Τα 3 «Π» της Υγείας

Του Δημήτρη Ν.Πατσάκη

Η λειτουργία των συστημάτων παροχής υπηρεσιών υγείας, επηρεάζεται από ένα «τρίγωνο» αποφασιστικών παραγόντων. Τα αναγκαία ποσά, όπως αυτά καθορίζονται από τις «Πιστώσεις» του Κρατικού Π/Υ και των ομοιοεπαγγελματικών φορέων, τους «Προμηθευτές» που διαμορφώνουν την προσφορά των απαραίτητων εξοπλισμού, αναλωσίμων, υλικών και υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού και την εκάστοτε «Πολιτικούς» που συμβάλλουν, λίγο έως πολύ στην βελτίωση ή και την εξαθλίωση της ποιότητας του τελικού

αποτελέσματος.
Οι Πιστώσεις επί σειρά ετών, όπως τουλάχιστον εμφανίζουν τα απολογιστικά στοιχεία όσων φορέων είχαν την ευχέρεια –και την θέληση- να «αποκαλύψουν» τα πεπραγμένα των διοικήσεών τους, απέκλιναν κατά πολύ από τα προϋπολογισμένα ποσά των πιστώσεων ανά κωδικό, ιδίως δαπανών. Η έλλειψη επί μέρους προϋπολογισμών, βασισμένων σε δεδομένα πληθυσμού, νοσηρότητας και στατιστικών πρόσβασης στις δομές παροχής υπηρεσιών περίθαλψης, ουσιαστικά ενίσχυσε τις δυνατότητες επικέρδειας, αμετροέπειας και αναισθησίας ως προς τις τελικές επιπτώσεις της «μη-διοίκησης».
Οι Προμηθευτές στην χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», δραστηριοποιείται ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός προμηθευτών, διανομέων και «φιρφιρίκων» του «πρυτανείου». Ιδιαίτερα στο επίπεδο των «υπηρεσιών» όπου, η «φαεινή» ιδέα της ανάθεσης έργου ανθρώπινου δυναμικού σε τρίτους, υπέθεσε την μείωση του κόστους, η κατάσταση οδήγησε σε όρους «ζούγκλας».
Οι αξιότιμοι κ. «εργολάβοι», οι περισσότεροι των οποίων με άλλα ασχολούνταν προ της εμπλοκής τους με την καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση κ.λπ., ενοχοποιούνται συνεχώς μέσω ελέγχων για την αδιαφορία τους σε θέματα ασφάλισης, υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς κανείς να τιμωρηθεί, τουλάχιστον από όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε. Ανάλογα, το επιχείρημα της καθυστέρησης εξόφλησης οφειλών, αύξησε τις τιμές (ή τον όγκο) των αναλωσίμων και των υπηρεσιών, σε βάρος πάντοτε του Δημοσίου Ταμείου και των φορολογουμένων πολιτών. Η μείωση των δαπανών, ως αποτέλεσμα «άνωθεν» παρέμβασης, υπήρξε αποκαλυπτική ως προς το μέγεθος του «εγκλήματος».
Πληροφορίες και «υποψίες» περί «καρτέλ» μέσω διανομής «περιοχών» και χώρων δράσης, ενισχύουν την βεβαιότητα των πηγών, μέσω της επανάληψης επωνυμιών, αρκετές εκ των οποίων αφορούν τα ίδια φυσικά πρόσωπα. Οι Πολιτικοί Όπως είναι γνωστό, ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με «καλές προθέσεις». Οι διατελέσαντες πολιτικοί και υπηρεσιακοί προϊστάμενοι στο Υπ. Υγείας και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στην ουσία άφησαν ελεύθερο το πεδίο στην διαφθορά και διαπλοκή, μέσω διανομής αρμοδιοτήτων σε στελέχη τα οποία, αν δεν είχαν «ιδέα» περί του αντικειμένου τους –ενώ θα όφειλαν να μάθουν, αν ήθελαν- λειτούργησαν ως «άλλοθι» νομιμότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα