Κοτζιάς: Δύο γραμμές στην Ε.Ε. για την ένταξη των Σκοπίων

Κοτζιάς: Δύο γραμμές στην Ε.Ε. για την ένταξη των Σκοπίων27.06.2018Πρόσωπα

Στην εκτίμηση ότι Δανία, Γαλλία και Ολλανδία αναβάλλουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας με την Ε.Ε. προχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο.

Ο Ελληνας υπουργός τόνισε ότι στη συζήτηση που έγινε για τη διεύρυνση της Ε.Ε. υπήρξαν

δύο διαφορετικές γραμμές. Η μία είχε την πλειοψηφία των 25 χωρών-μελών της Ε.Ε. και δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία από τώρα έως το καλοκαίρι του 2019.

Η δεύτερη είναι αυτή που υιοθέτησαν η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, ζητώντας να αναβληθεί η ένταξη. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι εξήγησε στους ομολόγους του πως η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς τις δύο χώρες και ότι η εσωτερική κατάσταση που επικρατεί σε αυτές απαιτεί σταθερότητα κι ασφάλεια, και όχι τη δημιουργία καινούργιων προβλημάτων.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Στεφ Μπλοκ εξέφρασε την άποψη ότι η Αλβανία και η ΠΓΔΜ δεν έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, άποψη που συμμερίζεται και η Γαλλία. Αξια αναφοράς η στάση του Βερολίνου, που πιέζει Παρίσι και Χάγη να επιτρέψουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης των δυτικών Βαλκανίων.

Τελικά, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποφάσισε ότι η πόρτα της Ε.Ε. θα μείνει κλειστή για Αλβανία και ΠΓΔΜ έως τον Ιούνιο του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα