bZ4X, πρώτη δοκιμή του πρώτου ηλεκτρικού μοντέλου της Toyota

Πολλοί αγοραστές πίνουν νερό στο όνομα της Toyota. Αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις νεότευκτες κινέζικες εταιρίες που παρουσιάζουν ηλεκτρικά μοντέλα, όπως την Xpeng, στραβομουτσουνιάζουν που τα Tesla παραγγέλνονται από ιστοσελίδα κι όχι από την έκθεση εδώ παρακάτω, που οι πωλητές είναι ξηγημένοι και θα σε κατατοπίσουν, γενικώς αντιδρούν στην ηλεκτροκίνηση αλλά θα την αντιμετώπιζαν με πιο δεκτική διάθεση, αν η Toyota την εμπιστευόταν. Κι ιδού: το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο του Ιάπωνα κολοσσού για τον δυτικό πολιτισμό (αφού στην Κίνα βγάζει διάφορα μοντέλα) είναι εδώ, με ένα όχι ιδιαίτερα ευφάνταστο ή εύηχο όνομα. Μάλλον θα μπερδέψει το παραδοσιακό κοινό της Toyota, ίσως όμως δείχνει ότι η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία κάνει άνοιγμα και προς όσους δε θα την περιλάμβαναν στις επιλογές τους, τουλάχιστον μέχρι πρότινος.

Δεδομένης της προσήλωσης της Toyota στα υβριδικά και δεδομένων των αρνητικών δηλώσεων του Διευθύνοντα Συμβούλου της για τη στροφή στην ηλεκτροκίνηση, το bZ4X αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Δεν είναι απλώς ένας ακόμα ανταγωνιστής στα μεσαία ηλεκτρικά crossover, αλλά η πρώτη απόπειρα του απολωλότος να ακολουθήσει το ρεύμα της εποχής. Και καθώς το νέο μοντέλο αργεί να πατήσει τους τροχούς του επί ελληνικού εδάφους, σήμερα σας παρουσιάζουμε τις εντυπώσεις που δημοσίευσε το Carscoops επί τεξανού εδάφους, ώστε να πάρουμε μια πρώτη γεύση από το νέο εγχείρημα.

“Η Toyota είναι σχεδόν συνώνυμη με την ηλεκτροκίνηση καθώς η εταιρεία λάνσαρε το Prius πριν από δεκαετίες και προσφέρει σχεδόν δώδεκα υβριδικά μοντέλα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρ’ όλα αυτά, η αυτοκινητοβιομηχανία άργησε να αγκαλιάσει τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα καθώς το RAV4 EV δεύτερης γενιάς βγήκε από την παραγωγή το 2014 (κι είχε μάλιστα εμπλακεί η Tesla, σημείωση ΔΣ). Αυτό αλλάζει καθώς η Toyota ετοιμάζεται να λανσάρει 15 ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2025, εκ των οποίων τα επτά θα φέρουν το λογότυπο bZ (Beyond Zero). Το πρώτο είναι το bZ4X του 2023 κι ίσως να μην είναι επαναστατικό, αλλά ένα compact ηλεκτρικό όχημα με κάποιες ιδιορρυθμίες.

Είτε το λατρεύετε είτε το μισείτε, το bZ4X ξεχωρίζει χάρη στη γωνιώδη σχεδίαση και τις αμφιλεγόμενες μαύρες πινελιές του. Δε μας αρέσουν ιδιαίτερα τα μαύρα φτερά, αλλά δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε καθώς διατίθενται στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις. Το υπόλοιπο crossover είναι πιο ευχάριστο, καθώς στο μπροστινό μέρος κυριαρχεί η ακμή πάνω από τη μάσκα κι οι στάνταρ προβολείς LED. Προχωρώντας πιο πίσω, υπάρχει μια θύρα φόρτισης από την πλευρά του οδηγού, πλαστική επένδυση αμαξώματος και τροχοί 18 ή 20 ιντσών. Διαθέτει επίσης φώτα φρένων πλήρους πλάτους και γωνιώδες πορτ-μπαγκάζ με πίσω αεροτομή. Οι επιλογές θα περιλαμβάνουν διχρωμία με μαύρο φινίρισμα στην οροφή και τις μπροστινές κολόνες, ενώ οι αγοραστές θσ μπορούν επίσης να επιλέξουν μια διαιρούμενη αεροτομή στο πίσω μέρος της οροφής.

