Η Χαλκιδική απαντά για τη διαφθορά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Από τον κ. Αστέρη Ζωγράφο πήραμε επιστολή με φαξ, στην οποία απαντά στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ και τον σχετικό φάκελο για το ντοκουμέντο διαφθοράς στη Χαλκιδική του προηγούμενου φύλλου μας. Όπως θυμούνται οι αναγνώστες, αναφερόμαστε σε πρόστιμο μαμούθ, το οποίο επέβαλαν οι τοπικοί υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα και το οποίο πρόστιμο ακυρώθηκε στην πράξη από τους ίδιους υπαλλήλους, παρότι φαίνεται ότι εκείνοι έμειναν πιστοί στο καθήκον ως το τέλος. Πώς ακυρώθηκε;
Με

τη μέθοδο των λαθών, που στα δικαστήρια δεν περνάνε. Έτσι και το πρόστιμο επέβαλαν και το πρόστιμο δεν πληρώθηκε ούτε στο ελάχιστο, αφού από τα «λάθη» κατέπεσε στα δικαστήρια. Ο κ. Ζωγράφος σε όσα γράφει, εν μέρει έχει δίκιο, εν μέρει άδικο και σε ένα σημείο εντελώς άδικο. Είναι το σημείο 6 της επιστολής, το οποίο δεν μας αφορά, δεν τον αφορά και στο οποίο δεν πέφτουμε στην παγίδα ή στην… αφέλεια να σχολιάσουμε. Θεωρούμε ότι δεν γράφτηκε καν και θεωρούμε ότι ο κ. Ζωγράφος δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί, γιατί με αυτό χάνουμε την ουσία του ρεπορτάζ μας.

Η ουσία
Ποια είναι η ουσία; Η δράση των υπαλλήλων και η συνέπεια της δράσης τους. Έβαλαν πρόστιμο πριν 10 χρόνια και μάλιστα εκατομμυρίων σε μία επιχείρηση. Αποτέλεσμα: Το έβαλαν με κραυγαλέα λάθη, που είτε οφείλονται σε βλακεία τους είτε σε ιδιοτέλεια, ώστε και να φαίνονται ότι έβαλαν πρόστιμο και στο τέλος να εξασφαλίζεται η μη πληρωμή του. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει ωφελούμενος. Ποιος είναι; Ασφαλώς ο επιχειρηματίας ξενοδόχος. Με το αζημίωτο; Μόνο αφελείς θα δεχθούν ότι υπάλληλοι… έμπειροι στην αμαρτωλή σε τέτοια θέματα Χαλκιδική είναι αφελείς. Άρα πρέπει να ερευνηθεί από κάθε αρμόδιο και το είδος της ευθύνης τους και ο λόγος της διάπραξης αυτών των λαθών.
Ο κ .Ζωγράφος, όπως θα δείτε, έχει εν μέρει δίκιο, καθώς διευκρινίζει ότι ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου τους στη Νομαρχία, όταν η υπόθεση είχε φτάσει ήδη στα δικαστήρια και ο ίδιος την παλεύει πια στο δικαστικό της μέρος. Άδικο πού έχει; Στο μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, στο ότι δεν πέταξε από το παράθυρο στο δρόμο τους υπαλλήλους. Μα, θα πείτε, να αποδειχθεί πρώτα η ευθύνη τους. Αυτό είναι το δεύτερο σημείο ευθύνης που τον βαρύνει, στο αν κίνησε τη διαδικασία ελέγχου της περιουσίας και των οικονομικών των συγκεκριμένων υπαλλήλων. Επομένως, ναι μεν η υπόθεση ξεκίνησε στη Νομαρχία του προηγούμενου Νομάρχη, κ. Αργύρη Λαφαζάνη (πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική), αλλά από το 2007 έως το 2010 είχε και ο κ. Ζωγράφος το χρόνο και το λόγο να κινηθεί εναντίον των υπαλλήλων. Δεν είναι δικαιολογία η αναμονή τελεσιδικίας της υπόθεσης. Διότι αυτό είναι το πρόσχημα συγκάλυψης εγκλημάτων σ’ αυτό το διεφθαρμένο κράτος.
Μόνο αν έχει κινηθεί εναντίον τους και αν έχει ενεργήσει με αυστηρότητα και όχι τυπικά για τον έλεγχο των προσωπικών και οικογενειακών τους οικονομικών στοιχείων θα έχει δίκιο και, αμέσως και ευθέως, θα το αναγνωρίσουμε. Συνεπώς, αναμένουμε να μας απαντήσει και ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Ζωγρά

Keywords
Τυχαία Θέματα