Μαλάς: Θέμα ύψιστης προτεραιότητας η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων

16:17 10/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τόσο τα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν το θέμα της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των συζητήσεων που διεξήχθησαν το πρωί της Τρίτης, κατά το πρώτο μέρος της άτυπης συνάντησης Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας και προεδρεύων της συνάντησης Σταύρο Μαλά.

Τη θέση ότι «αυτό το (άτυπο) Συμβούλιο είναι ένα ουσιαστικό βήμα μπροστά στην κοινή προσπάθεια να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία της ΕΕ για τις μεταμοσχεύσεις

και να καταστήσει τις μεταμοσχεύσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες πιο εύκολες, πιο ασφαλείς και πιο γρήγορες», εξέφρασε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία Τζον Ντάλι.

Σε εισαγωγική του δήλωση κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «είμαστε πολύ περήφανοι, αλλά και πολύ έτοιμοι να αναλάβουμε αυτή την πρωτίστως πολιτική πρόκληση, αλλά και κοινωνική θα έλεγα. Διότι ως μικρή χώρα η Κύπρος σε τέτοιου είδους ευκαιρίες, δοκιμάζεται το πολιτικό ανάστημα της χώρας, δοκιμάζεται η δυνατότητα των πολιτικών να παρεμβαίνουν με παρεμβάσεις, με τοποθετήσεις οι οποίες έχουν πάντοτε και ένα κοινωνικό χαρακτήρα». Αυτή, πρόσθεσε, είναι η μεγάλη πρόκληση της Προεδρίας.

Αναφερόμενος στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λευκωσία εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για θέματα «ύψιστης σημασίας για τον τομέα της δημόσιας υγείας και συνάδουν απόλυτα με το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας που συνοψίζονται στο σύνθημα ‘προς μια καλύτερη Ευρώπη’».

Ηδη, συμπλήρωσε, «κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της σημερινής συνάντησης άρχισε η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις θέμα στο θέμα της μεταμόσχευσης και της δωρεάς οργάνων».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας «η συζήτηση περιλάμβανε παρουσιάσεις και ανταλλαγή απόψεων στα ειδικότερα θέματα της διασυνοριακής ανταλλαγής οργάνων και της δωρεάς οργάνων από ζωντανούς δότες».

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των συζητήσεων καθώς και οι παρεμβάσεις του Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ απέδειξαν ότι τόσο τα κράτη μέλη όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν το θέμα της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας.

«Αξίζει να αναλογιστεί κανείς τον μεγάλο αριθμό των ασθενών που θα επωφεληθούν από ένα συμβατό δότη, την οικονομική αποτελεσματικότητα των χειρουργικών επεμβάσεων μεταμόσχευσης, καθώς και το μεγάλο αριθμό ασθενών στις λίστες αναμονής για συμβατό μόσχευμα για να αντιληφθεί την ανάγκη για περαιτέρω συντονισμένες δράσεις για ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα των μεταμοσχεύσεων», είπε.

Επιβάλλεται, πρόσθεσε, «παράλληλα και η ανάληψη συντονισμένων δράσεων για διασφάλιση της ποιότητας των οργάνων που διακινούνται προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν κινδύνους που συνδέονται με τη μετάδοση ασθενειών».

Ο Υπο

Keywords
Τυχαία Θέματα