ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΞΠΡΕΣ ΚΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ

Ταυτόχρονα με την διαπίστωση των παραβάσεων θα επιβάλλονται τα πρόστιμα,  από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται από το οικονομικό επιτελείο.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ με την διαπίστωση παραβάσεων θα επιβάλουν και τα αναλογούντα πρόστιμα. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει το «λουκέτο» κατά τον εντοπισμό παραβάσεων που σχετίζονται με την μη έκδοση αποδείξεων ή ανακριβών φορολογικών στοιχείων

Με την διάταξη που προωθείται οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ

μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων τους και εφόσον έχουν διαπιστώσει παραβάσεις θα προχωρούν  στην άμεση έκδοση αποφάσεων επιβολής προστίμων, πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων για όλα τα φορολογικά αντικείμενα για τα οποία πραγματοποίησαν τους ελέγχους (για ορισμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγής το ΣΔΟΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμα με τον εντοπισμό της παράβασης).

Δηλαδή δεν θα αποστέλλουν στις εφορίες τα πορίσματα των ελέγχων προκειμένου αυτές να επιβάλλουν τα αναλογούντα πρόστιμα. Με τον τρόπο αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες επιβολής προστίμων.

Στο μεταξύ επανεργοποιούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας με τις οποίες προβλέπεται το κλείσιμο επιχειρήσεων για παραβάσεις φοροδιαφυγής και για άλλα οικονομικά εγκλήματα. Συγκεκριμένα:,

1) θα αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία του καταστήματος, γραφείου, εργοστασίου, εργαστηρίου, αποθήκης και γενικά κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων, καθώς και κάθε φορά που διαπιστώνεται από διαφορετικούς φορολογικούς έλεγχους η επανάληψη, μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση, της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων και λοιπών παραστατικών για τρεις συναλλαγές. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα 3 ετών το λουκέτο θα μπαίνει για έξι μήνες.

2) Όσοι επιτηδευματίες εντοπίζονται να μην έχουν κόψει πάνω από 10 αποδείξεις ή ακόμη και μια απόδειξη που η αξία της υπερβαίνει τα 500 ευρώ τιμωρούνται με άμεσο κλείσιμο των επιχειρήσεων ή των καταστημάτων τους για 48 ώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα