«Ζεσταίνει» τις μηχανές των τανκς ο Ερντογάν

«Ζεσταίνει» τις μηχανές των τανκς ο Ερντογάν25.09.2018Ειδήσεις

Από τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι θα μπει στη Συρία για να επιβάλει ζώνες ασφαλείας. Η Μόσχα στέλνει S-300 στη Δαμασκό

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Μόνιμο «πόδι» στη Συρία θέλει να έχει ο Ερντογάν, o οποίος ετοιμάζεται για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, παράλληλα με την αύξηση των λεγόμενων «ζωνών ασφαλείας» στην περιοχή.

Μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων της μουσουλμανικής και της τουρκικής

κοινότητας της Νέας Υόρκης, ο Ερντογάν είπε ότι ο αγώνας της Τουρκίας θα συνεχιστεί ώσπου να εξαλειφθεί η τρομοκρατική απειλή στη Συρία. Εξήρε μάλιστα τις επιχειρήσεις «Ασπίδα» και «Κλάδος Ελαίας», με τις οποίες «ο τουρκικός στρατός “καθάρισε” μια περιοχή 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG) και το ISIS» (εξισώνοντας τους δύο ως τρομοκράτες) και τόνισε ότι θα ληφθούν ανάλογα μέτρα και στα ανατολικά του Ευφράτη - περιοχή που ελέγχεται από το YPG και το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD).

Στήριξη

Ο «σουλτάνος» σημείωσε ότι η συριακή αντιπολίτευση αποτελεί μέρος της λύσης στην Ιντλίμπ και ότι η Αγκυρα στηρίζει «μετριοπαθείς» αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Συρίας.

Οι τελευταίοι δήλωσαν πρόσφατα ότι θα συνεργαστούν με τη «σύμμαχο» Τουρκία για την αποτροπή της επίθεσης εναντίον της Ιντλίμπ, χωρίς όμως να παραδώσουν τον οπλισμό ή τα εδάφη τους. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε -ως απάντηση στην πτώση του ρωσικού αεροσκάφους IL-20- ότι η Μόσχα θα στείλει στη Δαμασκό το σύστημα αεράμυνας S-300, απόφαση που η Ουάσινγκτον, διά του συμβούλου του Τραμπ για θέματα ασφαλείας Τζον Μπόλτον, χαρακτήρισε «σημαντική κλιμάκωση».

Μετά τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν επισκέπτεται το Βερολίνο, όπου δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις για τη θερμή υποδοχή με τις στρατιωτικές τιμές που ετοιμάζει στον Τούρκο πρόεδρο ο πρόεδρος Στάινμαγερ. Χθες έγινε γνωστό ότι απούσα από την επίσημη δεξίωση του Στάινμαγερ θα είναι και η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία δεν θα παραστεί - όπως και τουλάχιστον άλλα εννέα μέλη της Μπούντεσταγκ.

Πίσω στην Τουρκία, οι Αρχές προχώρησαν χθες ξανά σε μαζικές συλλήψεις άλλων 61 στρατιωτικών του στρατού και του ναυτικού, με την κατηγορία ότι είχαν σχέσεις με τον αυτοεξόριστο ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Keywords
Τυχαία Θέματα