Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΓΕΙ ΝΤΙΖΕΛ!

Το πρώτο φορτίο 30.000 τόνων ντίζελ σούπερ χαμηλού θείου από το αναβαθμισμένο διυλιστήριο της Ελευσίνας, φορτώθηκε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, από το λιμάνι της Ελευσίνας, και κατευθύνθηκε στο εξωτερικό.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Η πρώτη αυτή εξαγωγή σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας μιας μεγάλης επένδυσης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), που πέρασε από «σαράντα κύματα» μέχρι να ολοκληρωθεί, αλλά μετατρέπει πλέον τη χώρα μας από εισαγωγέα ντίζελ σε εξαγωγέα.

Η επένδυση αναβάθμισης, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, είναι από τις μεγαλύτερες στον ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης και αναμένεται

να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποδοτική για τον Όμιλο των ΕΛΠΕ.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η Ευρώπη θα είναι ελλειμματική σε ντίζελ μέχρι το 2025, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει η ζήτηση και στις εκτός Ε.Ε. χώρες. Με δεδομένο ότι η βασική αλλαγή που θα φέρει η αναβάθμιση του διυλιστηρίου είναι αυτή ακριβώς, δηλαδή ο μηδενισμός της παραγωγής μαζούτ (παρήγαγε μέχρι τώρα 2200 τόνους) και η αύξηση κατά 1300 τόνους της παραγωγής ντίζελ, γίνεται σαφές ότι οι θετικές συνέπειες θα είναι πολύ σημαντικές. Αρκεί να αναφερθεί ότι η διαφορά τιμής ανάμεσα στο μαζούτ και στο ντίζελ είναι 200 έως 400 δολάρια τον τόνο.

Με την επένδυση αναβάθμισης το διυλιστήριο της Ελευσίνας γίνεται ένα από τα πλέον σύγχρονα διεθνώς. Θα είναι το δεύτερο μόλις στην Ευρώπη με μηδενική παραγωγή μαζούτ. Ο δείκτης πολυπλοκότητας  (Nelson Complexity Index) από 1,5 εκτοξεύεται στο 7,2.

Η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας παραμένει στα 100.000 βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο θα αλλάξουν τα παραγόμενα προϊόντα, καθώς θα παράγονται πλέον 1300 τόνοι ντίζελ και 500 τόνοι νάφθα.

Επιπλέον το διυλιστήριο μπορεί να προμηθεύεται πλέον πιο απλά και πιο φθηνά πρώτη ύλη, αφού μπορεί να επεξεργάζεται αργό υψηλού θείου έως και 100%, όταν, πριν την αναβάθμιση, το ποσοστό αυτό δεν μπορούσε να ξεπεράσει το 59%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος των ΕΛΠΕ κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2008 – 2012 υλοποίησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου, βασικό μέρος του οποίου ήταν η αναβάθμιση της Ελευσίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα