ΣΥΡΙΖΑ… με τη νευρική κρίση

Του Δ. Κεμπέ

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται η ηγεσία του Συνασπισμού μετά τις συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες των στελεχών του να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση προγράφοντας την καταστροφή της χώρας, αλλά επειδή δεν τους βγαίνει ένα τέτοιο σενάριο, περνούν στο επόμενο στάδιο του σχεδίου τους αναφέροντας ότι «η επιστροφή στη δραχμή δεν θα σημάνει και το τέλος του κόσμου».
Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι την ώρα που ο Π. Λαφαζάνης

του ΣΥΝ λέει ότι «δεν πρέπει να εμφανίζουμε τη χρεοκοπία ως μπαμπούλα», τα διεθνή πρακτορεία και επιτελικά στελέχη της Μέρκελ, όπως ο αντικαγκελάριος Φ. Ρέσλερ, προεξοφλούν την άτεγκτη στάση της τρόικας απέναντι στην Ελλάδα, κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας… βέβαιη την αποτυχία της ελληνικής προσπάθειας. Ο Αλ. Τσίπρας, που μέχρι πρότινος φιγουράριζε στην πρώτη δεκάδα των Ευρωπαίων ηγετών από τα διεθνή ΜΜΕ, ακολουθεί την τακτική των παρατεταμένων διακοπών στην Κρήτη. Πριν από μερικές μέρες έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου της χρεοκοπίας λέγοντας ότι στις 20 Αυγούστου λήγει ομόλογο 3,2 δισ. ευρώ, το οποίο η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει, καθώς τα ταμιακά διαθέσιμα δεν επαρκούν και λεφτά δεν πρόκειται να έλθουν, από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι εταίροι θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης το φθινόπωρο και βάλε. Όμως, στη δημοπρασία των εντόκων τριμήνων της περασμένης Πέμπτης, ο ΟΔΔΗΧ εξασφάλισε 5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,43% (ευνοϊκότερο από τις άλλες φορές) και πρόσθετες προσφορές 940 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, τα λεφτά φτάνουν όχι μόνο για το ομόλογο της Δευτέρας, αλλά και για πολλές ακόμη ταμιακές ανάγκες, ενώ είναι δεδομένο ότι τέτοιες δημοπρασίες θα επαναληφθούν στο μέλλον, αν παρατηρηθούν αντίστοιχα ζητήματα. Ο Τσίπρας έγινε… μπουχός, ο Λαφαζάνης προσπάθησε να αποπροσανατολίσει το παιχνίδι, μόνο που το κακό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε με τον πλέον… εκκωφαντικά άσχημα πολιτικό τρόπο.

Η έκθεση
Κι ενώ το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προμηνύουν καυτό φθινόπωρο κινητοποιήσεων, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μεταβάλλουν ξανά και ξανά τη στάση τους σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, ενδεχομένως δε να μη χρειαστεί άλλο πακέτο στήριξης. Όπως εκτιμά σε προχθεσινή έκθεσή της η Goldman Sachs, η χώρα μας διαθέτει τους αναγκαίους πόρους από το υφιστάμενο πακέτο διάσωσης για να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της και να αποφύγει το ενδεχόμενο μιας συστημικής κατάρρευσης μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2014. Αυτό ισχύει «ακόμα και στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια από τις ιδιωτικοποιήσεις και επίσης αποτύχει να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα την εν λόγω περίοδο», σημειώνει η τράπεζα. Επισημαίνει παράλληλα ότι, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα ομόλογα που έχει στην κατοχή της με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, θα απελευθερωθούν πόροι που θα μπορούν να καλύψουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι και τα τέλη του 2015. Στη συνέχεια, εκτιμά η Goldman Sachs, θα χρειαστούν επιπλέον 38 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα