«Εκτρωση διαφορετικά απολύεσαι»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Εκτρωση διαφορετικά απολύεσαι»Πέμπτη, Νοέμβριος 20, 2014 - 16:30

Καταγγελίες-φωτιά έχουν φτάσει στα αρμόδια σωματεία εργαζομένων για περιστατικά εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους, σε Ηράκλειο Κρήτης και Πάτρα. Σύμφωνα με αυτές, επιχειρηματίες έφτασαν στο σημείο να εκβιάσουν έγκυο υπάλληλο με το δίλημμα

«ή ρίχνεις το παιδί ή απολύεσαι!», απαγόρευσαν σε εργαζόμενη να αρραβωνιαστεί και ανάγκασαν μια νεαρή μητέρα να δουλέψει Κυριακή και να θηλάσει το μωρό της μέσα στον χώρο εργασίας της!


Η υπόθεση που έχει συγκλονίσει το Ηράκλειο, προκαλώντας παράλληλα οργή, αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελία που κατέθεσε το παράρτημα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, σύμφωνα με την οποία μια 33χρονη έγκυος φέρεται ότι δέχτηκε απειλές και πίεση να κάνει έκτρωση προκειμένου να συνεχίσει να εργάζεται σε εταιρία. Σύμφωνα με την καταγγελία, η γυναίκα, υπάλληλος γραφείου με μισθό 615 ευρώ μικτά, αρνήθηκε, με αποτέλεσμα ο εργοδότης να της ζητήσει να παραιτηθεί, ως προϋπόθεση για να της καταβάλει τα δεδουλευμένα και να μην αναγκαστεί να την κρατήσει στην επιχείρηση 18 μήνες, όπως ορίζει ο νόμος. Σε ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρεται: «(...) Η εργαζόμενη είναι απλήρωτη από τον Ιούνιο (οφειλές εργοδοσίας και επιδόματα ΙΚΑ). (...) Εχει δεχτεί απειλές να ρίξει το παιδί της προκειμένου να συνεχίσει να δουλεύει, έχει δεχτεί απειλές για χειροδικία, ενώ παράλληλα η εργοδοσία έχει καταφερθεί εναντίον της υβριστικά. Η συνάδελφος έχει αντιμετωπίσει ρατσιστική συμπεριφορά με διακρίσεις σε βάρος της λόγω εγκυμοσύνης».


Αποκαλύψεις που σοκάρουν έκανε και η πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας Γιώτα Παναγοπούλου, μιλώντας στην «Espresso»: «Εργοδότης είχε εξαναγκάσει σε παραίτηση δύο κοπέλες που έμειναν έγκυοι. Αλλοι υποχρεώνουν τις εργαζόμενες που προσλαμβάνονται να υπογράψουν δέσμευση πως αν μείνουν έγκυοι, θα παραιτηθούν δίχως αξιώσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, έχουν ζητήσει από γυναίκες να υπογράψουν πως αν προσληφθούν, δεν θα αρραβωνιαστούν και πως αν παρακούσουν, θα αποχωρήσουν μόνες τους».


Χαρακτηριστικό είναι ένα περιστατικό που σημειώθηκε την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά στην Πάτρα, με μια υπάλληλο να υποχρεώνεται να δουλέψει και να θηλάζει πίσω από μια κουρτίνα το παιδί της, που της το πήγε συγγενής της, σύμφωνα με σχετική καταγγελία. «Πρόκειται για το νέο μοντέλο που υπαγορεύει στις αρραβωνιασμένες ή τις νιόπαντρες να μη μένουν στις δουλειές τους. Από το 2013 κι έπειτα οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα είναι σαν σκλάβες» σημειώνει η κυρία Παναγοπούλου.

Εύα Παπαδάτου

Keywords
Τυχαία Θέματα