ΕΟΠΥΥ: ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ …ΔΡΟΜΟ ΕΣΟΔΑ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Τεράστια απόκλιση στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα στο Συνέδριο Healthworld 2012. Στο 1,7 δισ. το έλλειμμα. Την ανάγκη για μείζονες διαρθρωτικές αλλαγές αναδεικνύει δημοσκόπηση που παρουσιάζει το matrix24.gr.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Τον επαναπροσδιορισμό των χρηματοδοτικών βάσεων του ΕΟΠΥΥ

αλλά και τη λήψη μέτρων που στοχεύουν σε διαρθρωτικές αλλαγές στον υγειονομικό τομέα, αναδεικνύουν τα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) αλλά και έρευνα της Kapa-Research, που παρουσιάζονται σήμερα στο συνέδριο Healthworld 2012 και που πρώτο δημοσιεύει το matrix24.gr.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που θα παρουσιάσει στο συνέδριο ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ, Γιάννης Κυριόπουλος, αν και τα προϋπολογιζόμενα έσοδα υπολογίζονταν αρχικά περίπου στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι για το 2012 θα κλείσουν τελικά περίπου στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η έρευνα της ΕΣΔΥ ανεβάζει, όμως, και το ποσό στο οποίο θα κλείσει το έλλειμμα του Οργανισμού το 2012, στο 1,7 δισ. ευρώ, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος, είχε εκτιμήσει ότι θα αγγίξει το 1,4 με 1,5 δισ.

Είναι προφανές λοιπόν πως η βιωσιμότητα του υγειονομικού τομέα απαιτεί την χρηματοδότηση του σε νέα βάση. Η ΕΣΔΥ προτείνει μια σειρά από μέτρα που θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική ανάσα. Μεταξύ αυτών, σε ότι αφορά στην κρατική επιχορήγηση, άμεση κάλυψη ελλείμματος με πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση, που εκτιμάται ότι θα αποφέρει 1,2 με 2 δισ. ευρώ. Επίσης , προτείνεται και αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών, με ελάφρυνση των επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας μέσω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και μετακύλιση της διαφοράς στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία, μέτρο που θα αποφέρει περίπου 4,6 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ!

Μάλιστα, η ΕΣΔΥ προτείνει την εφαρμογή ενός κοινωνικού ασφαλιστικού φόρου, ο οποίος θα αντικαταστήσει μέρος των ασφαλιστικών εισφορών από τα έσοδα τα οποία προέρχονται από τον ΦΠΑ, με αποτέλεσμα 800 έως 900 εκατ. ευρώ. Παράλληλα όμως, εξετάζεται και το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος, δηλαδή, διαμόρφωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος αναλόγως του εισοδήματος και αντιστρόφως ανάλογα της ανάγκης, που θα επιφέρει 300 με 600 εκατ. ευρώ. Άλλες προτάσεις αφορούν σε αύξηση του φόρου στον καπνό, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα αναψυκτικά με υψηλή συγκέντρωση σακχάρου, και στις τροφές πλούσιες σε άλας και κορεσμένα λιπαρά (200 – 500 εκατ. ευρώ), αλλά και κάλυψη εξόδων από τα άτομα των υπηρεσιών τις οποίες καταναλώνουν, έως ενός προκαθορισμένου χρηματικού ορίου, πριν ενεργοποιηθεί το ασφαλιστικό τους δικαίωμα αναλογικά με το εισόδημα, με εξαίρεση τα χαμηλά εισοδήματα και ειδικές κατηγορίες πληθυσμού.

Τα ευρήματα και τις υποθέσεις που διατυπώνονται επιβεβαιώνονται από πρόσφατη έρευνα της Kapa-Research, σε συνεργασία με την ΕΣΔΥ σ

Keywords
Τυχαία Θέματα