Ένα εσωτερικό που προσπαθεί πολύ για να είναι διαφορετικό

Αν και το εξωτερικό στυλ είναι αρκετά συμβατικό, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την καμπίνα, καθώς φαίνεται ότι σχεδιάστηκε από πέντε διαφορετικούς ανθρώπους που δεν συμφώνησαν ποτέ μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ένας περίεργος συνδυασμός ιδεών κι υφών. Η υφασμάτινη επένδυση στο ταμπλό ξεχωρίζει αμέσως και συνδυάζεται με ένα αντιαισθητικό τιμόνι, το οποίο είναι γεμάτο με διακόπτες. Οι επικρίσεις δε σταματούν εκεί, καθώς η κολόνα του τιμονιού δεν μπορεί να ανυψωθεί πολύ και, σε ορισμένους σωματότυπους, το επάνω μέρος της στεφάνης του τιμονιού θα κρύβει τμήμα του ψηφιακού πίνακα οργάνων 7 ιντσών.

Μιλώντας για τον τελευταίο, είναι τοποθετημένος πολύ μπροστά και βρίσκεται στο άκρο μιας πλαστικής κατασκευής που δεν είναι ιδιαίτερα καλαίσθητη. Υποτίθεται ότι θα σας βοηθήσει να εστιάσετε και να κρατήσετε τα μάτια σας στο δρόμο, αλλά αναρωτιόμαστε ποιος θεώρησε ότι το συγκεκριμένο πλαστικό περίβλημα ήταν καλή ιδέα. Στα θετικά της υπόθεσης, η οθόνη είναι καθαρή, ευκρινής και με μπόλικες πληροφορίες.

Το υπόλοιπο εσωτερικό είναι πιο εντυπωσιακό καθώς υπάρχει ένα σύστημα πολυμέσων 12.3 ιντσών, το οποίο είναι γρήγορο, διαισθητικό και πολύ συνδεδεμένο, με πλοήγηση βάση cloud, σημεία ενδιαφέροντος της Google κι έναν Έξυπνο Βοηθό, ο οποίος ανταποκρίνεται στην αφύπνιση “Hey, Toyota”. Ωστόσο, θα χρειαστεί να εγγραφείτε για να τον αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Η καμπίνα είναι όμορφα εξοπλισμένη, καθώς ακόμη και το βασικό bZ4X XLE διαθέτει σταθερή πανοραμική γυάλινη οροφή, ασύρματο φορτιστή smartphone και σύστημα διζωνικού αυτόματου κλιματισμού. Αν θέλετε πολυτέλεια, το bZ4X Limited διαθέτει θερμαινόμενο δερμάτινο τιμόνι και μπροστινά καθίσματα SofTex με θέρμανση κι εξαερισμό. Διαθέτει επίσης ηλεκτρικό κάθισμα οδηγού, ενώ στον επιπλέον εξοπλισμό μπορείτε να επιλέξετε θερμαινόμενα πίσω καθίσματα κι ένα premium ηχοσύστημα JBL με εννέα ηχεία.

Μιλώντας για τα καθίσματα, είναι άνετα κι ευρύχωρα για όλους τους επιβάτες. Τα πίσω καθίσματα προσφέρουν 897 χιλιοστά για τα πόδια, ενώ ο χώρος αποσκευών μπορεί να φτάσει τα 784 λίτρα.

Δύο κινητήρες και έως 252 μίλια (406 χιλιόμετρα) αυτονομίας

Το bZ4X χρησιμοποιεί την πλατφόρμα e-TNGA και διατίθεται σε προσθιοκίνητες και τετρακίνητες παραλλαγές. Οι εκδόσεις με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς έχουν χωρητικότητα 71.4 kWh, η οποία επιτρέπει μια εκτιμώμενη από την EPA αυτονομία 252 μιλίων (406 χλμ) στο XLE και 242 μιλίων (389 χλμ) στο Limited. Οι τετρακίνητες εκδόσεις έχουν ελαφρώς μικρότερη αυτονομία, 228 μίλια (367 χλμ) για το XLE και 222 μίλια (357 χλμ) για το Limited.

Για να δούμε αυτούς τους αριθμούς συγκριτικά, η μικρή Ford Mustang Mach-E μπορεί να διανύσει 247 μίλια (398 χλμ) με κίνηση στους πίσω τροχούς και 224 μίλια (360 χλμ) με τετρακίνηση. Ωστόσο, το crossover της Ford διατίθεται και με μεγαλύτερη μπαταρία, η οποία αυξάνει την αυτονομία του έως και 314 μίλια (505 χλμ) με κίνηση στους πίσω τροχούς και 312 μίλια (502 χλμ) με τετρακίνηση.

Ομοίως, το Volkswagen ID.4 προσφέρει αυτονομία μεταξύ 245 (394 χλμ) και 280 μιλίων (451 χλμ). Υπάρχουν επίσης το Kia EV6 και το Hyundai Ioniq5. Και τα δύο μοντέλα έχουν αποσπάσει πολλούς επαίνους και προσφέρουν αυτονομίες μεταξύ 220 (354 χλμ) και 310 μιλίων (499 χλμ). Και βέβαια, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τον νικητή στη μεγάλη μας συγκριτική δοκιμή, το Tesla Model Y, το οποίο μπορεί να διανύσει 533 χλμ με τις 75 ωφέλιμες kWh του.

Παραμερίζοντας τον ανταγωνισμό, οι προσθιοκίνητες εκδόσεις τροφοδοτούνται από έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 204 ίππους και 265 Nm ροπής. Οι τετρακίνητες είναι εντελώς διαφορετικές, καθώς διαθέτουν δύο ηλεκτρικούς κινητήρες τοποθετημένους μπροστά και πίσω, με τον καθένα να αποδίδει 108 ίππους και 168 Nm ροπής. Αυτό τους δίνει μια συνδυασμένη ισχύ 217 (όχι 216) ίππων και 336 Nm ροπής.

Αν και δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την τετρακίνητη έκδοση κατά τη σύντομη οδήγησή μας, το προσθιοκίνητο bZ4X είναι σχετικά γρήγορο. Η Toyota αναφέρει χρόνο 0-60 mph (0-96 χλμ/ώρα) σε 7.1″ κι η αίσθηση που έδινε ήταν σύμφωνη με την επίσημη μέτρηση, αλλά σίγουρα δε θα το μπερδέψετε με ένα σπορ μοντέλο. Το να σανιδώνετε το δεξί πεντάλ δεν είναι ακριβώς συναρπαστικό, αλλά το bZ4X είναι απόλυτα ικανό να αντεπεξέλθει στη φυσιολογική οδήγηση κι η στιγμιαία απόκριση του ηλεκτροκινητήρα σημαίνει ότι είναι πάντα ετοιμοπόλεμο.

Αν αναζητάτε επιδόσεις, θα επιλέξετε την τετρακίνηση. Χάρη στον επιπλέον κινητήρα και την πρόσθετη πρόσφυση, η επιτάχυνση στα 96 χλμ./ώρα διαρκεί 6.5″. Το σπινάρισμα και το ψάρεμα στο τιμόνι θα έχουν λογικά εξαλειφθεί, ενώ οι αγοραστές θα βρουν επίσης ένα X-Mode (προέλευσης Subaru) με ρυθμίσεις για Snow/Dirt και Snow/Mud. Αν και τα ονόματα είναι παρόμοια, η ρύθμιση Snow/Mud “εφαρμόζει τα φρένα στους τροχούς που σπινάρουν, σχεδόν όπως θα έκανε κι ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης για πρόσθετη πρόσφυση”.

Φόρτιση 

Όταν έρθει η ώρα της φόρτισης, οι ιδιοκτήτες θα βρουν έναν ενσωματωμένο φορτιστή 6.6 kW που επιτρέπει την πλήρη αναπλήρωση της μπαταρίας σε περίπου 11 ώρες. Τη στιγμή που οι περισσότεροι ανταγωνιστές φορτίζουν σε AC σταθμούς (αυτούς που βρίσκονται εντός αστικού ιστού) στις 11 kWh, το παραπάνω νούμερο είναι ξεπερασμένο και θα δυσκολέψει την καθημερινή φόρτιση. Σε μεγαλύτερα οδικά ταξίδια, οι ιδιοκτήτες bZ4X θα μπορούν να επισκεφτούν τους σταθμούς EVgo (στις ΗΠΑ), καθώς η Toyota προσφέρει στους πελάτες απεριόριστη δωρεάν φόρτιση για ένα χρόνο. Αυτό είναι ένα ωραίο προνόμιο κι οι ιδιοκτήτες μπορούν να ξεκινήσουν τη δωρεάν φόρτιση μέσω της εφαρμογής Toyota στο smartphone τους.

Δυστυχώς, η γρήγορη φόρτιση είναι ένας σχετικός όρος καθώς το προσθιοκίνητο και το τετρακίνητο bZ4X έχουν διαφορετικές δυνατότητες. Τα μοντέλα με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς μπορούν να φορτιστούν έως και 150 kW, ενώ η πιο ακριβή έκδοση με την τετρακίνηση περιορίζεται περιέργως στα 100 kW. Ένα ID.4 έχει δυνατότητα γρήγορης φόρτισης DC 135 kW, ενώ η Mach-E επιτρέπει ρυθμούς 115 kW και 150 kW. Τα Tesla και το Kia EV6 ξεπερνούν τα 200 kW.

Φυσικά, ο μέσος Αμερικανός ταξιδεύει λιγότερα από 40 μίλια (64 χλμ) την ημέρα, επομένως η φόρτιση δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, εκτός κι αν πρόκειται να κάνετε ένα μεγάλο οδικό ταξίδι. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η τεχνολογία Remote Connect του bZ4X επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Toyota για να ελέγχουν την κατάσταση φόρτισης, να ξεκινούν/διακόψουν τη φόρτιση, να επεξεργάζονται προγράμματα φόρτισης και να βρίσκουν σταθμούς φόρτισης στο smartphone τους.

Άνετο και ασφαλές, αλλά όχι πολύ ελκυστικό

Ενώ ο χρόνος μας με το bZ4X ήταν σύντομος, μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε κάποιες αρχικές οδηγικές εντυπώσεις και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι πρόκειται για ένα πραγματικό Toyota. Εκτός από την επαρκή επιτάχυνση, το bZ4X διαθέτει ένα ηλεκτρικό σύστημα διεύθυνσης που έχει σωστό βάρος, καθώς δεν είναι πολύ βαρύ ούτε πολύ ελαφρύ. Η ανεξάρτητη εμπρός ανάρτηση και η πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων έκαναν καλή δουλειά απορροφώντας μικρές ατέλειες του δρόμου, παρέχοντας παράλληλα μια σχετικά άνετη ποιότητα κύλισης.

Μιλώντας για άνεση, η καμπίνα είναι ήσυχη χάρη στις προσπάθειες να εξαλειφθεί ο ανεπιθύμητος αεροδυναμικός θόρυβος κι ο ήχος κύλισης των ελαστικών. Ως αποτέλεσμα, ο πιο έντονος ήχος είναι το περιστασιακό βούισμα του ηλεκτροκινητήρα. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η Toyota δεν έχει ακολουθήσει τις πρόσφατες τάσεις, καθώς τεχνητοί ήχοι δε διοχετεύονται στην καμπίνα.

