O «ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ» ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ

Όπως όλα δείχνουν οι απολύσεις αποτελούν το «πικρό ποτήρι» το οποίο δε θα μπορέσει να αποφύγει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. Από τις ισορροπίες που θα υπάρξουν στον κυβερνητικό συνασπισμό θα εξαρτηθεί και η παραμονή του στη θέση του υπουργού.
Το «επαναστατικό κίνημα» για τις διαφαινόμενες απολύσεις στο δημόσιο

και τις περικοπές δαπανών ξεκινά πάντως, από τους δήμους. Κλείνουν αύριο και μεθαύριο οι υπηρεσίες των δήμων. Την Τετάρτη αιρετοί και δημοτικοί υπάλληλοι θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Μανιτάκης έχει καταστήσει σαφές όλο το προηγούμενο διάστημα ότι διαφωνεί με την προοπτική των απολύσεων και του «ξαφνικού θανάτου» των δημοσίων υπαλλήλων. Η στάση που θα κρατήσει θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη στάση και του Φ. Κουβέλη ο οποίος από την αρχή έχει διαφωνήσει με την προοπτική των απολύσεων και της εφεδρείας.

Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μελετούν νυχθημερόν εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να μπορέσουν να στοιχειοθετήσουν τη θέση ότι μπορεί να επιτευχθεί η αποχώρηση δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να γίνουν απολύσεις. Όπως όλα δείχνουν ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι πιθανό με συνέπεια τα στελέχη του υπουργείου να είναι αναγκασμένα το επόμενο διάστημα να θεσπίσουν κριτήρια μέσω των οποίων θα προσδιοριστεί ο αριθμός όσων θα δουν τη πόρτα της εξόδου από το δημόσιο.

Κλειστοί αύριο και μεθαύριο οι δήμοι.

Με αναστολή της λειτουργίας των δήμων την Τετάρτη, 12 και την Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου αντιδρούν οι δήμοι της χώρας στις επιπλέον περικοπές στην χρηματοδότησή τους. Στη διάρκεια  των διήμερων κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί αύριο την Τετάρτη, πανελλαδική συγκέντρωση στη Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.00 π.μ., πορεία και συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών. Την Πέμπτη στις 10.00 π.μ. θα γίνει συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τις Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών της Βουλής καθώς με το Προεδρείο της Βουλής.

Την ίδια ώρα τη μαζική παρουσία των δημοτικών υπαλλήλων στις κινητοποιήσεις της ερχόμενης Τετάρτης και Πέμπτης οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕ –ΟΤΑ, η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται πλέον μπροστά  σε συνολική οικονομική κατάρρευσή και συμπληρώνει ότι  «η κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των Δήμων είναι αποτέλεσμα και της δικής μας παρέμβασης».

Τα νέα μέτρα και οι περικοπές οδηγούν στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως υπογραμμίζουν στα νέα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ μεταξύ άλλων προβλέπονται νέες μειώσεις στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγχωνεύσεις και καταργήσεις των Ν.Π.Ι.Δ. και Ν.Π.Δ.Δ. με απολύσεις προσωπικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα