Ασπραδι αυγου

18:32 9/9/2021 - Πηγή: Argiro
Το ασπραδι αυγου πηγή πρωτεΐνης.

Το αυγο αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη τροφή της φύσης με πολλές ιδιοτητες καθώς φέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τόσο το ασπραδι αυγου όσο και ο κρόκος του. Το αυγο έχει λιγοστές θερμιδες παρά την υψηλή διατροφική του αξία αλλά πολλοί αναρωτιούνται πόσα μπορούν να καταναλώσουν εβδομαδιαίως κι αν είναι προτιμότερο να

τρώνε πιο συχνά το ασπραδι αυγου από ότι ολόκληρο το αυγό για τις θερμιδες του. Το ασπράδι αυγού και οι θερμίδες του είναι αρκετό από μόνο του; Ποσα ασπραδια αυγου μπορω να φαω την ημερα; Αυτά είναι ερωτήματα που προβληματίζουν, ειδικά άτομα που ασχολούνται έντονα με τη φυσική κατάσταση, και θα απαντηθούν στο παρόν άρθρο.

Ασπράδι αυγου

Το ασπράδι αυγού επιστημονικά αναφέρεται ως λεύκωμα και αποτελεί περίπου το 65% του συνολικού αυγού αν εξαιρέσουμε το κέλυφος. Περιβάλλει τον κρόκο και είναι ένα παχύρευστο διάλυμα που περιέχει τις περισσότερες πρωτεΐνες του αυγού.

Η σύστασή του είναι: νερό (87-89%) και υδατοδιαλυτές πρωτεΐνες (9,5-10,5%) ενώ περιέχει μικρές ποσότητες υδατανθράκων, ανόργανων στοιχείων και ίχνη λιπαρών. Οι πρωτεΐνες που περιέχει ξεπερνούν τις 40 με κυριότερες την οβαλβουμίνη, κοναλβουμίνη, οβομουκοΐδη, λυσοζύμη και οβομουκίνη και απορροφούνται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Όλες αυτές οι πρωτεΐνες αποτελούν δομικά στοιχεία των μυών και συμβάλλουν σε διάφορες λειτουργίες όπως αναδόμηση κυτταρικών ιστών, ενδυνάμωση μαλλιών και νυχιών, ενίσχυση ανοσοποιητικού, παραγωγή πολύτιμων ουσιών όπως ορμόνες κ.α.

Ασπραδι αυγου θερμιδες

Λόγω της σύστασής του το ασπράδι αυγού έχει λίγες θερμίδες. Ουσιαστικά αποτελείται εξ’ ολοκλήρου μόνο από νερό και πρωτεΐνη. Συνεπώς, συγκριτικά με την κατανάλωση ενός ολόκληρου αυγού που αποδίδει περίπου 77 θερμιδες, το ασπράδι αυγού, θα έλεγε κανείς, είναι ιδανικότερο ειδικά σε περίοδο δίαιτας.

Ασπραδι αυγου θερμιδες: 16

Δεν είναι ορθό να καταναλώνουμε μόνο το ασπραδι αυγου στην προσπάθεια απώλειας βάρους επειδή έχει λίγες θερμιδες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ολόκληρου του αυγού μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του βάρους. Ο λόγος είναι επειδή τα ασπράδια του αυγού δεν προκαλούν τον απαιτούμενο κορεσμό. Δηλαδή δεν μας χορταίνουν. Ο κρόκος με τα συστατικά του είναι αυτός που μας κάνει να αισθανόμαστε το αίσθημα της πληρότητας.

Συνεπώς, ποσα ασπραδια αυγου μπορω να φαω την ημερα είναι ένα ερώτημα που δεν παίρνει την αναμενόμενη απάντηση. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε ολόκληρο το αυγό βάση των διατροφικών συστάσεων καθώς η πρωτεΐνη από το ασπράδι αυγού και τα σπουδαία συστατικά από τον κρόκο βοηθούν τόσο στη μείωση του λίπους όσο και στη γράμμωση.

Ασπραδι αυγου ιδιοτητες

Το ασπραδι αυγου κατά το μαγείρεμα και τον χειρισμό του εμφανίζει κάποιες ιδιοτητες. Αρχικά, όταν εκτίθεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 60οC αρχίζει να πήζει. Έτσι, γίνεται αντιληπτό πως το αυγό έχει βράσει και είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Επίσης, το ασπράδι αυγού έχει την ιδιότητα όταν “χτυπιέται”, για να φτιάξουμε μια μαρέγκα για παράδειγμα, μετατρέπεται σε αφρό. Κατά το χτύπημα το ασπραδι αυγου ενσωματώνει αέρα και παίρνει αυτή τη μορφή. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική και η εφαρμογή του είναι να δώσει όγκο και σταθερότητα στις διάφορες παρασκευές.

Το ασπραδι αυγου αν κι έχει λίγες θερμιδες η διατροφική του αξία είναι υψηλή λόγω των απαραίτητων αμινοξέων των πρωτεϊνών και της απουσίας χοληστερόλης. Η εφαρμογή του στη μαγειρική έχει πολλά πλεονεκτήματα και συμβάλλει θετικά στις παρασκευές. Φτιάξτε μια ομελέτα με ασπράδια αυγού και θα λάβετε σε μόλις ένα γεύμα πληθώρα πρωτεϊνών.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο ακόμα δείτε πως να χωρίσετε τους κρόκους από τα ασπράδια.

Πώς να χωρίσετε τους κρόκους από τα ασπράδια

Το άρθρο Ασπραδι αυγου εμφανίστηκε πρώτα στο Argiro.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ασπραδι,aspradi