Δυναμικά, το bZ4X μοιάζει με τυπικό crossover της Toyota καθώς είναι καλοστημένο κι ασφαλές, αλλά όχι ιδιαίτερα ελκυστικό στην οδήγηση. Στις στροφές είναι προβλέψιμο αλλά δεν κρύβει το βάρος του (1.935-2.025 κιλά). Μη σας φαίνεται υπερβολικό, είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τα Ioniq 5 και EV6 και σχετικά κοντά με τα Mach-E και ID.4.

Αν και δεν υπάρχει λειτουργία οδήγησης με ένα πεντάλ, το bZ4X διαθέτει λειτουργία αναγεννητικής πέδησης που επιβραδύνει το όχημα αλλά δεν το ακινητοποιεί απόλυτα. Φάουλ κατά τη γνώμη μας. Μιλώντας για φρενάρισμα, το bZ4X διαθέτει αεριζόμενους δίσκους 328 χιλιοστά μπροστά και 318 πίσω, που προσφέρουν άφθονη δύναμη πέδησης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ένα ηλεκτρικό Toyota EV, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο

Με μήκος 4.688 χιλιοστά, πλάτος 1.859 χιλιοστά, ύψος 1.651 και  μεταξόνιο 2.850, πρόκειται για ένα πραγματικά ευρύχωρο εσωτερικό που μπορεί εύκολα να μεταφέρει τέσσερις ενήλικες και το φορτίο τους. Φυσικά, υπάρχει πάντα το ερώτημα αν το bZ4X ξεχωρίζει αρκετά από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό. Η Hyundai κι η Kia έχουν κάνει αξιοσημείωτη δουλειά με τα Ioniq 5 κι EV6 αντίστοιχα, ενώ η Ford Mustang Mach-E έχει συγκεντρώσει αρκετή προσοχή κι η Volkswagen δεν μπορεί να κατασκευάσει αρκετά γρήγορα το ID.4. Το ίδιο ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό για την Tesla, που φαντάζει η πλέον σωστή επιλογή στην κατηγορία.”

The post bZ4X, πρώτη δοκιμή του πρώτου ηλεκτρικού μοντέλου της Toyota appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
toyota, tesla, ηλεκτρικος, εταιρεία, rav4, led, στυλ, συγκεκριμένο, cloud, google, jbl, kwh, χλμ, ford, mustang, volkswagen, kia, hyundai, ισχύ, σημαίνει, subaru, ηπα, κινηση στους δρομους, www.google.gr, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, kwh, νικητη, ακμη, γνωμη, δουλεια, δωρεαν, ηχεια, ηχος, καθημερινη, κινα, ονοματα, υψος, ψαρεμα, ωρα, ford, hyundai, jbl, kia, volkswagen, αξιζει, βρισκεται, γευση, γρηγορης, δυναμη, δυνατοτητα, δειχνει, δωδεκα, ευχαριστο, εγχειρημα, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εκθεση, επτα, εταιρεία, τεχνολογια, εξυπνο, ιδεα, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, ισχυει, ηχοι, θορυβος, ιαπωνικη, καχυποψια, εκδοσεις, κινηση, λειτουργια, μαυρο, ματια, μηκος, μοντελα, μπορειτε, νερο, παντα, οδηγηση, οθονη, ονομα, ορος, οχηματα, οχημα, ποιοτητα, προγραμματα, ρευμα, ρυθμισεις, ρυθμιση, σιγουρα, συγκεκριμένο, στυλ, ταξιδια, τμημα, ισχύ, φαουλ, φυσικα, φτερα, χλμ, χρονος, ομορφα, ωρες, αφυπνιση, ασφαλεια, cloud, εφαρμογη, εννεα, ιδιαιτερα, υβριδικα, led, μοιαζει, μπροστα, mustang, πληροφοριες, ποδια, rav4, σημαίνει, σωστο, ταξιδι, tesla, θερμανση, θετικα, ωραιο
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις CarTalk.gr