Ιστορική επιστροφή του Γενικού Δείκτη του ΧΑ πάνω από τις 1.500 μονάδες με τράπεζες και blue chips

21:43 20/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με ένα νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τις 1.500 μονάδες ξεκίνησε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστήριου Αθηνών που έχει επιστρέψει στις τιμές του Απριλίου 2011. Είναι νέο υψηλό 13 ετών, που επιτεύχθηκε με τη βοήθεια των τραπεζικών μετοχών αλλά και των περισσότερων από τα blue chips της αγοράς που κινήθηκαν ανοδικά.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες μετοχές που επηρεάζουν τους δείκτες κινήθηκαν ανοδικά συμβάλλοντας στην επίτευξη του ρεκόρ, ο τζίρος παρέμεινε

μετρίως αυξημένος, όπως και τις προηγούμενες ημέρες με καθαρές συναλλαγές χωρίς πακέτα λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Στην άνοδο συνέβαλαν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΑΑ, Jumbo, Coca-Cola, Helleniq Energy, Μυτιληναίος, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δηλαδή σχεδόν όλα βαριά χαρτιά των δεικτών συμμετείχαν θετικά. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ορμή και πριν τις 11:30 σημείωσε τα υψηλά ημέρας, με τους αγοραστές να δίνουν το τόνο. Ακολούθησε πλάγια πορεία με διακυμάνσεις μεταξύ 1.498 μονάδων στις 12:30 και 1.503 μονάδων στις 14:30, για να κλείσει τελικά ο ΓΔ κοντά στα υψηλά ημέρας στις 1.502.79 μονάδες με άνοδο 0,83%.

Η αγορά παραμένει συγκρατημένη παρά την άνοδο και το κοινό είναι αιφνιδιασμένο από την εξέλιξη ή επιφυλακτικό. Μέχρι και τις 14:00 ο τζίρος κυμαινόταν στα 50 εκατ. ευρώ. Αν και στην αγορά ακόμα και οι ιδιώτες που συμμετέχουν είναι έμπειροι, φαίνεται ωστόσο ότι δεν περίμεναν αυτό το σενάριο της άμεσης κίνησης με επαναφορά πρώτα από τα χαμηλά των 1.350 μονάδων, που έθεσε τους πτωτικούς παίκτες εκτός αγοράς και στη συνέχεια με νέα άνοδο και ρεκόρ μέχρι και το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 1.500 μονάδες τώρα.

Οι ενεργοί συμμετέχοντες έχουν αιφνιδιαστεί, επειδή ανέμεναν ίσως άλλο σενάριο με διόρθωση αρχικά τον Απρίλιο και στη συνέχεια το Μάιο; Οι αγορές όμως δεν περιμένουν. Τα στοιχεία του ΧΑ δείχνουν πλεόνασμα αγορών υπέρ των ξένων το Μάιο και συνολικά από την αρχή του έτους. Οι πιο μεγάλοι επενδυτές του ΧΑ, ως αγοραστές μεγαλώνουν το ήδη σημαντικό προβάδισμα που έχουν, ενώ οι ρευστοποιήσεις είναι συγκρατημένες και γίνονται κάθε φορά με μέτρο για να απορροφηθούν χωρίς να χαλάσουν το επίπεδο των τιμών, υποχρεώνοντας τους αγοραστές να μένουν επίσης συγκρατημένοι με μικρές κινήσεις καθώς πρέπει να ακολουθούν ψηλά ενώ ελπίζουν σε διόρθωση.

Οι συναλλαγές έφθασαν τα 111,33 εκατ. ευρώ, μαζί με 9,1 εκατ. προσυμφωνημένων συναλλαγών σε λιγοστά πακέτα (3,88 εκατ. στην Epsilon και από ένα εκατ. ευρώ για ΕΤΕ Alpha). Ο τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε με άνοδο 1,12% στις 1.338,14 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE σημείωσε άνοδο 1,01% στις 3.658.13 μονάδες. Μικρότερη ήταν συγκριτικά η άνοδος του Γενικού Δείκτη καθώς ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με θεωρητικά κέρδη 0,01%. Ισορροπία στη γενική εικόνα του ταμπλό με 50 μοτεχές να κλείνουν ανοδικά και 54 μετοχές να υποχωρούν.

Keywords
Αναζητήσεις
istoriki-epistrofi-tou-genikou-deikti-tou-cha-pano-apo-tis-1500-monades-me-trapezes-kai-blue-chips.htm
Τυχαία Θέματα