Το χάος καλά κρατεί στη χώρα των δύο προέδρων

Το χάος καλά κρατεί στη χώρα των δύο προέδρων29.01.2019Ειδήσεις

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό με τις πλάτες των ΗΠΑ καλεί σε νέες διαδηλώσεις και ο Μαδούρο «βλέπει» ρωσικά όπλα

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Σε νέες μαζικές διαδηλώσεις, την Τετάρτη και το Σάββατο, κάλεσε τον λαό της Βενεζουέλας χθες ο αυτοανακηρυχθείς προσωρινός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό,

εναντίον του Νικολάς Μαδούρο και υπέρ της προκήρυξης νέων, ελεύθερων εκλογών.

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος είναι ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, κάλεσε τον λαό -μέσω twitter- να κάνει μια ειρηνική διαδήλωση την Τετάρτη, με σκοπό να παραλύσει η χώρα, και στη συνέχεια, το ερχόμενο Σάββατο, μια μεγάλη εθνική και διεθνή κινητοποίηση. Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε πως η Ουάσινγκτον αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια του Κάρλος Αλφρέντο Βέκιο, στελέχους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο οποίος διορίστηκε από τον Γκουαϊδό στη θέση του επιτετραμμένου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πλέον τον Βέκιο ως αντιπρόσωπο της Βενεζουέλας στη χώρα. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος -διά στόματος του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον- είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στο Καράκας ότι κάθε βία και εκφοβισμός στη Βενεζουέλα κατά της αντιπολίτευσης και κατά του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού στη χώρα θα προκαλέσουν τη δυναμική απάντηση της Ουάσινγκτον.

Επίτευξη ειρήνης

Στο μεταξύ χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και του Ιράν Σεργκέι Λαβρόφ και Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, δήλωσαν ότι οι χώρες τους είναι έτοιμες να συνδράμουν στην επίτευξη αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων της Βενεζουέλας, με σκοπό την επίτευξη ειρήνης στο εσωτερικό της χώρας και την ταχεία επίλυση των βασικών κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων.

Την ίδια ώρα, στη Βενεζουέλα, οι Μαδούρο και Γκουαϊδό μάχονται για το ποιος θα πάρει με το μέρος του τον στρατό. Την Κυριακή, ο Μαδούρο επέβλεψε μια στρατιωτική παρουσίαση ρωσικών όπλων, τονίζοντας ότι επρόκειτο για μια επίδειξη της αφοσίωσης και της προθυμίας του στρατού να υπερασπιστεί τη χώρα.

Ο Γκουαϊδό, από την πλευρά του, μοίρασε φυλλάδια στους στρατιώτες, με τα οποία τους πληροφορούσε ότι θα δώσει αμνηστία σε όσους συμβάλουν στην αποπομπή του Μαδούρο.

«Είναι ανησυχητική η στάση που κρατάει η ελληνική κυβέρνηση»

Κάλεσμα στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα για να δει τι πραγματικά συμβαίνει απηύθυνε χθες μέσω του Σκάι ο αυτοανακηρυχθείς νέος πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό. «Καλώ τον Ελληνα πρωθυπουργό και οποιοδήποτε μέλος του κόμματός του να έρθει στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται… Αύριο, μεθαύριο, αν θέλει. Και να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία ή σε σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο» ανέφερε ο Γκουαϊδό, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική» τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα