Έρμαια στο χάος της πλήρους ασάφειας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠ. ΠΑΡΓΙΝΟΥ

Η αγωνία το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, 26 Νοεμβρίου, ήταν στο απόγειό της, καθολική και γενικευμένη. Οι πολίτες της καθημαγμένης χώρας περίμεναν να μάθουν αν ήταν σωτήριες ή μη οι αποφάσεις των εταίρων και δανειστών στο μαραθώνιο Eurogroup των Βρυξελλών. Η αυγή της επoμένης ήταν γεμάτη θριαμβολογίες. Οι διθύραμβοι των κυβερνώντων αντηχούσαν σε όλα τα ερτζιανά και τηλεοπτικά δίκτυα. Η Ελλάδα «σώθηκε», η κοπιώδης «διαπραγμάτευση» πέτυχε τον στόχο της, τα παιδιά μας θα βρουν «δουλειά», μια νέα

«ημέρα» ξημερώνει για ένα λαό που… επιτέλους «αμείβεται» για ό,τι και όσα επί τρία και πλέον χρόνια «υποφέρει»…
Προς επίρρωση όλων τούτων, οι κυβερνώντες άρχισαν να εκπονούν σχέδια και προγράμματα και να μοιράζουν τα οφειλόμενα του κράτους προς κάθε δικαιούχο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, καθ’ άπασα την επικράτεια. Η διαβόητη «δόση», πριν καν σαλπάρει προς Αθήνας, απεδείχθη θαυματουργή κι άρχισε να μοιράζεται πανταχόθεν. Ημερομηνία σταθμός η 13η Δεκεμβρίου. Παραμονές Χριστουγέννων. Η πολιτική τέρψις διαχύθηκε σε ολόκληρο το φάσμα του τριμερούς κυβερνητικού στρατοπέδου και συμπεριέλαβε και όσους αφελείς συνελήφθησαν να έχουν εύκολη την πίστη.
Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρεις… αμφισβητείται πλήρως και καθολικώς η αίσια έκβαση της περίφημης επαναγοράς ομολόγων (buy back ένα δεύτερο PSI). Τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, νομικά ή φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι τίτλων του ελληνικού Δημοσίου αρνούνται να συμμετάσχουν ή θέτουν όρους, παρά τις εκκλήσεις περί πατριωτικής υποχρέωσης του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών.
Εάν οι τράπεζες συμμετάσχουν, οι αναμενόμενες ζημιές θα ακυρώσουν την προγραμματισμένη ανακεφαλαίωση που, ούτως ή άλλως, θεωρείται ήδη παρωχημένη κι ανεπαρκής, καθώς έχει υπολογιστεί με οικονομικά μεγέθη περασμένου Αυγούστου. Ή τα τραπεζικά φαντάσματα θα ξεχυθούν στους δρόμους, ή ένας εκ βάθρων νέος προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής κρίνεται επιβεβλημένος. Εάν τα ασφαλιστικά ταμεία υποχρεωθούν να συμμετάσχουν, κατά γενική ομολογία, θα καταρρεύσουν. Μια σύγχρονη Πομπηία!
Εκτός συνόρων, ο σκεπτικισμός είναι λίαν διακριτός και διαψεύδει τον μακάριο ευδαιμονισμό των κυβερνώντων. Ο σκληρός Σόιμπλε παραδέχεται από το βήμα του κοινοβουλίου του ότι η λύση που δόθηκε στο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι επαρκής. Η Κριστίν Λαγκάρντ ευθαρσώς δηλώνει πως μόνον στην περίπτωση επιτυχούς έκβασης της επαναγοράς ομολόγων θα ζητήσει τη σύγκληση του ΔΝΤ για να αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης. Και αν όλα πάνε καλά, το Συμβούλιο θα συνέλθει στις 18 Δεκεμβρίου.
Είναι σαφές. Τα γεγονότα, με τα πανταχόθεν λεχθέντα, λεγόμενα και λεχθησόμενα ακυρώνουν κάθε πανηγυρισμό των οικτρά διαψευδομένων κυβερνώντων…Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα