Εβδομάδα παθών…

Του ΣΠΥΡΟΥ ΝΑΝΝΟΥ

Δύσκολη θα είναι η εβδομάδα που έρχεται για το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πρέπει να δώσει… λύσεις σε δύο θέματα που καίνε το κόμμα: Την διαχείριση των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. Ευρώ, αλλά και την «κρίση» που υπάρχει στο Κίνημα από τα στελέχη εκείνα που επιμένουν να κινούνται σε κόκκινες γραμμές, προκαλώντας τη μήνη πολλών μέσα στην Ιπποκράτους.

Την ίδια ώρα, φουντώνουν περισσότερο και οι φήμες περί συγκρότησης… κίνησης εντός ΠΑΣΟΚ από στελέχη που θεωρούνται «κόκκινα πανιά» για τον Ευάγγελο Βενιζέλο…
Πιο συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος έτσι ώστε κατ’ αρχήν να αποφασιστεί από κοινού η γραμμή του Κινήματος για τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ επιμένει:
•    Να ζητά τη δίκαιη εξειδίκευση του νέου πακέτου.
•    Τη μη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων.
Τα στελέχη, πάντως, έχουν ζητήσει να δουν αναλυτικά τα μέτρα, όπως αυτά θα αποφασιστούν μετά τις συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τους Ευρωπαίους ηγέτες το επόμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο προηγουμένως θα έχουν ζητήσει τα… ΘΕΛΩ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με σκοπό τη γραμμή που θα ακολουθήσουν στη Βουλή.
Αξίζει δε να σημειωθούν τα εξής:
•    Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως τα οριζόντια μέτρα δεν δημιουργούν μόνο πρόβλημα στην κοινοβουλευτική τους ομάδα, αλλά και στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Ειδικά, στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, οι διαφοροποιήσεις είναι μεγάλες, ιδιαίτερα από τα στελέχη που προέρχονται από το… ΠΑΣΟΚ!
•    Πολλά μέλη της Πολιτικής αλλά και της Οργανωτικής Γραμματείας θεωρούν ότι το κόμμα τους δεν θα έπρεπε να συμμετέχει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως, εμμένει στη γραμμή της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής και ζητεί «δίκαιη εξειδίκευση», όπως προαναφέρθηκε, τη στιγμή μάλιστα που κάτι τέτοιο μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο ενδεχόμενο, καθώς οι εταίροι αναμένουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα.
•    Εξάλλου, πολλοί, διερωτώνται στο Κίνημα γιατί ο Αντώνης Σαμαράς δεν συγκάλεσε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν τα κρίσιμα ραντεβού τους με ξένους ηγέτες…
•    Πάντως, εκτιμούν πως παρά τις «αντίξοες» συνθήκες, το εθνικό μέτωπο θα πρέπει να παραμείνει αρραγές ενόψει των πολύ σημαντικών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και έπειτα τους Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος πάντως του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι τι θα κάνουν οι βουλευτές που, πρόσφατα στο νόμο για τα ΑΕΙ, έδειξαν την έντονη διαφοροποίησή τους, δημιουργώντας ερωτηματικά για τη… συνέχεια. Το να μπουν σε «καλούπι» αυτές οι αντιδράσεις θεωρείται δύσκολο εγχείρημα δεδομένης της σκληρής στάσης που κρατούν πρωτοκλασάτα στελέχη απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος, δε, έχει επιλέξει την οδό της σύγκρουσης και δεν είναι τυχαίο πως θέλει να συντηρεί την αντιπαράθεση, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, αφήνοντας συνεχώς αιχμές για όλους που του δημιουργούν πρόβλημα.
Πάντως, είναι σίγουρα δεδομένο πως
Keywords
Τυχαία Θέματα