρισκόταν στην περιοχή της Ανόρθωσης, αλλά το δεύτερο τέρμα δεν ήρθε ποτέ. Ο ΑΠΟΕΛ μάζεψε άλλον ένα βαθμό στο πουγκί του και τώρα ετοιμάζεται για την τελική ευθεία, όπου τον περιμένουν τέσσερα δύσκολα παιχνίδια, δύο από τα οποία θα είναι απέναντι στους «κυνηγούς» του (Απόλλων, ΑΕΚ).

ΑΠΟΕΛ: Βάτερμαν, Αστίθ, Γιαμπερέ, Μιλάνοφ, Λάγο (67΄ Ντε Καμάργο), Κάνιας, Αρτυματάς (46΄ Εμπεσίλιο), Γιαννιώτας (24΄ Μπαράλ), Βάντερ, Μπερτόλιο, Σωτηρίου.

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Κόπριβετς, Καλδερόν, Ερέρο, Γκάμπριελ, Γιαννούλης, Σεϊχού, Ράγιος (90΄+6 Αριστοτέλους), Μίτροβιτς, Ολιβέιρα, Καλό (65΄ Οικονομίδης), Καμπρέρα (80΄ Άλβες).

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
8΄ Ο Καλό μπήκε επικίνδυνα στην περιοχή του ΑΠΟΕΛ, έκανε την μπαλιά για τον Ολιβέιρα, αλλά ο Λάγο πρόλαβε κι έδιωξε την τελευταία στιγμή.
29΄ Η μπάλα βρέθηκε ξαφνικά στην κατοχή του Καλό στην περιοχή του Βάτερμαν, αλλά το σουτ του δεν ήταν… καλό.
30΄ Από φάουλ του Μπερτόλιο, ο Καμπρέρα έπιασε κεφαλιά, με την μπάλα να φεύγει «ξυστά» από το δοκάρι του Κόπριβετς και με τον διαιτητή να «χάνει» τη φάση και να μην καταλογίζει κόρνερ.
35΄ Μεγάλη ευκαιρία για τον ΑΠΟΕΛ. Ο Βάντερ εκτέλεσε κόρνερ κι ο Κάνιας, που βρέθηκε αμαρκάριστος στο δεύτερο δοκάρι, δεν βρήκε καλά την μπάλα.
36΄ Φάουλ υπέρ της Ανόρθωσης. Το εκτέλεσε ο Ράγιος, δημιουργήθηκε μελέ στην περιοχή του ΑΠΟΕΛ και τελικός αποδέκτης της μπάλας ήταν ο Καλδερόν, που την έστειλε με κεφαλιά στα δίκτυα του Βάτερμαν (0-1).
55΄ Ωραίος συνδυασμός μεταξύ Βάντερ - Εμπεσίλιο - Μιλάνοφ, αλλά το σουτ του τελευταίου, μέσα από την περιοχή, ήταν εντελώς άστοχο.
58΄ Φάουλ για κίτρινη κάρτα του Μιλάνοφ σε βάρος του Καλό. Θα ήταν η δεύτερη για τον αμυντικό του ΑΠΟΕΛ και θα είχε αποβληθεί, αλλά στάθηκε τυχερός, καθώς ο διαιτητής καταλόγισε απλώς την παράβαση.
69΄ Τεράστια ευκαιρία για την ισοφάριση: Ο Εμπεσίλιο βρήκε στην περιοχή τον Σωτηρίου, την προβολή του οποίου απέκρουσε εντυπωσιακά ο Κόπριβετς.
73΄ Από φάουλ του Βάντερ, ο Κόπριβετς άγγιξε την μπάλα, η οποία στη συνέχεια κτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και χάθηκε η ευκαιρία για τον ΑΠΟΕΛ.
79΄ Χέρι του Γιαννούλη στην περιοχή, αλλά ο κ. Νεοφύτου δεν το είδε, στερώντας πέναλτι για τον ΑΠΟΕΛ.
84΄ Ο Μιλάνοφ διείσδυσε στην περιοχή του Κόπριβετς, γύρισε την μπάλα αλλά δεν υπήρχε κανείς παίκτης του ΑΠΟΕΛ.
87΄ Κόρνερ του Βάντερ και ο Γιαμπερέ, με ωραία κεφαλιά, ισοφάρισε (1-1).
88΄ Σουτ του Μπαράλ πάνω από τα δοκάρια.
90΄+3 Φάουλ του Εμπεσίλιο, απόκρουση του Κόπριβετς και το πλασέ του Ντε Καμάργκο έφυγε ψηλά.

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
Δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα (για διαφορετικούς λόγους) παρουσιάστηκαν οι προπονητές του ΑΠΟΕΛ και της Ανόρθωσης, Τόμας Κρίστιανσεν και Ρόνι Λέβι. Ο μεν Δανός επειδή ο ΑΠΟΕΛ δεν κέρδισε, ο δε Ισραηλινός διότι η Ανόρθωση δεν μπόρεσε να κρατήσει μέχρι τέλους το προβάδισμά της. Είπαν σχετικά:

ΚΡΙΣΤΙΑΝΣΕΝ: «Σαφώς και δεν είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Ήταν δύσκολο το παιχνίδι απέναντι στην Ανόρθωση, μία ομάδα που δεν έχει να παλέψει κάτι στο πρωτάθλημα. Το καλό για εμάς είναι ότι εξαρτόμαστε από τα δικά μας αποτελέσματα. Το σημαντικότερο είναι να έχουμε σωστή αποθεραπεία για τον ημιτελικό που έπεται».

ΛΕΒΙ: «Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, απέναντι σε ένα δυνατό αντίπαλο. Τακτικά ήμασταν καλοί, δεν αφήσαμε να δημιουργηθούν αρκετές ευκαιρίες. Είμαι αναστατωμένος που δεν καταφέραμε να διατηρήσουμε το προβάδισμα. Παίξαμε αρκετά καλά ενόψει του αγώνα κυπέλλου που έρχεται, απέναντι στον Απόλλωνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα