Στην κόψη του ξυραφιού

Στην κόψη του ξυραφιού27.06.2018Παρασκήνιο

Από μια... κλωστή κρέμεται πλέον η κυβέρνηση, που έμεινε μόνο με 152 βουλευτές

■ Ανεξαρτητοποιήθηκε ξαφνικά ο Λαζαρίδης των ΑΝ.ΕΛ. με δικαιολογία το deal Τσίπρα - Ζάεφ

■ Για σχέδιο αποστασίας που συντονίζουν συμφέροντα κάνουν λόγο Μαξίμου και Καμμένος

Υποτίμησαν τις αντιδράσεις για τη συμφωνία με τα Σκόπια και τώρα το πληρώνουν

Η ΠΕΡΙΕΡΓΗ

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΑΒΒΙΔΗ- ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Η Θέση μας: Η αποκατάσταση του σφαγέα Βελουχιώτη

Διαβάστε επίσης:

►«Λαζαρίδη, παράδωσε την έδρα, αλλιώς θα είσαι αποστάτης»►«Βέτο» από Ιβανόφ και εκβιασμός από Ζάεφ!►Θεοδωρικάκος αποθεώνει Διαμαντοπούλου!►Παράταση έως τις 26 Ιουλίου για υποβολή των δηλώσεων►Η Αυτοδιοίκηση παίρνει το όπλο της!►Νομοσχέδιο «σκούπα» στο Ασφαλιστικό►«Φραγγέλιο» και από τους Αγιορείτες για την προδοτική συμφωνία►130.000 αιτήσεις για 404 θέσεις στην καθαριότητα►Θρηνεί τον ιεράρχη της η Λάρισα!►Εφτάψυχη η Αργεντινή

Κυβέρνηση στην κόψη του ξυραφιού!

Παραιτήθηκε ξαφνικά ο Γ. Λαζαρίδης που κατήγγειλε τη συμφωνία με τα Σκόπια. Με 152 βουλευτές μόλις η πλειοψηφία

Στον αέρα βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, η οποία καταγγέλλει οργανωμένο σχέδιο ανατροπής της από «συμμαχία» ολιγαρχών και συμφερόντων. Μετά και την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Γιώργου Λαζαρίδη, η κυβερνητική πλειοψηφία μειώθηκε στους 152 βουλευτές και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Πρόκειται για τη δεύτερη απώλεια κυβερνητικού βουλευτή λόγω της συμφωνίας - προδοσίας για το Σκοπιανό, μετά και τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου πριν από δέκα ημέρες. Το Μέγαρο Μαξίμου και οι ΑΝ.ΕΛ., πάντως, καταγγέλλουν ανοιχτά σχέδιο αποστασίας και ο Αλέξης Τσίπρας από το Λονδίνο έστειλε μήνυμα κυβερνητικής συνοχής και εξάντλησης της τετραετίας, μπερδεύοντας όμως... τα αγγλικά του, καθώς, για να περιγράψει την «ανθεκτικότητα» της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην ταινία «Die hard», αλλά την απέδωσε λανθασμένα ως «Too hard to die».

Η νέα εξέλιξη έρχεται να προστεθεί και στη σειρά αποχωρήσεων στελεχών από τους ΑΝ.ΕΛ. τις τελευταίες εβδομάδες. Πλέον το κόμμα του Πάνου Καμμένου μένει με επτά έδρες, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία είναι οριακή, φτάνοντας στους 152 βουλευτές, κι αυτούς με την προσθήκη μάλιστα της ανεξάρτητης βουλευτού Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου.
Η κυβερνητική ισορροπία είναι εξαιρετικά εύθραυστη, με τους βουλευτές να βρίσκονται σε εξόχως δυσμενή θέση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η ανησυχία είναι διάχυτη, κυρίως στους Βορειοελλαδίτες βουλευτές, οι οποίοι εκφράζουν εντονότατη δυσφορία, ιδιαίτερα εν όψει των θερινών διακοπών, αφού δεν τολμούν καν να πάνε στις εκλογικές περιφέρειές τους, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων, οι οποίες έχουν αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα. Βουλευτές και υπουργοί υποτίμησαν τη λαϊκή οργή και τώρα που τη βλέπουν να ξεχειλίζει τρέμουν από τις αντιδράσεις. Κι αυτό ενισχύεται από την καταγγελία σχεδίου αποστασίας.

