ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Σύμφωνα με την πρόταση οι ανάγκες σε κεφάλαια των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών – Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- οι οποίες έχουν κριθεί ως βιώσιμες μπορούν να μειωθούν από 29 δισ. ευρώ που υπολογίζονται σήμερα σε 14 δισ. ευρώ.

Πρόταση για την δραστική μείωση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης

έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση. Η πρόταση στοχεύει όλο το εγχείρημα να γίνει ελκυστικό για ιδιώτες επενδυτές καθώς όσα περισσότερα χρήματα εισφέρει ο ιδιωτικός τομέας τόσο λιγότερα θα πρέπει να συνεισφέρει ο δημόσιος τομέας, δηλαδή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την πρόταση οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών – Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- οι οποίες έχουν κριθεί ως βιώσιμες μπορούν να μειωθούν από 29 δις. ευρώ που υπολογίζονται σήμερα σε 14 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα για την ανακεφαλαιοποίηση έχουν προβλεφθεί κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 29 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών ενώ τα υπόλοιπα 21 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των κεφαλαιακών ελλειμμάτων τραπεζών που θα τεθούν σε καθεστώς αναδιάρθρωσης, όπως  έγινε στην Αγροτική Τράπεζα.

Όπως τονίζουν στελέχη τραπεζών για να καταστεί εφικτή η προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών θα πρέπει να μειωθεί το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. Αν γίνει αυτό και δοθούν κίνητρα, τονίζουν, τότε θα ήταν δυνατή η συμμετοχή ιδιωτών κάτι που θα βοηθούσε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος κρατικοποίησης των τραπεζών.

Ένας από τους βασικούς λόγους που εκτόξευσε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 29 δισ. ευρώ είναι η κατάρρευση των τιμών των ελληνικών ομολόγων μετά το PSI εξαιτίας της αβεβαιότητας για την ικανότητα της χώρας να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποτιμούν τα ομόλογα σε τρέχουσα αξία, η οποία διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλότερα της ονομαστικής, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το PSI διαπραγματεύονται στο 20% της ονομαστικής τους αξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των εξαιρετικά χαμηλών τιμών των ομολόγων, εξετάζονται οι δυνατότητες να εξασφαλιστεί μια εγγύηση ότι τα ομόλογα που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά της  θα αποπληρωθούν κανονικά σε κάθε περίπτωση. Επειδή η εγγύηση από πλευράς ελληνικού δημοσίου είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έχει πρακτικά αποτελέσματα εξετάζονται οι δυνατότητες ώστε την εγγύηση αυτή να την παράσχει κάποιος φερέγγυος οργανισμός όπως το EFSF. Αν γινόταν αυτό και τα ομόλογα αποτιμηθούν στην ονομαστική τους αξία τότε οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα χρειάζονταν περίπου 8 με 10 δισ. ευρώ λιγότερα για την ανακεφαλαιοποίηση. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι ένα παρόμοιο σχέδιο είχε προταθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση το οποίο ωστόσο, απορρίφθηκε από την τρόικα

Επιπλέον 3 με 5 δισ. ευρώ μπορούν να εξοικονομηθούν αν η συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια αυξάνονταν στο 20% από 10% π

Keywords
Τυχαία Θέματα