Σκόπια: Εχουν δρόμο για το ΝΑΤΟ!

Σκόπια: Εχουν δρόμο για το ΝΑΤΟ!29.01.2019Άρθρα

Ισως την επόμενη εβδομάδα η έγκριση από την Ελλάδα του πρωτοκόλλου εισδοχής

Η διαδικασία για την έγκριση του πρωτοκόλλου εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τελικά δεν ήταν θέμα «ημέρας», όπως κάποιοι έσπευσαν να πουν μετά την κύρωση

της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά θα πάρει χρόνο ακόμη, καθώς υπάρχουν ορισμένα στάδια που πρέπει να υλοποιηθούν.

Μπορεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να μίλησε χθες για «σιωπηρή αποδοχή» άμεσα, εντούτοις θα πρέπει αρχικά το πρωτόκολλο να υπογραφεί από τους εθνικούς αντιπροσώπους των χωρών-μελών της Συμμαχίας και, αφού συμβεί αυτό, το πρωτόκολλο να αποσταλεί στις χώρες τους για κοινοβουλευτική έγκριση. Στην Ελλάδα το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αναμένεται να τεθεί σε διαδικασία κοινοβουλευτικής έγκρισης ίσως την επόμενη εβδομάδα.

Αφού κυρωθεί, τότε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα στείλει στα Σκόπια ρηματική διακοίνωση που θα αναφέρει ότι ενέκρινε τη Συμφωνία των Πρεσπών και κύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, οπότε τα Σκόπια, με τη σειρά τους, θα θέσουν σε εφαρμογή τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα στείλουν ρηματική διακοίνωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία θα ενημερώνουν για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας τους, και παράλληλα με επιστολή θα ενημερώσουν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ ότι το επίσημο όνομα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η δικλίδα

Η δικλίδα ασφαλείας που λένε στο υπουργείο Εξωτερικών ότι υπάρχει για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά των Σκοπίων είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να στείλει η Ελλάδα το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, και ενώ προχωρά η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανσιτς, μίλησε χθες για «σαφή πορεία» και άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019 για τα Σκόπια.

Τη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας στο «Athens Energy Forum 2019» πως συμβάλλει στην ευημερία και την ασφάλεια της περιοχής, και αποτελεί ένα σημείο καμπής για την Ελλάδα, ενώ σχολιάζοντας τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε: «Μπορεί να διαφωνεί με τη συμφωνία, αλλά θα προχωρήσει μπροστά».

Keywords
Τυχαία Θέματα