Τα «κλεμμένα μωρά» έστειλαν στο σκαμνί γιατρό του Φράνκο

Τα «κλεμμένα μωρά» έστειλαν στο σκαμνί γιατρό του Φράνκο27.06.2018Ειδήσεις

Αρχισε η δίκη για τις παράνομες υιοθεσίες που έκανε το καθεστώς του Ισπανού δικτάτορα

Από την
Eλενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Μία ιδιαιτέρως σημαντική μέρα ήταν η χθεσινή για την Ισπανία, καθώς έπειτα από δεκαετίες άρχισε η πρώτη δίκη που σχετίζεται με τα «κλεμμένα μωρά» της εποχής του Φράνκο.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε ο 85χρονος γιατρός Εντουάρντο Βέλα, ο οποίος κατηγορείται από τη 49χρονη Ινές Μαδριγάλ ότι μετά τη γέννησή της την πήρε από τη βιολογική μητέρα της και την

έδωσε σε μια στείρα γυναίκα ονόματι Ινές Περές, η οποία εργαζόταν στην κλινική Σαν Ραμόν, όπου επικεφαλής ήταν ο ίδιος.

Σύμφωνα με παλαιότερη μαρτυρία της Περές -η οποία έχει πια πεθάνει-, ο γιατρός τής εξήγησε ότι το μωρό ήταν καρπός εξωσυζυγικής σχέσης.

Η Περές υπέγραψε μια σειρά εγγράφων της κλινικής, έλαβε ένα πιστοποιητικό υπογεγραμμένο από τον Βέλα, το οποίο ανέφερε ότι η γυναίκα είχε γεννήσει ένα κοριτσάκι -αν και δεν ήταν ποτέ έγκυος-, και στη συνέχεια πήρε το μωρό και έφυγε. Oταν η μικρή Ινές έκλεισε τα 18, η μητέρα της τής αποκάλυψε όλη την αλήθεια.

Η Περές ωστόσο -όπως εξήγησε η Μαδριγάλ στο δικαστήριο- ουδέποτε πίστεψε ότι υπήρξαν μωρά που εκλάπησαν από τις μητέρες τους μετά τη γέννα τους. Η Ινές Μαδριγάλ παρουσίασε στο δικαστήριο τις αναλύσεις DNA που αποδείκνυαν ότι η Περές δεν ήταν η βιολογική μητέρα της, καθώς επίσης και το πλαστό πιστοποιητικό γέννησής της υπογεγραμμένο από τον Βέλα, ο οποίος καθ' όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υποστήριζε πως δεν θυμάται και δεν γνωρίζει τίποτα! Η Μαδριγάλ πάντως υποψιάζεται πως είναι ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες «κλεμμένα μωρά» του καθεστώτος Φράνκο, τα οποία επί δεκαετίες αποσπούνταν από τις «ακατάλληλες» μητέρες -συνήθως αντικαθεστωτικές- και δίνονταν σε θετές οικογένειες φίλα προσκείμενες στον Ισπανό δικτάτορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα