Διαιτα με αυγα

20:04 10/9/2021 - Πηγή: Argiro
Η διαιτα με αυγα είναι η λύση στο πρόβλημα απώλειας βάρους;

Κυκλοφορούν πολλές δίαιτες που στοχεύουν στην απώλεια βάρους και έχουν ένα βασικό τρόφιμο προς κατανάλωση σε καθημερινή βάση. Μια από αυτές είναι η δίαιτα με αυγά. Έχουν ακουστεί πολλές θεωρίες γύρω από την συχνότητα και την ποσότητα αυγών που μπορούμε να τρώμε. Έχουν γίνει, όμως, ακόμα περισσότερες έρευνες για τα αυγά στη διατροφή

μας που έχουν διαψεύσει ή επιβεβαιώσει αυτές τις θεωρίες. Η διαιτα με αυγα μπορεί να συνδυαστεί με γιαουρτι, ρυζι ή κρεας ενώ υπάρχει και η διαιτα εξπρες με αυγα που κρατάει λίγες μέρες. Είναι, όμως, μια διαιτα με αυγα ενδεδειγμένος τρόπος διατροφής;

Δίαιτα με αυγά

Το αυγο είναι μία μοναδική τροφή που καταφέρνει με λίγες θερμίδες να αποδώσει πληθώρα θρεπτικών συστατικών με πρώτη και καλύτερη την πρωτεΐνη. Οι διαιτητικές οδηγίες έχουν αναθεωρηθεί παγκοσμίως. Αυτές αναφέρουν ότι η χοληστερόλη των αυγών δεν έχει αρνητική επίδραση στην χοληστερόλη του αίματος όταν καταναλώνονται χωρίς υπερβολές. Αφού δεν υπάρχουν κίνδυνοι και είναι χαμηλών θερμίδων γιατί να μην ακολουθήσουμε μία δίαιτα με αυγά;

Αρχικά, η δίαιτα με αυγά είναι μία δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες και θερμίδες. Σκοπός της είναι η απώλεια βάρους. Είναι, όμως, υγιεινός και ασφαλής τρόπος μείωσης βάρους;

Υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτής της δίαιτας και όλες έχουν ως επίκεντρο το αυγό. Τα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα με αυγά δεν θα πρέπει να καταναλώνουν βούτυρο ή λάδι, αμυλούχους υδατάνθρακες, όπως πατάτες και ψωμί, και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Συνεπώς, μία διαιτα με αυγα και ρυζι δεν ενδείκνυται σε αυτές τις περιπτώσεις. Σε αυτές τις δίαιτες πρέπει να επιλέγονται τροφές που να περιέχουν άπαχη πρωτεΐνη, λαχανικά χαμηλών υδατανθράκων και φρούτα.

Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι μια δίαιτα με αυγά σε συνδυασμό με κρεας αλλά που φέρει άπαχη πρωτεΐνη, όπως είναι το μοσχαρίσιο φιλέτο ή το στήθος γαλαπούλας, μπορεί να ακολουθηθεί για κάποιο ορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, η διαιτα με αυγα και γιαουρτι προσφέρει πολλή πρωτεΐνη, λίγες θερμίδες και προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού.    

Η διαιτα με αυγα έχει αποτελέσματα;

Τέτοιου είδους δίαιτες είναι δυνατόν να δώσουν εμφανή αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης βοηθάει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και μας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα. Επομένως, συμβάλλει στη μείωση του βάρους.

Ωστόσο, περιοριστικές δίαιτες όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο τους, τα άτομα συνήθως ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν. Συνεπώς, μία δίαιτα με αυγά δεν επιφέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Η δίαιτα με αυγά είναι ασφαλής;

Αν κι έχει αποδειχτεί η θρεπτικότητα των αυγών, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία. 6 με 7 αυγά την εβδομάδα είναι μία φυσιολογική κατανάλωση που δεν εγκυμονεί κινδύνους. Ωστόσο, η διαιτα με αυγα και κρεας ή γιαουρτι δεν έχει φανεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

Το μειονέκτημα μίας τέτοιας δίαιτας είναι ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στα υπόλοιπα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή λίπη και υδατάνθρακες, εκτός από την πρωτεΐνη. Ο αποκλεισμός αυτών των θρεπτικών συστατικών από την διατροφή μας είναι δυνατόν να επιφέρει προβλήματα υγείας και δυσκολίες στη καθημερινότητα όπως κόπωση, ναυτίες, πονοκεφάλους και πεπτικά προβλήματα.

Μία σωστή διατροφή αλλά και δίαιτα για να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα πρέπει να περιλαμβάνει όλη την γκάμα τροφίμων και θρεπτικών συστατικών. Αυτά που πρέπει να αποκλείονται είναι επεξεργασμένα τρόφιμα, “κακά” λιπαρά και επεξεργασμένη ζάχαρη. Η διαιτα με αυγα και κρεας ή γιαουρτι ή ρυζι ακόμα και η δίαιτα εξπρες με αυγα δεν είναι η πανάκεια λύση στο πρόβλημα μείωσης βάρους.

Αν σου άρεσε το άρθρο μάθε ακόμα για τη δίαιτα με γιαούρτι.

Διαιτα με γιαουρτι

Το άρθρο Διαιτα με αυγα εμφανίστηκε πρώτα στο Argiro.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαιτα,diaita