Ο «Πρόμαχος» στην Ακρόπολη

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ «Πρόμαχος» στην ΑκρόποληΠέμπτη, Νοέμβριος 20, 2014 - 16:30

O «Πρόμαχος» κάνει την επίσημη πρώτη του στο πλέον κατάλληλο μέρος: στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η επίκαιρη ταινία μυθοπλασίας των Ελληνοαμερικανών αδερφών Κόρτι και Τζον Βούρχη, που ασχολείται με το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, θα κάνει την πρώτη επίσημη προβολή της την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ τρεις ημέρες αργότερα (27 Νοεμβρίου) η ταινία θα κάνει ντεμπούτο στις σκοτεινές αίθουσες.


Χθες, κατά την παρουσίαση

της ταινίας, ο σκηνοθέτης Τζον Βούρχης και οι ηθοποιοί Παντελής Κοντογιάννης (κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο), Γιώργος Χωραφάς (ο αρχιτέκτονας που συντηρεί το μνημείο της Ακρόπολης) και Γιάννης Μόρτζος (παίζει τον «κακό» υπουργό) έδωσαν μια πρόγευση του φιλμ.

Το μήνυμα

«Πρόκειται για μια καταπληκτική συγκυρία, καθώς η υποστήριξη της κυρίας Κλούνεϊ συμπίπτει με τη μυθοπλασία της ταινίας “Πρόμαχος”. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η επιστροφή των Μαρμάρων προκειμένου να επαναφέρουμε το μήνυμα για τον ανθρωπισμό, που άφησαν οι Αρχαίοι σε ολόκληρο τον κόσμο, σκαλίζοντάς το πάνω στα Μάρμαρα» είπε ο Γιώργος Χωραφάς. Ο ηθοποιός χαρακτήρισε τον «ακρωτηριασμό» των Μαρμάρων «πολιτιστικό βιασμό και όχι μια απλή κλοπή».


Με τη φράση της Μελίνας Μερκούρη «τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι η περηφάνια μας, η ταυτότητά μας, ό,τι μας συνδέει με την ελληνική αριστεία», ο ηθοποιός Παντελής Κοντογιάννης ζήτησε να στηριχθεί η ταινία που αποτελεί συμπαραγωγή Ελλάδας, Αγγλίας και Γαλλίας και είχε budget 700.000 δολάρια. Παρουσιάζει την ιστορία δύο δικηγόρων που επιδίδονται σε έναν δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών στη γενέτειρά τους. Το βρετανικό δικαστήριο, αν και ακούει τα επιχειρήματα των μηνυτών, ωστόσο αποφαίνεται ότι δεν μπορεί να εκδικάσει μια υπόθεση του 19ου αιώνα εν έτει 2014. Γι' αυτό λοιπόν προσφεύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στόχος της παραγωγής «είναι να πληροφορηθεί ο κόσμος τι συνέβη, αλλά και τον αγώνα που γίνεται σήμερα για την επιστροφή των Μαρμάρων» είπε ο παραγωγός και σκηνοθέτης Τζον Βούρχης. Τα αδέλφια Βούρχη, με ρίζες από την Τρίπολη και την Εύβοια, αν και μεγάλωσαν στην Αμερική, δεν ξεχνούν τη χώρα μας, καθώς την επισκέπτονται κάθε χρόνο.


Στην ταινία παίζουν, μεταξύ άλλων, οι Τζιανκάρλο Τζιανίνι, Πολ Φρίμαν, Μάικλ Μπερν, Γιώργος Βογιατζής, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ειρήνη Κατσαρού, Κέλλυ Ελευθερίου, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Σπύρος Φωκάς και Κασσάνδρα Βογιατζή. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2013 από την Αθήνα, το Μουσείο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα, συνεχίστηκαν σε Καβάλα και Αίγινα και ολοκληρώθηκαν σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα