Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας από τον Υπ. Παιδείας στο ΕΚ

16:17 10/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους, παρουσίασε την Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς της Παιδείας, της Νεολαίας, του Πολιτισμού, των Οπτικοακουστικών και του Αθλητισμού.

Αναφερόμενος στην παιδεία, ο κ. Δημοσθένους μίλησε για το νέο πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό «Erasmus για όλους», λέγοντας ότι η μεγάλη ταύτιση απόψεων Μεταξύ του Συμβουλίου και του ΕΚ επιτρέπουν αισιοδοξία ότι σύντομα οι Ευρωπαίοι

πολίτες θα έχουν ένα νέο πρόγραμμα για την εκπαίδευση, τη νεολαία και τον αθλητισμό.

Σε ό,τι αφορά στον αλφαβητισμό, είπε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα προτείνει συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τον αλφαβητισμό, ζητώντας την αποτελεσματική αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, μέσω πιο ποιοτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Επίσης, η Κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει να διατηρήσει και να ενισχύσει το ρόλο που έχει να επιτελέσει η εκπαίδευση και κατάρτιση στην υλοποίηση των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Αναφερόμενος στον τομέα της Νεολαίας, μίλησε για τη συμμετοχή και κοινωνική ενσωμάτωση των νέων με μεταναστευτικό υπόβαθρο, λέγοντας ότι οι απόψεις των νέων στο θέμα αυτό θα συζητηθούν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας στις 11 – 13 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία.

Επιπρόσθετα, οι Κοινές Συστάσεις που θα υιοθετηθούν στη Σύνοδο θα συνεισφέρουν στα Συμπεράσματα Συμβουλίου που ετοιμάζει η Κυπριακή Προεδρία, με στόχο την υιοθέτησή τους το Νοέμβριο στο Συμβούλιο Υπουργών Νεολαίας.
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία του Διαρθρωμένου Διαλόγου, που αποτελεί το κύριο εργαλείο για συμμετοχή της νεολαίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι με την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας στη Λευκωσία θα ολοκληρωθεί ο δεκαοκτάμηνος κύκλος του Διαρθρωμένου Διαλόγου που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Τρίο Προεδρίας. Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Προεδρία αποσκοπεί στην υιοθέτηση ψηφίσματος του Συμβουλίου με θέμα την ανασκόπηση αυτού του κύκλου του Διαρθρωμένου Διαλόγου, και τη δέσμευση των πολιτικών προτεραιοτήτων του επόμενου Τρίο Προεδρίας.

Ο κ. Δημοσθένους μίλησε και για την «Εκθεση της ΕΕ για τη Νεολαία» η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012.
Η υπό αναφορά έκθεση θα εξεταστεί από την Κυπριακή Προεδρία με σκοπό την υιοθέτησή της από το Συμβούλιο Υπουργών Νεολαίας το Νοέμβριο του 2012.

Αναφερόμενος στον τομέα του πολιτισμού, ο Υπουργός είπε ότι το Συμβούλιο θέτει ψηλά στην ατζέντα του το προτεινόμενο πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει να συνεργαστεί εποικοδομητικά με το Κοινοβούλιο γι` αυτό το πρόγραμμα, αποσκοπώντας στην προώθησή του.
Σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι η παρούσα διαδικασία για την επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει τον θεσμό έχει ισχύ μέχρι το 2019, και πρέπει να γίνουν σκέψεις για την περαιτέρω διαδικασία για τα έτη 2020 και έπειτα.
Α

Keywords
Τυχαία Θέματα