Έφυγε από τη ζωή ο Αμερικανός συγγραφέας Ράσελ Μπανκς (1940-2023)

Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 83 ετών, ο βραβευμένος Αμερικανός συγγραφέας Ράσελ Μπανκς, από καρκίνο. Σύμφωνα με τη συγγραφέα Τζόις Κάρολ Όουτς, ο Μπανκς πέθανε ήσυχα στον ύπνο του στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

Γιος ενός αλκοολικού υδραυλικού, ο Μπανκς έγραφε συχνά για ανθρώπους της εργατικής τάξης που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η φτώχεια, οι φυλετικές και ταξικές διακρίσεις και η χρήση ναρκωτικών. Το πιο γνωστό του έργο είναι το Γλυκό πεπρωμένο (μτφρ. Γρηγόρης Κονδύλης, εκδόσεις Οξύ

1997, Floral Books 2018), όπου μέσα από τέσσερις διαφορετικούς αφηγητές περιγράφει τον απόηχο ενός τραγικού δυστυχήματος με σχολικό λεωφορείο σε μια κωμόπολη των ΗΠΑ.

Σε παλιότερη συνέντευξή του, ο Ράσελ Μπανκς είχε αναφέρει για τους ανθρώπους της εργατικής τάξης: «Ως συγγραφέας, ακολούθησα έναν πιο ελεύθερο δρόμο για να φτάσω στο κέντρο της ζωής τους. Μέρος της δυσκολίας όσων γράφω είναι να ανακαλύπτω την ανθεκτικότητα αυτού του τρόπου ζωής, δείχνοντας παράλληλα πως ακόμα και οι πιο ήσυχες ζωές μπορούν να είναι το ίδιο περίπλοκες και πλούσιες, το ίδιο ευτυχισμένες, αντιφατικές και αγχώδεις όσο άλλες, φαινομενικά πιο δραματικές ζωές».

Keywords
Τυχαία Θέματα