Wikipedia: Νυστέρι γνώσης

ΡΕΠΟΡΤΑΖWikipedia: Νυστέρι γνώσηςΠέμπτη, Νοέμβριος 20, 2014 - 16:30

Η εγκυκλοπαίδεια στην οποία στηρίζονταν οι μαθητές ή φοιτητές για να λύσουν απορίες ή να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους πέρασε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Η εγκυκλοπαίδεια εκσυγχρονίστηκε... μετακομίζοντας στο διαδίκτυο με την επωνυμία Wikipedia και μάλιστα ανανεώνεται καθημερινά. Πίσω από τα νεότερα λήμματα της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας κρύβεται μία

ομάδα φοιτητών Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα μέλη της οποίας έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του μαθήματος ιατρικής εκπαίδευσης της σχολής τους να «γράψουν» τη Wikipedia μεταφράζοντας ιατρικούς όρους στα ελληνικά! Ενδεικτικά, όλες οι λεπτομέρειες για την ψυχική ασθένεια ή την υπερχοληστερολαιμία βρίσκονται στον κυβερνοχώρο με την υπογραφή των εν λόγω φοιτητών της σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου.


Η ομάδα έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό που υπάρχει σε ιατρικά κείμενα στη βάση της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia σε σχέση με την αγγλική, που είναι αρκετά καλά ενημερωμένη. Οι Ελληνες φοιτητές αποδεικνύονται μάλιστα αρκετά παραγωγικοί, αφού έως σήμερα έχουν συνεισφέρει με περισσότερα από 50 άρθρα, τα οποία είναι διαθέσιμα με μια απλή πληκτρολόγηση στον υπολογιστή. «Στο μάθημα ιατρικής εκπαίδευσης εφαρμόζεται μια καινοτόμος μέθοδος διδασκαλίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές έχουν αναλάβει να εμπλουτίσουν τη Wikipedia μεταφράζοντας στα ελληνικά γνωστά ιατρικά λήμματα, που έλειπαν από την ελληνική έκδοση.

Αυτά ενσωματώνονται στην ελληνική ιατρική ορολογία εμπλουτισμένα, καθώς οι φοιτητές προχωρούν στη συγγραφή δικών τους ερευνητικών άρθρων. Η δουλειά γίνεται με ομάδες δυο - τριών ατόμων, τα οποία εργάζονται στο ίδιο λήμμα, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα των μεταφρασμένων λημμάτων» λέει στην «Espresso» ο επίκουρος καθηγητής Πληροφορικής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Παναγιώτης Μπαμίδης.

«Παράλληλα, δείχνουμε στους φοιτητές τον τρόπο να δημιουργούν δικά τους λήμματα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να δημοσιεύσουν μόνοι τους. Τους δίνουμε τα απαραίτητα εφόδια για να το κάνουν με εύκολο τρόπο και τους δείχνουμε τι πρέπει να προσέχουν» προσθέτει ο κ. Μπαμίδης. Η συμβολή των φοιτητών στον εμπλουτισμό της Wikipedia κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς, όπως λένε οι καθηγητές τους, οι αυριανοί επιστήμονες παράγουν γνώση που αξιοποιεί η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια και κατ' επέκταση η παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Η προσπάθεια ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του εκπαιδευτικού προγράμματος της Wikipedia και αποτελεί σημαντικό σταθμό για τη μελλοντική επέκταση και λειτουργία παρόμοιων προγραμμάτων και σε άλλες σχολές και πανεπιστήμια της Ελλάδας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της εκπαίδευσης.

Νίκος Πιτσιακίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα