Αλλάζει ο νόμος που γέμισε την Ελλάδα μετανάστες

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Σοβαρές αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την απόκτηση ιθαγένειας, με γνώμονα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την κοινωνική δικαιοσύνη , την ανάδειξη της ελληνικής κουλτούρας αλλά και την προστασία του έθνους και των συνόρων από φυλετικές επιδρομές και κυκλώματα που λυμαίνονται – διακινούν – εκμεταλλεύονται τα καραβάνια των λαθρομεταναστών, σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών . Το νέο πλαίσιο για το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και επί σειρά ετών πρόεδρος

της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε συνεργασία με τον υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη ετοιμάζονται να καταθέσουν στη Βουλή όπου θα ψηφιστεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, εναρμονίζεται με το αντίστοιχο δεδομένο των κρατών του ευρωπαϊκού νότου, αποκαθιστώντας τις εξόφθαλμες μεθοδεύσεις «διεθνιστών» και τις τραγικές στρεβλώσεις που διασύρουν διεθνώς την Ελλάδα . Βασική προϋπόθεση είναι να συμφωνηθούν οι αλλαγές από τους κυβερνητικούς εταίρους (σ.σ. δεν καταγράφεται αξιοσημείωτη διαφωνία από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) ενώ το νομοσχέδιο δεν θα εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δίνοντας την ευκαιρία στα κόμματα να τοποθετηθούν επακριβώς και να προτείνουν ενδεχόμενες βελτιωτικές παρεμβάσεις , αφού το θέμα της ιθαγένειας είναι ιδιαιτέρως σοβαρό για να αντιμετωπίζεται τσάτρα – πάτρα όπως συνέβυη επί ΠΑΣΟΚ.

Ικανότητα
Ο καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας J. Steiner , αυτή η σπουδαία μορφή των γραμμάτων του 20ου αιώνα, έγραφε ότι «οι εγκεφαλικά εγγράμματοι είναι λίγοι σχετικά με τη μάζα της ανθρωπότητας. Η ικανότητα να τρέφει κανείς σκέψεις ή ίχνη σκέψεων είναι καθολική και μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί σε νευροφυσιολογικές και εξελικτικές σταθερές. Η ικανότητα όμως να κάνει κάποιος σκέψεις που αξίζει τον κόπο να γίνονται, πόσο μάλλον να διατυπώνονται και να διατηρούνται , είναι συγκριτικά σπάνια».
Κι αν το ζητούμενο για τον απελθόντα «κηπουρό» του Γ. Παπανδρέου που συνέταξε ένα τέτοιο πλαίσιο για την ιθαγένεια δεν ήταν η εξεύρεση της «σπάνιας ικανής σκέψης», δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ο Γ. Ραγκούσης απείχε και από το δεδομένο της «κοινής λογικής» που απαιτείται ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. «Αυτό που αλλάζουμε» εξηγεί στο «Π» ο Χ. Αθανασίου « είναι τη φιλοσοφία κτήσης της ιθαγένειας. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, η ιθαγένεια χορηγείται ως δικαίωμα ένταξης στην ελληνική κοινωνία. Η διάσταση είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Η ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει να χορηγείται από τη στιγμή που η πολιτεία πειστεί ότι εκείνος που τη ζητά έχει ενταχθεί πραγματικά στην κοινωνία μας».

Μεταβολές
Το ελληνικό Δίκαιο ορίζει ότι η ιθαγένεια αποκτάται με τη γέννηση του τέκνου από έλληνες γονείς , με το να υπηρετήσει κάποιος στον ελληνικό στρατό, με την υιοθεσία, με την αναγνώριση του αλλοδαπού τέκνου από έλληνες γονείς και με την πολιτογράφηση μετά από ορισμένα χρόνια παραμονής στη χώρα του ενδιαφερόμενου, όχι των γονέων του.
· Κατά τον ισχύοντα νόμο Ραγκούση (σς ο Αντ. Σαμαράς είχε εξ΄ αρχής δε

Keywords
Τυχαία Θέματα