Βουλή: Εξαπατήθηκαν καταθέτες από μετατροπή καταθέσεων σε αξιόγραφα, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Θεσμών

16:47 10/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μέσα από μία διαδικασία μετατροπής των καταθέσεων σε αξιόγραφα έχουν εξαπατηθεί χιλιάδες μικροκαταθέτες, διαπίστωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, η οποία ενημερώθηκε σήμερα για τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Δημήτρης Συλλούρης κάλεσε όλους όσοι έχουν πάρει αξιόγραφα από τράπεζες να μην υπογράψουν οτιδήποτε μεταχρονολογημένα, γιατί αυτό μπορεί να τους δεσμεύσει σε πράγματα τα οποία δεν είναι

δεσμευμένοι.

«Ιδιαίτερα μιλώ για το έντυπο του προφίλ του επενδυτή. Φαίνεται ότι είμαστε μπροστά σε μία καταστροφή πολλών που έχουν δώσει τις καταθέσεις τους σε τράπεζες υπό την μορφή επενδύσεων, ενώ οι ίδιοι είχαν πληροφορηθεί ότι ήταν καταθέτες. Ανάλογης καταστροφής αυτής του χρηματιστηρίου. Εμείς σαν Επιτροπή Θεσμών θα εξετάσουμε την λειτουργία και τις ευθύνες όλων. Απ` εκεί και πέρα φυσικά τα νομικά θέματα δεν μας αφορούν. Η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετοί επενδυτές ή και θεσμικοί επενδυτές που έχουν αγοράσει αξιόγραφα, αλλά και πολλές χιλιάδες κόσμου που είχαν αντιληφθεί τον τρόπο παρουσίασης του συγκεκριμένου σχεδίου των αξιογράφων σαν καταθετικό σχέδιο και όχι σαν σχέδιο επενδύσεων και με αυτό τον τρόπο θεώρησαν ότι η κατάθεση τους είναι εξασφαλισμένη και επιπλέον έπαιρναν πιο ψηλά επιτόκια», πρόσθεσε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι σήμερα και με αποφάσεις ίσως σε κρατικό επίπεδο, αλλά και των τραπεζών δεν έχει επιβεβαιωθεί η παράσταση που δόθηκε προς τους επενδυτές ή καταθέτες. «Αυτό το θέμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των καταθέσεων από τα υστερήματα χιλιάδων ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι δεν θέλει να την χαρακτηρίσει σαν απάτη γιατί μπορεί να είναι νομικά κατοχυρωμένη. «Ομως, δεν είναι ούτε δεοντολογικά ούτε ηθικά κατοχυρωμένη και αν είναι κατοχυρωμένη θεσμικά τότε πάσχουν οι θεσμοί μας», ανέφερε.

Η Τράπεζα, συνέχισε, έχει υποχρέωση πριν δεχτεί την κατάθεση να συμπληρώσει ένα έντυπο το οποίο λέγεται προφίλ του επενδυτή για να κρίνει ο ειδικός της Τράπεζας αν ο συγκεκριμένος καταθέτης έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτή την κατάθεση, με βάση ευρωπαϊκή οδηγία.

«Αμφιβάλω αν έγινε. Πολύ αμφιβάλω αν έγινε με το σωστό τρόπο, γι` αυτό το λόγο καλώ όλους να μην υπογράψουν μεταχρονολογημένα οτιδήποτε γιατί μπορεί για να καλυφθούν κάποιες τράπεζες ή κάποιοι εκπρόσωποι των τραπεζών να πάνε εκ των υστέρων και να ζητήσουν υπογραφές. Και μπορεί να είναι ένα σημείο στο οποίο να αποδεικνύεται αυτό το οποίο εσείς ονομάσατε απάτη», πρόσθεσε.

Η Κεντρική Τράπεζα, είπε, τους έχει πει ότι διεξάγει έρευνα. «Αρα και το ειδικό θέμα και το γενικότερο θέμα από την πρώτη εξέταση της Επιτροπής Θεσμών κρίνουμε ότι είναι υπαρκτό, μεγάλο και σοβαρό. Οσες εφαρμογές μπορούσαν να κάνουν τις έκαναν, όσους ελέγχους μπορούσαν να κάνουν θα έπρεπε να τους κάνουν, απ` εδώ και στο εξής οτιδήποτε έλεγχοι γίνονται από οποιονδήποτε θεσμό θα γίνονται κάτω από την παρακολούθηση της

Keywords
Τυχαία Θέματα