Αυγο πρωτεινη

14:06 10/9/2021 - Πηγή: Argiro
Το αυγο διαθέτει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεινη.

Το αυγο είναι ένα πλήρες από διατροφική άποψη τρόφιμο αποτελώντας σπουδαία πηγή θρεπτικών συστατικών με κυριότερη την πρωτεινη. Το χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο που έχουν τα αυγα σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεινη, λιπίδια και βιταμίνες τα καθιστούν δημοφιλής τροφή σε όλο τον κόσμο. Η πρωτεινη ανήκει στα μακροθρεπτικά

συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας και το αυγο αποτελεί σημαντική πηγή για εμάς, κι ειδικά το ασπραδι αυγου. Ποση, όμως, πρωτεινη εχει ενα αυγο;

Αυγο πρωτεινη

Τα αυγα περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στις τέλειες αναλογίες. Η επαρκή κατανάλωση πρωτεΐνης συμβάλλει στην απώλεια βάρους, στην αύξηση της μυϊκής μάζας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτιστοποίηση της υγείας των οστών. Με λίγα λόγια τα αυγα έχουν πρωτεινη υψηλής βιολογικής αξίας. Μάλιστα η περιεχόμενη πρωτεΐνη βρίσκεται σε ιδανική μορφή καθώς είναι απορροφήσιμη από τον ανθρώπινο οργανισμό. Με αριθμούς τώρα:

Ποση πρωτεινη εχει ένα αυγο;

Ένα ολόκληρο αυγο έχει 6 γραμμάρια πρωτεινη. Εκ των οποίων τα 4 γραμμάρια πρωτεινη απαντώνται στο ασπραδι του αυγου και τα υπόλοιπα στον κρόκο του αυγου.

Μέρος αυγούΠρωτεΐνες (%)Ασπράδι αυγού9,7-10,6Κρόκος5,7-16,6Ολόκληρο αυγό12,8-13,4

Ασπραδι αυγου πρωτεινη

Άτομα που ασκούνται τακτικά και τους απασχολεί η μυϊκή ενδυνάμωση τους σώματός τους μέσα από την φυσική άσκηση προτιμούν να καταναλώνουν το ασπραδι αυγου για την πρωτεινη του. Πράγματι το ασπραδι αυγου αποτελείται ως επί των πλείστων από νερό και πρωτεινη.

Στο ασπραδι του αυγου έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερες από 40 πρωτεΐνες με κυριότερη την αλβουμίνη. Η αμέσως επόμενη είναι η κοναλβουμίνη η οποία ευθύνεται για την εμφάνιση ερυθρού χρώματος κατά την επεξεργασία προϊόντων που έχουν παρασκευαστεί με το ασπράδι του αυγού. Τέλος, μια ακόμα σημαντική πρωτεινη που έχει το αυγο είναι και η λυσοζύμη η οποία λειτουργεί ως προστατευτικό συστατικό του αυγού έναντι της προσβολής από μικροοργανισμούς.

Κρόκος αυγου πρωτεινη

Ο κρόκος αυγού είναι ένα ιδιαίτερο σύστημα που περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα κυριότερα στερεά συστατικά που φέρει είναι τα λιπίδια και οι πρωτεινες και απαντώνται σε αναλογία 2:1.

Μολονότι ο κρόκος φέρει αρκετά λιπίδια δεν υπάρχει κίνδυνος αύξησης της χοληστερόλης μας εφόσον είναι μέσα στα επιτρεπτά πλαίσια η κατανάλωσή του. Μπορούμε να καταναλώνουμε ένα αυγό την ημέρα χωρίς κάποια αρνητική επίπτωση. Πλέον έχει αποδειχτεί από μελέτες ότι είναι καλύτερο να καταναλώνεται ολόκληρο το αυγο για την πρωτεινη του, κι όχι μόνο, παρά μόνο το ασπραδι του αυγου. 

Μάλιστα, για να απορροφηθεί καλύτερα η πρωτεινη του αυγου από τον οργανισμό μας θα πρέπει το αυγό να καταναλώνεται μαγειρεμένο κι όχι ωμό. Προτιμάτε το βραστό αυγό. Τώρα που γνωρίζουμε ποση πρωτεινη εχει ενα αυγο και τον ρόλο της σίγουρα θα πρέπει να καταναλώνουμε αυγά πιο εντατικά και να μην τα αποφεύγουμε.

Αν σας άρεσε το άρθρο δείτε ακόμα πώς να πετύχετε το τέλειο βράσιμο αυγών.

Βρασιμο αυγων

Το άρθρο Αυγο πρωτεινη εμφανίστηκε πρώτα στο Argiro.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυγο,avgo