Πλήρης κάλυψη στον Παπανδρέου από τη ΝΔ!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Ακόμη ένας αναστεναγμός ανακούφισης ακούστηκε από την πλευρά της κυβερνητικής τρικομματικής συμμαχίας, μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο. Παρότι οι ενστάσεις ήταν λιγότερο έντονες από εκείνες των προηγούμενων ψηφοφοριών, στο Μαξίμου έως την τελευταία

ώρα «κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα» για τυχόν «γαλάζιες» διαρροές κατά την ψηφοφορία. Ο κυριότερος λόγος ήταν η άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει χρονικές δεσμεύσεις για προώθηση της διαδικασίας – ακόμη και με εξωκοινοβουλευτική μέθοδο. Ωστόσο, το θέμα, εκτός από κοινωνικό αιτούμενο, αποτελεί ρητή προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Τα δεδομένα αυτά είχαν προκαλέσει αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της οποίας ασφαλώς δεν απειλείτο. Οποιαδήποτε διαρροή, ωστόσο, θα προκαλούσε και νέους κραδασμούς στο εσωτερικό της, ενισχύοντας την εσωστρέφεια.
Ήδη, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εξετάζουν διαφοροποιήσεις σε άλλο μείζον θέμα –αυτό του φορολογικού νομοσχεδίου- για το οποίο έχουν καταγραφεί διαφωνίες μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, κυρίως όσον αφορά στις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των οικογενειών με παιδιά, των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Με συναντήσεις μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές που έχουν αναδειχθεί διακομματικά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Οι διαπραγματεύσεις θέτουν εν κινδύνω το συνολικό πρόγραμμα, καθώς η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου συνιστά προαπαιτούμενο.
Εντούτοις, όπως έχουν διαμορφωθεί οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, είναι αμφίβολο εάν η κυβέρνηση προλάβει να το φέρει για ψήφιση εντός του Δεκεμβρίου. Δεν αποκλείεται να κατατεθεί, τελικά, στη Βουλή τον Ιανουάριο, με αναδρομική ισχύ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ 124%: Έρχονται και άλλα μέτρα
Όσοι πίστεψαν ότι το θρίλερ για τη δόση και το μέλλον της χώρας τελείωσε με την «γκρίζα» απόφαση του Eurogroup, οι εξελίξεις τούς διαψεύδουν. Το θρίλερ καλά κρατεί και η ισορροπία του τρόμου σε τεντωμένο σχοινί θα συνεχιστεί για δύο ακόμη εβδομάδες. Το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για εκταμίευση του δικού του μεριδίου την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος επαναγοράς ομολόγων.
Την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει την εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες χωρίς να έχει γίνει ακόμα η εκταμίευση της δόσης, αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά τα σύννεφα αμφισβήτησης της απόφασης του Eurogroup. Το «μαστίγιο και το καρότο» συνεχίζεται από τους δανειστές μας δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στην τρικομματική κυβέρνηση. Και μπορεί το τελευταίο προσχέδιο της έκθεσης προόδου του μνημονίου των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, όμως, μπορεί τα τελευταία μέτρα να μην είναι τα… τελευταία. Στο σχέδιο ενσωματώνονται και αναφέρονται αναλυτικότερα τα συμπεράσματα του τελευταίου Eurogroup, καθώς και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Η έκθεση αποτελεί αντικείμενο οριστικοποίησης

Keywords
Τυχαία Θέματα