Η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού θεωρεί πως η κυβέρνηση πρόδωσε τη χώρα, ξεπουλώντας το όνομα της Μακεδονίας μας στα Σκόπια, ενώ παράλληλα αναγνώρισε μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα στους γείτονες. Η υπογραφείσα επαίσχυντη συμφωνία έχει οδηγήσει σε συγκρούσεις και σε διαλυτικές τάσεις, με την κυβέρνηση να φυλλορροεί και κανέναν να μην μπορεί να γνωρίζει τι θα ξημερώσει αύριο για τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., αφού ο Γιώργος Λαζαρίδης πιθανόν να μην είναι ο τελευταίος που διαλέγει τον δρόμο της εξόδου.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής γνωστοποίησε την ανεξαρτητοποίησή του χθες το μεσημέρι, με πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν ότι, όταν πήγε στα γραφεία των ΑΝ.ΕΛ. στη Βουλή για να ανακοινώσει την απόφασή του, οι φωνές ακούστηκαν μέχρι τους διαδρόμους. Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ως λόγο ανεξαρτητοποίησής του το Σκοπιανό, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος η συνείδησή του.

Στη δισέλιδη επιστολή του, την οποία απέστειλε στον Νίκο Βούτση, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ., καταγγέλλει την άρνηση της κυβέρνησης να κυρωθεί η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ με αυξημένη πλειοψηφία, αναφέροντας: «Εγώ αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα τονίσαμε από το βήμα της Βουλής αλλά και σε όλα τα ΜΜΕ τη θέση μας να καταψηφίσουμε τη συμφωνία». «Επίσης», συνεχίζει στην επιστολή του, «αποφασίσαμε να ζητήσουμε διευρυμένη πλειοψηφία, ψήφιση από τα 3/5 του συνόλου των Βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, όπου θα τεθούμε όλοι μας ενώπιον των ευθυνών μας, βουλευτές αλλά και κόμματα».

Οι βόμβες Μαξίμου για συμφέροντα και η συμμαχία Μαρινάκη - Σαββίδη

Σχέδια αποστασίας πίσω από τα οποία κρύβονται συγκεκριμένοι επιχειρηματίες τους οποίους και «φωτογραφίζει» βλέπει το Μαξίμου, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης και πτώσης της κυβέρνησης.
Σε ανακοίνωσή του δείχνει εμμέσως πλην σαφώς τη συμμαχία των επιχειρηματιών Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη μιλώντας για «επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη» και επισημαίνοντας ότι λειτουργούν για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη και απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας. Το Μαξίμου επιτίθεται σφοδρά κατά του προέδρου της Ν.Δ. με το πρόσθετο επιχείρημα ότι «βιάζεται να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη Δικαιοσύνη».

Προάγγελος αυτής της συμμαχίας των Μαρινάκη - Σαββίδη ήταν όσα συνέβησαν στις εκλογές της Σούπερ Λίγκας, όπου ο ΠΑΟΚ -απίστευτο κι όμως αληθινό- στήριξε τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού για πρόεδρο της Λίγκας! Και αυτή δεν ήταν η αρχή της ετερόκλητης συμμαχίας, αφού η ανέλπιστη και περίεργη αυτή σχέση φάνηκε και στις εκλογές στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιτωλοακαρνανίας, όπου η επανεκλογή του Τάκη Παπαχρήστου στο προεδρείο της ΕΠΣ ήταν αποτέλεσμα της συμμαχίας Σαββίδη - Μαρινάκη.

Και όλα αυτά τη στιγμή που εδώ και έναν χρόνο οι δύο πλευρές ήταν στα μαχαίρια, με αποκορύφωμα την εκλογή Γραμμένου στην ΕΠΟ και το διεφθαρμένο σύστημα που διοικούσε το ποδόσφαιρο την τελευταία εικοσαετία, όπως δήλωνε μέχρι πρόσφατα ο Ιβάν Σαββίδης, «φωτογραφίζοντας» επί της ουσίας τον ευκαιριακό σύμμαχό του.
Παράλληλα εγκαλείται ο Γιώργος Λαζαρίδης να αποδείξει ότι δεν αποτελεί μέρος αυτού του σχεδιασμού, και να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. «Ο ελληνικός λαός έχει ήδη καταλάβει τον σχεδιασμό τους και θα τιμωρήσει τους αποστάτες» καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.

Σταθερή

Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διαμηνύει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή, γεγονός πάντως είναι ότι η ανεξαρτητοποίηση του μέχρι χθες βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. προκαλεί σφοδρή ανησυχία στους κυβερνητικούς επιτελείς. Σχολιάζοντας την κίνηση του κ. Λαζαρίδη, ο οποίος στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής αναφέρεται και σε όσα δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος κατά την πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών -όπου απέκλεισε να υπάρξει διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών όταν έλθει η συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή-, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Μου κάνει πραγματικά εντύπωση η ώρα κατά την οποία έρχεται αυτή η ανεξαρτητοποίηση. Νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις από την πλευρά του κ. Λαζαρίδη από όσες δίνει με την επιστολή της ανεξαρτητοποίησής του».

Στην ίδια λογική ήταν και ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, ο οποίος μίλησε για «οργανωμένο σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας σε εξέλιξη με τα λεφτά ολιγαρχών και τρίτων παραγόντων. Κάποιοι έχουν σε τέτοια σχέδια μεγάλη παράδοση».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στην κόψη του ξυραφιού,