Ανδρέας Ταπραντζής: Εργάζεται για όλους μας

Του Δ. ΚΕΜΠΕ

Κρατικά λαχεία, ΟΠΑΠ, Ελληνικό, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Σε διάστημα δέκα ημερών, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ενεργοποίησε διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες έπρεπε ήδη να είχαν ολοκληρωθεί τουλάχιστον μια διετία νωρίτερα και το Δημόσιο να εισέπραττε έσοδα από τους αναδόχους παράλληλα με την ενίσχυση των εσόδων του από τις συγκεκριμένες πωλήσεις.
Η Ελλάδα αλλάζει πρόσωπο με σύνεση, προσοχή, έμφαση στην κοινωνική

αποστολή ενός εκάστου δημοσίου φορέα και βέλτιστη αποτελεσματικότητα, όσον αφορά στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που παρέχει προς επενδυτική εκμετάλλευση. Ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών στην προσπάθεια αυτή είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Δρ. Ανδρέας Ταπραντζής, τεχνοκράτης με πολιτικό κριτήριο και κοινωνική αναφορά. Αυτός, άλλωστε, είναι ο βασικός λόγος που αναλαμβάνει κρίσιμα πόστα στον δημόσιο τομέα, πέρα και πάνω από κόμματα.

Κινήσεις
Πρόσφατα, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, προέβαλαν σχέδιο για παροχή αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) αγοραστές ακινήτων αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εγχώριας κτηματαγοράς και προσέλκυσης επενδύσεων.
Ο Ανδρέας Ταπραντζής έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή το νέο «εργαλείο» των ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Αξιοποίησης Δημόσιων Ακινήτων), που αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των σχετικών επενδύσεων. Αυτήν την περίοδο ετοιμάζονται τρία ΕΣΧΑΔΑ προς έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκεκριμένα για το κτήριο του IBC στο Μαρούσι, όπως επίσης και για τις εκτάσεις στην Αφάντου της Ρόδου και στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ εγγυάται στους επενδυτές αξιοποίησης δημόσιων ακινήτων ότι η ενεργοποίηση της κάθε σύμβασης θα γίνεται μόνο εφόσον ληφθεί η έγκριση του εκάστοτε ΕΣΧΑΔΑ, αναλαμβάνοντας επί της ουσίας και το ρίσκο. «Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα είχαμε κανένα ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Έπρεπε, ως Δημόσιο, να αναλάβουμε για λογαριασμό των επενδυτών το σχετικό ρίσκο» τονίζει.

Τα έσοδα
Όσον αφορά στον στόχο των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου θεωρεί ότι είναι εφικτός και προς τούτο, άλλωστε, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Τ. Αθανασόπουλο και τον Δ. Σύμβουλο Γ. Εμίρη, προχωρούν με ταχύτατα βήματα τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα κρατικά λαχεία, τον ΟΠΑΠ, το Ελληνικό και πολλές από τις ανεκμετάλλευτες εκτάσεις του Δημοσίου, η συνολική αποτίμηση των οποίων υπερβαίνει τα 300 δισ. ευρώ.
Σημαντικό είναι ότι βασικός γνώμονας του συνόλου των ενεργειών του αποτελεί η μέγιστη δυνατή εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της αποτίμησης των κρατικών φορέων που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν ή να παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση.

Η σταδιοδρομία
Ο 46χρονος Ανδρέας Ταπραντζής ξεκίνησε τη συνεργασία του με τα ΕΛΤΑ το 2001 ως διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης. Έναν χρόνο αργότερα, ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου Δ

Keywords
Τυχαία Θέματα