Ηνωμένο Βασίλειο: Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά δεν έχουν ούτε ένα δικό τους βιβλίο στο σπίτι

00:56 2/1/2024 - Πηγή: Diastixo

Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά, ποσοστό 8,6% επί του συνόλου των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχουν ούτε ένα δικό τους βιβλίο στο σπίτι τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση National Literacy Trust.

Αυτό μάλιστα που έχει ενδιαφέρον είναι η σύνδεση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στην οικονομική κατάσταση της οικογένειας και την ύπαρξη βιβλίων στο σπίτι: τα παιδιά που δικαιούνται δωρεάν γεύματα στο σχολείο (και άρα οι οικογένειές τους είναι φτωχότερες) δήλωσαν σε ποσοστό 12,4%

ότι δεν είχαν ούτε ένα βιβλίο στο σπίτι, ενώ στα άλλα παιδιά το ποσοστό ήταν μόνο 5,8%. Η «ψαλίδα» ανάμεσα σε αυτά τα ποσοστά είναι μεγαλύτερη από ποτέ, σύμφωνα με την οργάνωση.

«Η πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών λόγω των αυξανόμενων τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια έχει άμεση επίπτωση στην ικανότητα των οικογενειών να υποστηρίξουν την ανάγνωση στο σπίτι», αναφέρει μεταξύ άλλων η National Literacy Trust στην έκθεσή της. Η οργάνωση εισηγείται να επικεντρώνονται σε μικρότερης ηλικίας παιδιά οι καμπάνιες καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας, καθώς και σε παιδιά οικογενειών με χαμηλότερο εισόδημα, «προσφέροντάς τους τις ίδιες ευκαιρίες με τους συνομηλίκους τους να απολαμβάνουν να διαβάζουν τα δικά τους βιβλία στο σπίτι».

Keywords
Τυχαία Θέματα