Αλετράρης: Εντατικό χρονοδιάγραμμα για ΚΑΠ

16:17 10/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της γεωργίας για τους επόμενους έξι μήνες παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλής Αλετράρης, σημειώνοντας ότι έχει ετοιμαστεί ένα εντατικό χρονοδιάγραμμα συζητήσεων σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στόχος μας, είπε στους Ευρωβουλευτές, είναι να πετύχουμε στο Συμβούλιο του Νοεμβρίου μια Μερική Γενική Προσέγγιση, η οποία θα αποτυπώνει για καθένα από τα τέσσερα σχέδια κανονισμών

το κέντρο βάρους στο Συμβούλιο.

Όπως σημείωσε, αυτό θα διευκολύνει τις συζητήσεις στα θέματα της μεταρρύθμισης που είναι συνδεδεμένα με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο το οποίο θα συζητηθεί στο επίπεδο Αρχηγών Κρατών.
Ο Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη συνάντηση του Δεκεμβρίου θα μπορέσει να κάνει αποφασιστική πρόοδο σ΄ αυτά τα θέματα.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό για την στήριξη στους αμπελοκαλλιεργητές, είπε ότι υπήρξε συμφωνία κατά τη διάρκεια του τριλόγου στο Στρασβούργο στις 4 Ιουλίου, την τέταρτη μέρα της Προεδρίας, ενώ απομένει η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση τον Σεπτέμβρη.
Αναφερόμενος στους Κανονισμούς για την στήριξη στους Αμπελοκαλλιεργητές και για την Μεταβατική περίοδο για τις Άμεσες Πληρωμές, είπε ότι έχουν μεγάλες πιθανότητες να αρχίσει η εφαρμογή τους από την 1η Ιανουαρίου 2013, όπως έχει προγραμματιστεί.

Σε ό,τι αφορά στα πρότυπα τροφίμων (Codex Alimentarious) είπε ότι είναι μεγάλης σημασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες καθότι έχουν ως στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και ορθές πρακτικές στο εμπόριο τροφίμων.
Όπως είπε, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 η Δανική Προεδρία επιτέλεσε θαυμάσια εργασία με δραστηριότητες σχετικές με τα διεθνή πρότυπα και κατάφερε να αυξήσει στο μέγιστο βαθμό την επιρροή της στον φορέα αυτόν.

Λόγω των περιορισμένων πόρων, συνέχισε, η Κύπρος ζήτησε υποστήριξη από τη Δανική Προεδρία η οποία αποδέχτηκε να συνεχίσει το έργο αυτό και κατά τη διάρκεια του 2ου εξαμήνου του 2012.
Ο Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Δανική Ομάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ΕΕ και να διασφαλίζει την διατήρηση των υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών στα τρόφιμα της Ενωσης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στους ανεπίσημους τριλόγους που ξεκίνησαν για τις «εξόχως απόκεντρες περιοχές», τα «Μικρά Νησιά του Αιγαίου» και την «Βιολογική Καλλιέργεια».

Οσον αφορά τις εξόχως απόκεντρες περιοχές, είπε ότι πραγματοποιήθηκε τρίλογος κατά τη διάρκεια της Δανικής Προεδρίας κατά τον οποίον τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο κατάφεραν να προσδιορίσουν καλύτερα τα ζητήματα που διακυβεύονται.
Ωστόσο, είπε, μετά από αυτό τον τρίλογο, δεν έγινε κατορθωτή οποιαδήποτε πρόοδος στο Συμβούλιο και εξέφρασε την ετοιμότητα του να συνεχιστεί η προσπάθεια σ΄ αυτό το θέμα και να το ολοκληρωθεί όσο το δυνατό συντομότερα κατά τη διάρκεια της Προεδ

Keywords
Τυχαία Θέματα