Λευτέρης Μπούρος: «Drifter #3: Ο κλήρος πέφτει στα κορίτσια»

Με το νέο του βιβλίο, ο Λευτέρης Μπούρος ολοκληρώνει τον κύκλο της σειράς Drifter με τις ιστορίες του ήρωά του, που είναι ο αντισυμβατικός ήρωας και συμπαθής λούζερ, Στράτος Μαύρος. Τα προηγούμενα της σειράς ήταν Το χέρι του νεκρού και Καρμανιόλα, τα οποία τελείωναν αφήνοντας πολλά ανοιχτά θέματα. Η τελική λύση έρχεται στο νέο του μυθιστόρημα, Ο κλήρος πέφτει στα κορίτσια, όπου ο αναγνώστης θα περιμένει να είναι «τα κορίτσια» που αναγκαστικά θα θυσιαστούν. Όμως υπάρχουν και οι άλλες γυναίκες. Η γυναίκα

φαμ φατάλ είναι παρούσα εδώ, σε μια γοητευτική εκδοχή του παλπ ή του κλασικού νουάρ, ενώ ταυτόχρονα το μυθιστόρημα εστιάζει σε μεγάλο μέρος του στη δράση και στους αντρικούς χαρακτήρες.

Το βιβλίο ξεκινά δυνατά, όπως σε όλα της σειράς Drifter, καθώς οι δύο φυγάδες που έχουν δολοφονήσει έναν μεγαλοκακοποιό προσπαθούν να ξεφύγουν από τα μπλόκα της αστυνομίας, με απρόβλεπτες συνέπειες. Το κυνηγητό που έχει εξαπολυθεί και από την πλευρά των παρανόμων λειτουργεί σαν δόκανο και κανείς δεν ξέρει αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Στην περίπου άλλη όχθη, ο Στράτος Μαύρος, ο συμπαθής χαρακτήρας, είναι μεν κεντρικό πρόσωπο αλλά αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στους άλλους για ένα μεγάλο κομμάτι της πλοκής. Δεν μπορεί να αναλάβει δράση εφόσον έχει συλληφθεί και ανακρίνεται, όμως του δίνεται η ευκαιρία κάνοντας μια συμφωνία. Τον αφήνουν λοιπόν ελεύθερο υπό προϋποθέσεις, για να κάνουν τη δουλειά τους, και από εκεί ξεκινά στο τελευταίο 1/3 του βιβλίου, όπου απογειώνεται η δράση προκαλώντας ένταση και αγωνία. Είναι το σημείο όπου ο αναγνώστης ξέρει περισσότερα από τον ήρωα, αλλά δεν μπορεί να τον αποτρέψει από αυτό που έχει σκοπό να κάνει.

Το μυθιστόρημα είναι ένας ζωντανός οργανισμός σε κίνηση. Θυμίζει κατά κάποιον τρόπο ένα road movie, για να χρησιμοποιήσουμε τον κινηματογραφικό όρο, χωρίς όμως να είναι ταινία δρόμου. Κάποιος από τους ήρωες θα παίξει αυτόν τον ρόλο σε έναν άνισο αγώνα καταδίωξης στους δρόμους της Αθήνας, την ίδια ώρα που ο κεντρικός χαρακτήρας, Στράτος Μαύρος, είναι εγκλωβισμένος. Τον είχαμε αφήσει στο τέλος του προηγούμενου βιβλίου να έχει συλληφθεί και στο τωρινό βιβλίο θα αργήσει πολύ να ξεφύγει. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους υπόλοιπους χαρακτήρες να αναδειχθούν, παίζοντας το δικό τους χαρτί επιβίωσης.

Κοινό χαρακτηριστικό της σειράς είναι η ανάπτυξη όλων των χαρακτήρων, έτσι ώστε ο αναγνώστης να αγωνιά για την τύχη τους. Όταν λοιπόν κόβεται το κεφάλαιο στο σημείο κορύφωσης της αγωνίας, θα πρέπει να σταματήσουμε για λίγο και να ακολουθήσουμε την παράλληλη ιστορία κάποιου άλλου ήρωα, για τον οποίο επίσης περιμένουμε αγωνιωδώς την εξέλιξη.

Υπάρχει μια καταπληκτική χρήση τεχνικής από τον συγγραφέα, έτσι ώστε να ξεχωρίζουμε τα πρόσωπα, απλώς και μόνο από την εναλλαγή από α’ σε β’ και ύστερα σε γ’ πρόσωπο. Επειδή μάλιστα η χρήση του β’ προσώπου σπανίζει στη λογοτεχνία, το κείμενο αποκτά αμεσότητα που προκαλεί έντονα συναισθήματα, όταν μάλιστα έχει να περιγράψει τα συναισθήματα μιας εκ των γυναικών που είναι έγκυος και άρα περισσότερο ευάλωτη.

{jb_quote}Το μυθιστόρημα είναι ένας ζωντανός οργανισμός σε κίνηση. Θυμίζει κατά κάποιον τρόπο ένα road movie, για να χρησιμοποιήσουμε τον κινηματογραφικό όρο, χωρίς όμως να είναι ταινία δρόμου.{/jb_quote}

Το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό μείγμα από ανθρώπους του περιθωρίου, αστυνομικούς διεφθαρμένους και μη, καθημερινούς ανθρώπους, ενδιαφέροντες τύπους που αναπτύσσονται στη σημερινή κοινωνία, ακόμα και κινηματογραφικούς χαρακτήρες, όπως η γοητευτική ταξιτζού Εσμεράλντα Βίλα Λόμπος από το Pulp Fiction του Κουέντιν Ταραντίνο, φόρος τιμής στην ταινία που άφησε εποχή.

Υπαινικτικές αναφορές με χαρακτηριστικούς διαλόγους από βιβλία ή σκηνές από κινηματογράφο, μουσικά ακούσματα, καυστικό χιούμορ, ενότητες με χαρακτηριστικούς τίτλους και γραμματοσειρά που παραπέμπει στο είδος της παλπ αστυνομικής λογοτεχνίας, δίνουν ιδιαίτερο ρυθμό και ατμόσφαιρα. Ο τρόπος που έχει γραφεί το βιβλίο παραπέμπει σε έτοιμες, θαρρείς, στημένες μπάλες μπιλιάρδου που ψάχνουν στον κρότο ενός και μόνο χτυπήματος να βρουν διαφυγή πάνω στην πράσινη τσόχα, με απίστευτες συνέπειες.

Υπάρχει όμως διαφυγή; Υπάρχουν δρόμοι για τους καταραμένους ήρωες ή μήπως είναι όλοι κλειστοί; Με ένα φινάλε που θα ταίριαζε απόλυτα σε ελληνικό νουάρ, με τον ήρωα νικητή αλλά χαμένο, το βιβλίο αφήνει την επίγευση μιας δυνατής περιπέτειας με πικρό αποτέλεσμα. Πικρό από επιλογή, γι’ αυτό και αποχαιρετάμε τον Στράτο Μαύρο ξέροντας ότι κάπου, κάποτε, θα τον ξαναβρούμε στο μπαρ, χωρίς να δίνει δεκάρα για ό,τι τον καταστρέφει.

Drifter #3: Ο κλήρος πέφτει στα κορίτσια
Λευτέρης Μπούρος
Bell
330 σελ.
ISBN 978-960-507-165-3
Τιμή €11,90

Keywords
Τυχαία Θέματα